Πολιτική είναι η τέχνη να ψάχνεις για προβλήματα, να τα βρίσκεις παντού, να κάνεις λάθος διάγνωση και να εφαρμόζεις λάθος λύσεις. Groucho Marx, 1890-1977, Αμερικανός κωμικός

Διεθνές συνέδριο για τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος

19 Σεπτεμβρίου, 2023

Διεθνές συνέδριο ICIB 2023 με τίτλο «Νέες προκλήσεις, ευκαιρίες και ιδέες στη διεθνή επιχειρηματική αρένα» διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, στην Κύπρο. Στο συνέδριο συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια εστιάζοντας σε ζητήματα βιωσιμότητας, ψηφιακού μετασχηματισμού, καινοτομίας, διοίκησης και marketing.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, απευθύνοντας τον εναρκτήριο χαιρετισμό στο συνέδριο, ο πρύτανης του ιδρύματος, καθηγητής Παντελής Σκλιάς, επεσήμανε ότι το Νεάπολις αποτελεί έναν αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό εταίρο σε διεθνές επίπεδο όπως αποδεικνύει και η διοργάνωση ICIB 2023 στην Πάφο. Διαπίστωσε επίσης ότι ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία είναι επιβεβλημένη η στενότερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του κόσμου των επιχειρήσεων, γεγονός που καθιστά συνέδρια όπως το ICIB ιδιαίτερα σημαντικά. Ο κ. Σκλιάς τόνισε, τέλος, ότι αποτελεί μια στρατηγική επιλογή του Νεάπολις να αναδεικνύει την καινοτομία και τις νέες τάσεις στον χώρο των επιχειρήσεων και του marketing, διευρύνοντας τις δυνατότητες δημιουργικής συμβολής των φοιτητών του στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής.

Το συνέδριο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, φιλοξένησε ως ομιλητές διεθνώς καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, όπως η καθηγήτρια διεθνούς επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης Εμμανουέλα Πλακογιαννάκη, η οποία μίλησε για τη μελέτη μεγάλων προκλήσεων στις διεθνείς επιχειρήσεις και τον σημαντικό ρόλο ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Ο καθηγητής Νίκος Καλογεράς από την έδρα Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας στο International Business School Maastricht, μίλησε για την κατανόηση της μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς την αειφορία και ο καθηγητής Οικονομικών του Assumption University-USA Δημήτριος Κανταρέλης αναφέρθηκε στη σημασία ενσωμάτωσης ευφυών συστημάτων στα εταιρικά μοντέλα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, τα ακαδημαϊκά μέλη του Ερευνητικού Εργαστηρίου Marketing Research Laboratory του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος παρουσίασαν επίσης το ερευνητικό τους έργο.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο γενικός διευθυντής της SOCIALDOO και Research Associate του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος Παναγιώτης Κακολύρης παρουσίασε την προσέγγιση της «Μη Τυπικής Αριστείας» που – όπως ανέφερε-  αποτελεί μια ανθρωποκεντρική  προσέγγιση ανάδειξης και διατήρησης ταλέντου. Υπερβαίνει τα τυπικά προσόντα και αναδεικνύει σημαντικές δεξιότητες. Ενσωματώνει τη διαφορετικότητα, αξιοποιεί την ευελιξία. Θέτει στον πυρήνα της την ενσυναίσθηση και τη θετική αντίληψη στα πράγματα. Δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους, εστιάζοντας στο αποτέλεσμα και κοιτάζοντας το ταλέντο όχι με το μικροσκόπιο, αλλά με ευρυγώνιο φακό. Ο κ. Κακολύρης επισήμανε ότι η μη τυπική αριστεία δεν ανταγωνίζεται ούτε αμφισβητεί την τυπική αριστεία, αλλά τη συμπληρώνει με δημιουργικό τρόπο, απαντώντας στον «πόλεμο ταλέντου» στο οποίο εμπλέκονται πλέον οι επιχειρήσεις διεθνώς.  

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, η δρ. Σοφία Δάσκου, πρόεδρος του ICIB 2023 και Συντονίστρια του Προγράμματος Σπουδών MSc Digital Marketing του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος ανέφερε ότι «οι γνώσεις που προέκυψαν από το Συνέδριο ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, διεθνοποίησης των επιχειρηματικών ιδεών, καθώς και της πολυπλοκότητας που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς επιχειρήσεις. Ανέδειξαν επίσης ευκαιρίες καλών πρακτικών δημιουργίας και διατήρησης βιωσιμότητας και συνεργασίας μεταξύ κοινωνικών εταίρων.

Η συμβολή των μελών του Marketing Research Laboratory του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος ήταν καταλυτική στη διεξαγωγή και επιτυχία του συνεδρίου και καλό παράδειγμα παραγωγής ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου. Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή να προεδρεύω σε αυτό το συνέδριο», είπε η κ. Δάσκου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.
Το συνέδριο ICIB πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.