Μια αδικία από την οποία κερδίζουμε εμείς ονομάζεται τύχη. Μια αδικία από την οποία επωφελείται κάποιος άλλος ονομάζεται σκάνδαλο. Louis Dumur, 1863-1933, Γάλλος συγγραφέας 

“Δίκοπο μαχαίρι” η άρση του αμερικανικού ειδικού καθεστώτος, προειδοποιεί το Χονγκ Κονγκ

29 Μαΐου, 2020

Το Χονγκ Κονγκ είπε στις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη συζήτηση για τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια που επιβάλλει η Κίνα και προειδοποίησε ότι η άρση του ειδικού καθεστώτος που απολαμβάνει το χρηματοπιστωτικό κέντρο βάσει της αμερικανιής νομοθεσίας μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην αμερικανική οικονομία.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα την απάντησή του στην έγκριση από το κινεζικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, που πολλοί νομικοί, διπλωμάτες και επενδυτές φοβούνται ότι θα διαβρώσει τις ελευθερίες της μητρόπολης. Η πρώην βρετανική αποικία έχει κλυδωνιστεί από ταραχές εν μέσω φόβων ότι το Πεκίνο περιορίζει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που απολαμβάνει βάσει του μοντέλου «Μία χώρα, δύο συστήματα» το οποίο υιοθετήθηκε όταν επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997.

«Οι όποιες κυρώσεις είναι ένα δίκοπο μαχαίρι που θα βλάψει όχι μόνο τα συμφέροντα του Χονγκ Κονγκ αλλά και ιδιαίτερα αυτά των ΗΠΑ», ανακοίνωσε αργά χθες η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Από το 2009 έως το 2018, το εμπορικό πλεόνασμα ύψους 297 δισεκ. ευρώ των ΗΠΑ με το Χονγκ Χονγκ ήταν από τα μεγαλύτερα μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ουάσινγκτον, και πάνω από 1.300 αμερικανικές εταιρίες εδρεύουν στην πόλη, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο λέει ότι η νέα νομοθεσία, που πιθανόν να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Σεπτέμβριο, έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη. Βάσει της νέας αυτής νομοθεσίας, κινεζικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να συστήσουν βάσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας (MPS) είπε ότι θα «καθοδηγήσει και θα στηρίξει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για να σταματήσει τη βία και να αποκαταστήσει την τάξη». Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είναι ανεξάρτητη από την Κίνα και το MPS δεν έχει εξουσίες επιβολής στην πόλη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς επέκριναν χθες την Κίνα για τη νέα νομοθεσία, λέγοντας ότι θα παραβιάσει τη συμφωνία Κίνας-Βρετανίας του 1984 για την πρώην αποικία και θα απειλήσει τις ελευθερίες της.

«Το Χονγκ Κονγκ ευημέρησε ως προπύργιο ελευθερίας», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία για την κίνηση του Πεκίνου. Ο νόμος για την ασφάλεια θα «περιορίσει τις ελευθερίες των πολιτών του Χογνκ Κονγκ και με αυτό τον τρόπο θα διαβρώσει δραματικά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και το σύστημα που το έκανε να ευημερεί», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

Σύμφωνα με αμερικανική νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι, το Χονγκ Κονγκ πρέπει να διατηρεί επαρκή αυτονομία προκειμένου να μπορεί να απολαμβάνει ευνοϊκή εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC. Η πόλη έως τώρα έχει εξαιρεθεί από τους δασμούς που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στην Κίνα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Εάν το Χονγκ Κονγκ χάσει αυτό το ειδικό καθεστώς, τότε το εμπόριό του με τις ΗΠΑ θα υποστεί σημαντικό πλήγμα στην περίπτωση που θα επιβληθούν δασμοί. 

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ενημερωτικό ιστότοπο για Ευρωπαίους που θα κάνουν διακοπές εντός ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει τις εργασίες για τη δημιουργία ενός ιστότοπου στο Ίντερνετ που θα βοηθάει τους Ευρωπαίους που επιθυμούν...

Close