Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες· αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις; Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας

Διεθνείς αγορές: Οι φόβοι για το εμπόριο και την ανάπτυξη στρέφουν τους επενδυτές σε ‘ασφαλή καταφύγια’

23 Μάιος, 2018

Οι επενδυτές πουλούσαν σήμερα μετοχές και έσπευδαν να αγοράσουν γεν και κρατικά ομόλογα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία εν μέσω φόβων ότι τα εμπόδια στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας θα υπονομεύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το γεν ενισχύθηκε κατά 1% έναντι του δολαρίου, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό οκτώ ημερών και οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν πτώση 0,5% από το υψηλό εβδομάδας καθώς τα αδύναμα στοιχεία για τη ευρωζώνη ήρθαν να προστεθούν στο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε ύστερα από τα σχόλια του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις κρίσιμες εμπορικές συνομιλίες.

Η προσοχή των επενδυτών είναι επίσης στραμμένη στην Τουρκία και την Ιταλία, με την πρώτη να φαίνεται πως οδεύει προς μια κανονική κρίση καθώς το νόμισμά της υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας επανήλθε σε ανοδική τροχιά προς τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα εν μέσω φόβων ότι η νέα κυβέρνηση θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες. Οι ιταλικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα κατά 1,8% και μέχρι στιγμής έχουν τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τους από τα μέσα του 2016.

Read previous post:
BBC: Θα πρέπει να φοβάται η Ευρώπη τους Ιταλούς λαϊκιστές;

Η κατάσταση στην Ιταλία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το προωθούμενο λαϊκιστικό-εθνικιστικό κύμα που κατακλύζει την Ευρώπη, γράφει το BBC...

Close