Όποιος θέλει να πετύχει ένα μακρινό στόχο, πρέπει να προχωράει με μικρά βήματα. Saul Bellow, Καναδοαμεικανός συγγραφέας

«Διάπλους» ασφαλείας για ευάλωτες γυναίκες και παιδιά

20 Οκτωβρίου, 2020

  Σε προστατευόμενο διαμέρισμα, στη Θεσσαλονίκη, εγκαταστάθηκαν οι πρώτες 4 γυναίκες μαζί με τα 3 μωρά τους, από χώρες της βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Διάπλους», που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

   Η συγκεκριμένη υπηρεσία του προγράμματος αφορά ευάλωτες γυναίκες, μητέρες μόνες, θύματα σεξουαλικής ή έμφυλης βίας, καθώς και συγγενείς θυμάτων ναυαγίων, που έχουν ζητήσει άσυλο και ζουν σε αστεγία ή σε επισφαλείς συνθήκες.

   Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, μία από τις φιλοξενούμενες γυναίκες συμμετείχε στο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα της, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί από τις αρχές, να συλληφθεί, να υποστεί σωματική κακοποίηση και να δεχθεί απειλές κατά της ζωής της. «Αποφάσισε να φύγει από τη χώρα της κι ύστερα από ένα γεμάτο δυσκολίες ταξίδι έφτασε στην Ελλάδα όπου προσπαθεί να μάθει τη γλώσσα, διδάσκοντας παράλληλα αγγλικά σε άλλους πρόσφυγες», επισημαίνεται.

   Μία άλλη γυναίκα εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής της στη Μέση Ανατολή μαζί με τα δυο παιδιά της λόγω έντονης ενδοοικογενειακής βίας καθώς, «ο μόνος τρόπος να παραμείνει ζωντανή», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ήταν να φύγει όσο πιο μακριά μπορούσε».

   Το πρόγραμμα «Διάπλους» προβλέπει συνολικά 77 θέσεις φιλοξενίας ευάλωτων αιτούντων άσυλο στη Βόρεια Ελλάδα. Εκτός από τη δράση για τις ευάλωτες γυναίκες (16 θέσεις φιλοξενίας), υπάρχουν κι άλλες δύο δράσεις που αφορούν ασυνόδευτους ανήλικους που διαμένουν σε Ασφαλείς Ζώνες (Save Zonε) και θα φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα (46 θέσεις), καθώς και φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας 12-18 στο ξενώνα «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» (15 θέσεις φιλοξενίας).

    Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων υλοποιεί το «Διάπλους», που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος Άσυλο και Μετανάστευση – ΕΕΑ Grants 2014-2021, υπό την αιγίδα της ΣΟΛ-CROWΕ και της HUMAN RIGHTS 360.