Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις. Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

Διεθνές βραβείο για την πιο αποτελεσματική πρόταση στην εκπαίδευση σε ερευνητές της Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ

24 Σεπτεμβρίου, 2019

Διεθνές βραβείο στην κατηγορία «Most Effective Teaching Application» (η πιο αποτελεσματική πρόταση στην εκπαίδευση) απέσπασαν ερευνητές του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της απονομής των «Simcyp Academic Awards 2019» του Ερευνητικού Κέντρου «Simcyp» που πραγματοποιήθηκε στο Σέφιλντ της Βόρειας Αγγλίας.
Οι βραβευθέντες είναι ο Γεώργιος Μυστρίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Φαρμακευτικής και ο Ιωάννης Βιζιριανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Διακρίθηκαν για την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων εκπαιδευτικού χαρακτήρα, μέσω της πλατφόρμας Simcyp, την επιτυχή ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και την ενίσχυση των επιστημονικών γνώσεων, αλλά και των πρακτικών δεξιοτήτων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στον χώρο των φαρμάκων που εφαρμόστηκε στο Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.
Οι ερευνητές του ΑΠΘ υπέβαλαν, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Simcyp Consortium Academic Awards» (Ακαδημαϊκά Βραβεία της Κοινοπραξίας Simcyp), την πρότασή τους στον τομέα ανάδειξης-επέκτασης-αξιοποίησης των γνώσεων για τα φάρμακα σε τομείς, όπως: 1) των εργαστηριακών μελετών σε αξιοποιήσιμα δεδομένα των ζώντων οργανισμών, 2) των μηχανισμών απορρόφησης-κατανομής, μεταβολισμού και αποβολής των φαρμάκων από τον οργανισμό, 3) τη βασισμένη στη φυσιολογία μοντελοποίηση της φαρμακοκινητικής των φαρμάκων και βιολογικών παραγόντων, 4) της φαρμακολογίας ασφάλειας, 5) της φαρμακολογίας συστημάτων, και 6) μοντελοποίησης και προσομοίωσης.
Το διεθνές consortium «Simcyp»
Η διεθνής κοινοπραξία «Simcyp» απαρτίζεται από 36 βιοφαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των 10 κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών παγκοσμίως, και από περισσότερα από 100 ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα που αξιολογούνται από την κοινοπραξία Simcyp, ως κέντρα αριστείας στον χώρο της ανάπτυξης φαρμάκων.
Το διεθνές consortium «Simcyp» στοχεύει στη μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των φαρμάκων στον οργανισμό, μέσω της ανάπτυξης της πλατφόρμας πληθυσμιακής φαρμακοκινητικής «Simcyp» που βασίζεται στη φυσιολογία. Ήδη, η συγκεκριμένη πλατφόρμα «Simcyp» βρίσκεται υπό αξιολόγηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για εφαρμογή στην κλινική φάση αξιολόγησης νέων φαρμάκων με την υποβολή σχετικών δεδομένων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Εκτός από τις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, περισσότερα από 100 ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα που δρουν στο πεδίο της ανάπτυξης φαρμάκων κατέχουν, ύστερα από ετήσια αξιολόγηση από το consortium, άδειες ακαδημαϊκής και ερευνητικής χρήσης.
Α.Φ.

Read previous post:
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ζητούν οι διανομείς

Να μην ψηφιστεί το "πλήρως αντεργατικό νομοσχέδιο" της κυβέρνησης, το οποίο "χτυπάει τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων", αλλά και να...

Close