Ο φόβος του κακού είναι πολύ πιο ισχυρό κίνητρο για τις ανθρώπινες πράξεις από την προοπτική του καλού. John Locke, 1632-1704, Άγγλος φιλόσοφος

Διευκρινίσεις ΓΓ υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με την παραχώρηση κτιρίου του λιμανιού Θεσσαλονίκης στον δήμο

15 Οκτώβριος, 2018

Διευκρινίσεις σχετικά με την εκδήλωση για την «παραχώρηση» από τη Διοίκηση του ΟΛΘ, κτιρίου του λιμανιού στον Δήμο Θεσσαλονίκης, έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αρμόδιος για θέματα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ».
 
Ο Χρήστος Λαμπρίδης, ανέφερε σχετικά με την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ότι πρόκειται για μία διαδικασία «πολύ μικρής ουσιαστικής σημασίας». Όπως εξήγησε: «Η ουσία της υπόθεσης αυτής βρίσκεται στο ότι τον Μάρτιο του 2017 δημοσιεύθηκε ο σχετικός Νόμος στο ΦΕΚ, ο οποίος αναφέρει ότι οι χώροι για τους οποίους θα γίνει διαδικασία παράδοσης-παραλαβής, ανήκουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού. Τώρα, μετά από μερικούς μήνες, γίνεται μία διαδικασία τυπική. Προφανώς, η τελετή έγινε για να τονισθεί η αξία της εξαγγελίας του πρωθυπουργού να δοθούν οι συγκεκριμένοι χώροι στον Δήμο Θεσσαλονίκης», είπε μεταξύ άλλων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη συνέντευξή του διευκρίνισε, επίσης, ότι τα κτίρια αυτά δεν τα παραδίδει ο ιδιωτικός ΟΛΘ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά ότι τα έχει δώσει η κυβέρνηση με τη σύμβαση παραχώρησης. Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό γεγονός για το Δήμο ότι θα του αποδοθούν τα συγκεκριμένα κτίρια στον προβλήτα 1», επισημαίνοντας ότι «δεν αποδόθηκαν μόνο αυτά». 

Σημειώνεται ότι έχουν ακόμη αποδοθεί στην πύλη 1, το Φυλάκιο Εισόδου στη Δημόσια Αρχή Λιμένα Θεσσαλονίκης, το κτίριο 4, το πρώην κτίριο του βρεφονηπιακού σταθμού και η αποθήκη Δ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το κτίριο Α στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η αποθήκη Β1 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το κτίριο γραφείων ΟΛΘ στη Δημόσια Αρχή Λιμένων. «Αυτά τα παρέδωσε η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Λαμπρίδης.

Σχετικά με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο κ. Λαμπρίδης εξήγησε: «Το ΤΑΙΠΕΔ  ενημέρωνε για τις προθέσεις των επενδυτών τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι της προκήρυξης του διαγωνισμού. Τα μηνύματα που μας έστελνε τότε το ΤΑΙΠΕΔ από τους επενδυτές, ήταν ότι μην ακουμπάτε τον προβλήτα 1, αφήστε τον να τον πάρει ο ιδιωτικός ΟΛΘ, γιατί είναι ένα σημαντικό κίνητρο για αυτούς, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εάν ο προβλήτας 1 εξαιρεθεί, να μη γίνει η αποκρατικοποίηση, άρα δεν θα γίνουν και οι υπόλοιπες επενδύσεις, άρα δεν θα ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση και πολλά άλλα. 
Κατά συνέπεια, δώσαμε μία σημαντική και σκληρή μάχη για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δέσμευση. Το 2016 είχα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Τότε είχα κάνει συναντήσεις με φορείς της πόλης. Αυτό το κλίμα -δυστυχώς- είχε περάσει και σε επιχειρηματικούς φορείς, οι οποίοι μας έλεγαν: «Μα αφήστε τον προβλήτα 1, μην τον αποδώσετε στο Δήμο, μην τον αποδώσετε στην πόλη, γιατί κινδυνεύει η αποκρατικοποίηση. Μην επιμένετε σε αυτό»».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τέλος, τόνισε, πως η κυβέρνηση απέδωσε τα κτίρια στο Δήμο Θεσσαλονίκης και όχι σε ιδιώτες επενδυτές, εκτιμώντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και από τους άλλους φορείς που θα αναλάβουν αυτά τα κτίρια.

Β.Π.

Read previous post:
Παιδιά πρόσφυγες παίζουν και μαθαίνουν τα μυστικά της υγιεινής διατροφής

"Ναι στα φρούτα τα λαχανικά, τα όσπρια, το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και όχι στις τροφές με...

Close