Όταν κάποιος διατείνεται ότι δεν είναι ζήτημα χρημάτων αλλά θέμα αρχής, τότε είναι ζήτημα χρημάτων. ~Αβραάμ Λίνκολν | (Αμερικανός Πρόεδρος ) | 1809-1865

Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης Τούρκου εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

11 Δεκεμβρίου, 2019

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης ενός Τούρκου εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος κρατείται από το 2017 με την κατηγορία της κατασκοπείας, μία υπόθεση που τροφοδοτεί την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή κράτηση ο Μετίν Τοπούζ και όρισε επόμενη δικάσιμο στις 10 Μαρτίου, δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του, ο Χαλίτ Ακάλπ στους δημοσιογράφους.

Ο Τοπούζ, αρμόδιος στο προξενείο για τις σχέσεις μεταξύ των αμερικανικών αρχών και της υπηρεσίας αντιμετώπισης ναρκωτικών της τουρκικής αστυνομίας, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 και έκτοτε βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση. Κατηγορείται για “κατασκοπεία” και “απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης” και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

Στη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ο Τοπούζ απέρριψε τις κατηγορίες αυτές. “Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ικανή να πείσει έναν λογικό άνθρωπο ότι προσπάθησα να ανατρέψω τη Δημοκρατία της Τουρκίας”, τόνισε.

“Δεν γνωρίζω τι μπορώ να κάνω εγώ και οι δικηγόροι μου για να αποδείξουμε την αθωότητά μου”, συνέχισε, ενώ πρόσθεσε: “ζητώ τον τερματισμό της κράτησής μου, θέλω να μου επιστραφούν η ελευθερία και η ζωή μου”.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον Τοπούζ ότι συνδέεται με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο αποδίδουν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο ίδιος ο Τοπούζ έχει εξηγήσει ότι οι σχέσεις που είχε με πρόσωπα τα οποία οι τουρκικές αρχές παρουσιάζουν ως υποστηρικτές του Γκιουλέν έγιναν στο πλαίσιο της εργασίας του και ότι “απλώς ακολουθούσα εντολές” των ανωτέρων του στο προξενείο των ΗΠΑ.

Η σύλληψη του Τοπούζ και πολλών άλλων Τούρκων που εργάζονται σε διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Άγκυρας- Ουάσινγκτον.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Διεκόπη η ημερίδα του ΠΙΣ, από συγκεντρωμένους νοσοκομειακούς γιατρούς, για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

Επεισοδιακή ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)...

Close