Όταν η εξουσία ακολουθεί την κοινή γνώμη, είναι ισχυρή. Όταν την χτυπάει, τότε πέφτει. Alfred de Vigny, 1797-1863, Γάλλος συγγραφέας

Διενεργήθηκαν οι εξετάσεις για την «Ελληνική PISA» – Κυρ. Πιερρακάκης: Πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος

22 Μαΐου, 2024

Περισσότερα από 630 σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στις φετινές Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα (αποκαλούμενες και «Ελληνική PISA»), που διενεργήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Οι εξετάσεις αφορούν στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών στις τάξεις της ΣΤ’ δημοτικού και Γ’ γυμνασίου, με στόχο την αποτύπωση του επιπέδου των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους.

«Η “Ελληνική PISA” είναι πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος σήμερα και ένας ακόμη βατήρας για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται αύριο. Αντίστοιχες εξετάσεις διενεργούνται σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων», ανέφερε σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το αποτέλεσμα των εξετάσεων δεν μετράει βαθμολογικά, ότι τα γραπτά είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται στην αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών. «Η στόχευση είναι διαφορετική: η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τον βαθμό επίτευξης των στόχων των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών σε εθνικό επίπεδο σε αυτή τη φάση και σταδιακά το ίδιο θα συμβεί και σε περιφερειακό επίπεδο και στο επίπεδο της σχολικής μονάδας», σημείωσε.

«Τα θέματα είναι γνώριμα. Οι μαθητές τα έχουν ήδη διδαχθεί και δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία. Στόχος είναι να αποτυπωθεί ο βαθμός αφομοίωσης της εκπαιδευτικής ύλης, αλλά και ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους και κυρίως της κριτικής σκέψης τους. Οι εκπαιδευτικοί είναι αρωγοί και καταλύτες στην τιτάνια προσπάθεια για ένα καλύτερο σχολείο, λειτουργικό, δημιουργικό, ψηφιακό. Αντιστέκονται αναχρονιστικές μειοψηφίες, οι οποίες με τη στάση τους στρέφονται εναντίον των μαθητών υπονομεύοντας ουσιαστικά το μέλλον τους», επεσήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, είχαν αντιδράσει και φέτος στη διεξαγωγή των εξετάσεων -οι οποίες διεξάγονται για τρίτη διαδοχική χρονιά- προκηρύσσοντας στάση εργασίας κατά τις ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων. Ωστόσο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά από σχετική προσφυγή του υπουργείου, έκρινε παράνομη και καταχρηστική την κυριχθείσα στάση εργασίας.

«Οι λίγοι δεν θα εμποδίσουν τους πολλούς», σχολίασε σχετικά ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε:

«Ο δρόμος για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η εκπαίδευση έχει ανοίξει με το ψηφιακό σχολείο που πρόσφατα ανακοινώθηκε, με το πολλαπλό βιβλίο, με τις επερχόμενες αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, με τη μελέτη ολόκληρων λογοτεχνικών βιβλίων αντί αποσπασματικών κειμένων, με τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και με όσα ακόμη πρόκειται να ανακοινωθούν και να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Με πολλές μικρές και μεγάλες αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη το ελληνικό σχολείο. Και σίγουρα χωρίς ιδεοληψίες – όχι απλώς άλλων δεκαετιών, αλλά άλλου αιώνα. Δεν θα συμβιβαστούμε με τους μηχανισμούς και τις δυνάμεις της αδράνειας. Οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να φέρει τη χώρα στο μέλλον. Κι αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε».