Όταν κάτι είναι αυτονόητο, γίνεται ακόμα πιο αυτονόητο όταν το λέμε - Charles Maurice de Talleyrand

«Διακήρυξη των Αθηνών» μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου των δημοσιογραφικών Ενώσεων – μελών της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας

20 Νοέμβριος, 2018

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του «Διαλόγου των Δημοσιογραφικών Ενώσεων – Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας», οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών Ενώσεων εξέδωσαν τη Διακήρυξη των Αθηνών.

Στη Διακήρυξή τους οι εκπρόσωποι επισημαίνουν το ευρύ φάσμα προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι όσον αφορά την ασφάλεια, την ελευθερία του Τύπου και τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στα Μέσα. Δηλώνουν ότι παρακολουθούν τις αυξανόμενες πράξεις βίας εναντίον των Μέσων και των δημοσιογράφων και δηλώνουν επίσης πεπεισμένοι ότι η επαγγελματική και ανεξάρτητη ποιοτική δημοσιογραφία, ασκείται μόνο όταν επικρατούν συνθήκες σεβασμού των βασικών κανόνων εργασίας. 

Επισημαίνεται επίσης ότι «οι ενώσεις της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας μέλη της ΔΟΔ, για να ανταποκριθούν στις αλλαγές που συντελούνται αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τον επόμενο χρόνο, να συνεχίσουν την προσπάθεια δημιουργίας ισχυρών δημοσιογραφικών ενώσεων και να στηρίξουν τις αξίες της δημοσιογραφίας, των εργατικών δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και της ισότητας, διεκδικώντας με κάθε τρόπο την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων που συμμετέχουν στη συνάντηση συμφωνούν ότι πλέον ωρίμασε ο χρόνος για την ουσιαστική μεταρρύθμιση των νόμων, που διέπουν τα ΜΜΕ στις χώρες της περιοχής».

Οι Ενώσεις της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, μέλη της ΔΟΔ, συμφωνούν να ενισχύσουν το δίκτυο των εργασιών τους, με τη δημιουργία μιας περιφερειακής ομάδας της ΔΟΔ, όπως ορίζει το καταστατικό της Ομοσπονδίας. Η ομάδα θα ονομάζεται Med-Solidaire και θα λειτουργεί σύμφωνα με το Καταστατικό της ΔΟΔ, εκπροσωπώντας τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τα μέλη τους στο πλαίσιο των εργασιακών και πολιτικών δομών της περιοχής».

Read previous post:
«Πολιτισμός για όλους: Μουσεία και μνημεία χωρίς αποκλεισμούς»

Διεπιστημονική διημερίδα, με τίτλο «Πολιτισμός για όλους: Μουσεία και μνημεία χωρίς αποκλεισμούς», διοργανώνει στις 29-30 Νοεμβρίου το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων...

Close