Πολιτική είναι η τέχνη να ψάχνεις για προβλήματα, να τα βρίσκεις παντού, να κάνεις λάθος διάγνωση και να εφαρμόζεις λάθος λύσεις. Groucho Marx, 1890-1977, Αμερικανός κωμικός

Δράμα: Το εμβληματικό τοπόσημο του πάρκου των νερών της Αγίας Βαρβάρας, θέμα του φετινού φωτογραφικού διαγωνισμού της AMΚΕ Κύκλωψ

24 Ιανουαρίου, 2020

του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη

  Ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της Δράμας, μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, που για αιώνες είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία, τον πολιτισμό, το θρησκευτικό συναίσθημα και την κοινωνική ζωή των κατοίκων της ακριτικής αυτής πόλης, αποτελεί φέτος το θέμα του 3ου Φωτογραφικού Διαγωνισμού της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κύκλωψ».

   Η περιοχή των νερών της Αγίας Βαρβάρας, ένα πάρκο μέσα στην καρδιά του αστικού κέντρου της Δράμας, με εκπληκτική φυσική ομορφιά, επιλέχθηκε φέτος από τους διοργανωτές της καθόλα δραστήριας ΑΜΚΕ, να αποτελέσει έμπνευση και πρόκληση για φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε μέσα από το έργο τους να αναδείξουν αυτό το φυσικό χώρο, το γεμάτο συμβολισμούς και όμορφες γωνιές.

   H AMΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, η οποία εδρεύει στη Δράμα, έχοντας ως ιδρυτικό σκοπό μεταξύ άλλων την ανάδειξη της φωτογραφικής τέχνης, έχει προκηρύξει με πολύ μεγάλη επιτυχία δυο άλλους ετήσιους φωτογραφικούς διαγωνισμούς, κατά τους οποίους και πάλι κυρίαρχο στοιχείο αποτελούσαν η Δράμα και οι άνθρωποι της.

   Ο ετήσιος αυτός διαγωνισμός σκοπό έχει να φέρει στο προσκήνιο τις φυσικές ομορφιές της Δράμας, να προβάλει τα μνημεία της ιστορίας της, τη φυσιογνωμία του αστικού και γενικότερα του δομημένου τοπίου της περιοχής, καθώς και να απαθανατίσει εκφάνσεις από τη ζωή των κατοίκων της. Πρόθεση των διοργανωτών είναι με την πάροδο του χρόνου, από το υλικό αυτό, να δημιουργηθεί μια πολύτιμη μαρτυρία για τον τόπο, καταγραφικής και αισθητικής αξίας, μέσα από τον φακό των διαγωνιζομένων φωτογράφων.

   Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο, ότι μια από τις πρώτες δράσεις της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ ήταν η έκδοση ενός ιδιαίτερα καλαίσθητου λευκώματος τίτλο «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της». Επίσης, μια από τις σημαντικότερες δράσεις της ΑΜΚΕ στην οποία έχει επικεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της είναι η αναπαλαίωση ενός εντυπωσιακού νεοκλασικού κτίσματος στο πάρκο των νερών της Αγίας Βαρβάρας, το γνωστό ως «συγκρότημα Αναστασιάδη».

   Το νερό κυρίαρχο φυσικό στοιχείο της πόλης της Δράμας

   Το συγκρότημα Αναστασιάδη ή αλλιώς «μαρμάρινο σπίτι», όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι, λόγω της ιδιαίτερης τοιχοδομής του από πελεκητούς μαρμάρινους κύβους και των εξαιρετικής αρχιτεκτονικής μαρμάρινων κιόνων (και όχι μόνο) στην είσοδο με τις λεπτομέρειες των λιονταριών στη βάση τους, αποτελεί ένα από τα λιγοστά σωζόμενα πλέον αρχοντικά της Δράμας.

   Το εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα, πέρα από το αρχοντικό, περιλαμβάνει την καπναποθήκη και τη μοναδική αυλή του μπροστά στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης οι χώροι αυτοί αγοράστηκαν από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και θα αξιοποιηθούν για ποικίλες πολιτιστικές δράσεις. Εκτός των άλλων, θα φιλοξενήσει και μια μοναδική μόνιμη έκθεση πολυάριθμων φωτογραφικών μηχανών απ όλο τον κόσμο του ιδρυτή της ΚΥΚΛΩΨ Άρη Θεοδωρίδης, ενός συγχρόνου ευπατρίδη, από τους σημαντικότερους σήμερα Έλληνες ναυπηγούς – μηχανικούς, ο οποίος μέσα από τις δράσεις και πρωτοβουλίες φιλοδοξεί να ενισχύσει την πολιτιστική δράση και παρουσία της πόλης στην ευρύτερη περιοχή.

   Ο Θανάσης Παπανδρίκος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φωτογραφικού διαγωνισμού, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισημαίνει ότι «ο 3ος Φωτογραφικός Διαγωνισμός ΚΥΚΛΩΨ έχει ως θέμα ένα από τα κυρίαρχα φυσικά στοιχεία: το υγρό στοιχείο. Στη μνήμη των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων της Δράμας, η πόλη είναι ταυτισμένη με την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας ή όπως είναι γνωστή με την ονομασία «Πάρκο Πηγών Αγίας Βαρβάρας Δράμας». Χώρος εύκολα προσεγγίσιμος σε όλους κάθε εποχή». «Το νερό», συνεχίζει ο κ. Παπανδρίκος, «ως φωτογραφικό στοιχείο είναι κάτι παραπάνω από αυτό που φαντάζεστε. Είναι πάγος, χιόνι πάνω στο έδαφος, είναι η ανακλώμενη επιφάνεια που καθρεφτίζει τα παρόχθια στοιχεία. Είναι οι χρωματισμοί, το τοπίο, οι γραμμές που δημιουργεί η ροή του. Εστιάζοντας ευρυγώνια σε μεγάλες επιφάνειες ή ζουμάροντας σε μικρότερα μεγέθη, ακόμη και στα ελάχιστα, το νερό μπορεί να αποτελέσει τον καμβά ευρηματικής και αισθητικής φωτογραφικής δημιουργίας».

   Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις συμμετοχές τους ψηφιακά. Συμμετοχές γίνονται δεκτές έως και την 19η Ιουλίου 2020, ενώ θα υπάρξουν τρία χρηματικά βραβεία, τα οποία θα είναι για το 1ο βραβείο: 3.000 ευρώ, για το 2ο βραβείο: 2.000 ευρώ και για το 3ο βραβείο: 1.000 ευρώ.

   Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης cyclops.amke@gmail.com με την ένδειξη: προς την οργανωτική επιτροπή του 3ου Φωτογραφικού Διαγωνισμού. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΑΜΚΕ: http://www.cyclops-amke.gr/.

  Τις φωτογραφίες που παραχώρησε η AMΚΕ ΚΥΚΛΩΨ

Read previous post:
Νικόλας Κελαϊδίτης: Yπεύθυνος τουρισμός και εταιρική κοινωνική ευθύνη

Yπεύθυνος τουρισμός και εταιρική κοινωνική ευθύνη Ένας βασικός παράγοντας για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη Οι βιομηχανικές χώρες εξακολουθούν να επωφελούνται...

Close