Οι περισσότεροι άνθρωποι υπερεκτιμούν τι μπορούν να κάνουν μέσα σ΄ένα χρόνο και υποτιμούν τι μπορούν να κάνουν σε δέκα χρόνια. Bill Gates, Αμερικανός επιχειρηματίας (Microsoft)

Διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη σκοπεύει να φιλοξενήσει η Γερμανία

12 Σεπτεμβρίου, 2019

Η Γερμανία σκοπεύει να οργανώσει μια διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη φέτος, σε συντονισμό με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα, όπου αντίπαλες ένοπλες παρατάξεις συγκρούονται για τον έλεγχο της πρωτεύουσας, γνωστοποίησε χθες ο γερμανός πρεσβευτής στην Τρίπολη Όλιβερ Όβτσα. Το σχέδιο αυτό, που βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα αποτελέσει την πρώτη μείζονα διπλωματική πρωτοβουλία αφότου ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να κυριεύσει την Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Οι σκληρές μάχες που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, εκτόπισαν πάνω από 120.000 άλλους και εκτροχίασαν τις πολυετείς προσπάθειες του ΟΗΕ να υπάρξει πολιτική διαδικασία για την εθνική συμφιλίωση. Στο πεδίο η κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς ο ΛΕΣ δεν έχει μπορέσει να διαπεράσει τις άμυνες των παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ στα νότια προάστια της Τρίπολης.

Read previous post:
Ο καιρός στη Μακεδονία και τη Θράκη

Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και στα δυτικά από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.

Close