Η τέχνη της πολιτικής είναι να προβλέπεις το αναπόφευκτο και να επισπεύδεις την εμφάνιση του. - Ταλεϋράνδος, 1754-1838, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών

Δήμος Αθηναίων: Παρουσία των φορέων του τουρισμού πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση για τη Μελέτη Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας της πόλης

20 Ιουνίου, 2024

Ανοιχτή συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα της φέρουσας ικανότητας της Αθήνας, παρουσία των σημαντικότερων φορέων του τουρισμού, πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών.
 Το πολύ σημαντικό εγχείρημα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, που αποσκοπεί στη βιωσιμότητα της πρωτεύουσας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα της παρούσας δημοτικής αρχής, που ανέθεσε στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) τη διεξαγωγή της σχετικής μελέτης.
 Αντικείμενό της είναι ο υπολογισμός των δεικτών της φέρουσας ικανότητας του προορισμού, η χωρική ανάλυση δεδομένων της βραχυχρόνιας μίσθωσης και των ξενοδοχειακών μονάδων, η ανάλυση των τουριστικών ροών, οι δυναμικές των επτά δημοτικών διαμερισμάτων και οι προκλήσεις που αναδεικνύονται με σκοπό την αποτελεσματική διαχείρισή του. Για τη διενέργεια της έρευνας, η ΕΑΤΑ συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και την εταιρεία Gimisis + Associates.
 Στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μεταξύ άλλων, τόνισε:
 «Η Μελέτη Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας αποτελεί το καλύτερο εργαλείο, για να διαμορφώσουμε μία πόλη που θα είναι όχι απλώς υποφερτή, αλλά μια πόλη στην οποία θα θέλουν να ζουν οι κάτοικοι χωρίς να δυσφορούν, να εργάζονται οι πολίτες χωρίς να ταλαιπωρούνται και να επισκέπτονται οι τουρίστες χωρίς να δυσανασχετούν. Με τα αποτελέσματά της, θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων της, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε συμμάχους. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί σάς ζητάμε να συνεισφέρετε κι εσείς, να γίνετε “κομμάτι” του ίδιου εγχειρήματος, που θα μας ωφελήσει όλους. Μπορούμε να καλωσορίσουμε όλοι μαζί περισσότερους επισκέπτες στην Αθήνα, αλλά να διατηρήσουμε ταυτόχρονα τη μοναδική ταυτότητα και τη φυσική ομορφιά της πόλης μας».
 Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤΑ, Ιωάννης Γεώργιζας στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η  Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων συμβάλλει ενεργά στην υλοποίηση αυτού του κρίσιμου έργου για την πρωτεύουσα με τη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων για τη διεξαγωγή της μελέτης. 
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών, καθηγητής ‘Αγγελος Κότιος, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «πρόκειται για μια κορυφαία επιλογή της Δημοτικής Αρχής, η οποία αναμφισβήτητα θα συμβάλλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών του υπερτουρισμού, την αποτροπή του αντι-τουρισμού, τη διασφάλιση της ποιότητας των τουριστικών πόρων της πόλης, τη βιώσιμη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του τουρισμού και επιπλέον, θα αναδείξει περαιτέρω τη διεθνή εικόνα της πόλης, ως βιώσιμου, ανθεκτικού και φιλόξενου προορισμού». 
 Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε η παρουσίαση του έργου της Μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την επικεφαλής του This is Athens του Δήμου Αθηναίων, Εβίτα Καλόγιωργα, τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Σωτήρη Βαρελά και εκ μέρους της εταιρείας Gimisis + Associates τον επικεφαλής της ομάδας του έργου αρχιτέκτονα – πολεοδόμο Βασίλη Γκοιμίση και τον υπεύθυνο για τη μελέτη, πολεοδόμο Θανάση Κουρέτα. 
 Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της Μελέτης η οποία περιλάμβανε την αποτύπωση της μεθοδολογίας της Φέρουσας Ικανότητας, την καταγραφή των διαθέσιμων στοιχείων για τους τουριστικούς πόρους και την τουριστική κίνηση και την αποτύπωση των δεικτών Φέρουσας Ικανότητας με βάση τα παρεχόμενα δεδομένα. 
 Μέσω της τρέχουσας Μελέτης τονίστηκε ότι επιχειρείται να εντοπιστούν οι τουριστικά κορεσμένες γειτονιές και οι γειτονιές με διαχρονικά αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη, καθώς και να εκτιμηθεί ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών που μπορεί να δεχθεί η κάθε περιοχή, χωρίς να προκαλούνται σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία, την οικονομία και την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας. 
 Μέρος του εγχειρήματος που θα υλοποιηθεί σε δεύτερη φάση αποτελεί η διεξαγωγή focus groups με εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού, η έρευνα με επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τους επισκέπτες, καθώς και η πρωτογενής έρευνα με τη συμμετοχή κατοίκων της Αθήνας. 
 Στην τρίτη και τελευταία φάση του έργου, θα διοργανωθεί διαβούλευση με κατοίκους και επιχειρηματίες της Αθήνας, προκειμένου να καταγραφούν οι θέσεις τους για τη Φέρουσα Τουριστική Ικανότητα του προορισμού. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία των αποτελεσμάτων με σκοπό τη χάραξη πολιτικής και σχεδίου δράσης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024.