Οι εκατομμυριούχοι δεν πιστεύουν στην αστρολογία. Οι δισεκατομμυριούχοι πιστεύουν. - J.P. Morgan

Διεθνές φόρουμ για το πόσιμο νερό και την αποχέτευση

22 Μάρτιος, 2019

Απόψεις για τις βέλτιστες πρακτικές και τους μελλοντικούς στόχους τους σε θέματα νερού κι αποχέτευσης, που εμπεριέχονται στον Στόχο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ 6 – καθαρό νερό και αποχέτευση) που έχει ορίσει ο ΟΗΕ, αντάλλαξαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών δικτύων για το νερό (Eureau, APE, GWOPA), διεθνών φορέων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα (UNESCO, 100 Resilient Cities – 100 ανθεκτικές πόλεις) και στελέχη εταιρειών ύδρευσης – αποχέτευσης μεσογειακών χωρών.
Το διεθνές φόρουμ «ΣΒΑ6 – Πόσιμο νερό και αποχέτευση: τα κοινά αγαθά στην υπηρεσία της κοινωνίας», που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, συνδιοργάνωσε η ΕΥΑΘ με το Κέντρο UNESCO Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΚΕΟΔΔΥΠ) του ΑΠΘ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΥΔΑΠ και την Ένωση ΔΕΥΑ, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 Σ. Φάμελλος:Το νέο πλαίσιο για την τιμολόγηση και κοστολόγηση του νερού και τα κοινωνικά τιμολόγια είναι θεσμικές πρωτοβουλίες ουσίας

Τη σχέση του Στόχου 6 με τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, τις πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις θεσμικές της πρωτοβουλίες,  όπως τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών, ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Το νέο πλαίσιο για την τιμολόγηση και κοστολόγηση του νερού, που εξασφαλίζει ανάλυση και τελικά μείωση του κόστους, αλλά και τα κοινωνικά τιμολόγια είναι θεσμικές πρωτοβουλίες ουσίας, που μας φέρνουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια και μας εξασφαλίζουν αιρεσιμότητα. Η ΕΥΑΘ είναι η πρώτη εταιρεία στη χώρα που εφαρμόζει τιμολογιακή πολιτική με βάση το νέο νομικό πλαίσιο!», είπε ο κ. Φάμελλος, επιβραβεύοντας το σχέδιο ασφάλειας νερού και εναλλακτικής υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη που υλοποιεί η ΕΥΑΘ, ώστε να αποτραπούν περιστατικά λειψυδρίας, όπως αυτό του Μαρτίου 2018. Ο αναπλ. υπουργός, επίσης, συνέδεσε τον Στόχο 6 με τον Στόχο 11 για τις βιώσιμες πόλεις και τον Στόχο 13 για το κλίμα, τονίζοντας την ανάγκη η κλιματική αλλαγή να αποτελέσει η ίδια παράμετρο χρηματοδότησης για τα σχέδια αντιμετώπισής της.

 Έργα και στρατηγικός σχεδιασμός είναι οι δύο πυλώνες για την υλοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης στο νερό, είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης. «Από το 2019 εφαρμόζουμε νέα, χαμηλότερη τιμολογιακή πολιτική, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας και τη βιωσιμότητα των επενδύσεών της. Έχουμε δρομολογήσει έργα πνοής, έργα βιώσιμης ανάπτυξης όπως η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού και η ενίσχυση του υδαταγωγού της Αραβησσού, αλλά και έργα αποχετευτικά όπως αυτά στην περιοχή του Δενδροποτάμου, μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγιεινή», είπε ο κ. Κρεστενίτης. 
Τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης των θεμάτων ύδρευσης – αποχέτευσης και μιας νέας κουλτούρας, που θα εμπεριέχει θέματα ασφάλειας νερού, διαχείρισής του σε επίπεδο νοικοκυριού, κυκλικής οικονομίας και πιστοποίησης των διαδικασιών, ανέδειξε ο Αλέξανδρος Μακαριγάκης, υπεύθυνος του Προγράμματος της UNESCO για τις Ανθρώπινες Κοινότητες. Τόνισε, μάλιστα, ότι η ορθολογική διαχείριση του νερού της άρδευσης (η γεωργία είναι μακράν ο πιο υδροβόρος «χρήστης») θα μπορούσε να διασφαλίσει το πόσιμο νερό για τις επόμενες δεκαετίες!
Από όλους τους εισηγητές επισημάνθηκε η κοινωνική διάσταση του Στόχου 6 και η σημασία της συμμετοχής των πολιτών και των κοινωνικών φορέων στο θέμα της αειφόρας και ανθεκτικής διαχείρισης των υδατικών συστημάτων. 

  Δύο σταντ της ΕΥΑΘ για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού 

Τι κάνει η ΕΥΑΘ για τον Στόχο 6 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του πλανήτη μας, είχαν την ευκαιρία να μάθουν… από πρώτο χέρι οι Θεσσαλονικείς στα δυο σταντ που στήθηκαν στο κέντρο της πόλης,  στην Αγία Σοφίας και στην Καμάρα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Η εταιρεία ενημέρωσε τους διερχόμενους πολίτες για τον Στόχο 6 και το πώς επηρεάζει τελικά τις ζωές μας, μέσα από τις εφαρμογές που βρίσκει στο πολιτικό επίπεδο, το ερευνητικό και το επιχειρηματικό, των αρμόδιων δηλαδή επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης όπως η ΕΥΑΘ. Στους Θεσσαλονικείς, εκτός από ενημερωτικό υλικό, μοιράστηκαν σπόροι βασιλικού σε μια κίνηση συμβολική, υπό την έννοια ότι σήμερα οφείλουμε να φυτέψουμε τους σπόρους της βιώσιμης ανάπτυξης για το αύριο του πλανήτη μας.    
 

Read previous post:
Γερουσία: Στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα

Η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας αλλά και το αναβαθμισμένο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας επισημαίνονται στο φετινό ψήφισμα που εξέδωσε η...

Close