Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι άνθρωποι και τα έθνη συμπεριφέρονται με σύνεση μόνο όταν έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη  εναλλακτική λύση - Abba Eban Ισραηλινός διπλωμάτης

Δημιουργούν με οδοστρωτήρα λινογραφίες στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο

14 Οκτωβρίου, 2021

Από τότε που ιδρύθηκε πριν 25 χρόνια, η μη κερδοσκοπική San Francisco Center for the Book είναι κομβικό κέντρο για την τέχνη της τυπογραφίας και τις άλλες τέχνες του βιβλίου. Στην ψηφιακή εποχή επιμένει να είναι αναλογική, προσφέροντας περίπου 330 εργαστήρια και μαθήματα τυπογραφίας και τεχνικών βιβλιοδεσίας σε χιλιάδες σπουδαστές της Bay Area. Μια από τις δραστηριότητες του Κέντρου είναι το ετήσιο φεστιβάλ Roadworks Festival, το οποίο λόγω πανδημίας αναβλήθηκε πέρυσι αλλά φέτος επαναλήφθηκε.

Το φεστιβάλ εγκαινιάστηκε το 2004 για να επεκτείνει το χνάρι των δραστηριοτήτων του Κέντρου έξω από τους τοίχους του αλλά το 2013 απέκτησε τις σημερινές του διαστάσεις. Κάθε χρόνο, το κέντρο φέρνει από την Roots of Motive Power έναν επτά τόνων ατμοκίνητο οδοστρωτήρα Buffalo Springfield του 1924 για να δημιουργήσει στο οδόστρωμα ενός δρόμου δεκάδες λινογραφίες διαστάσεων 106,68 επί 106,68 εκατοστών ( https://www.instagram.com/p/CUS-mfKhWUc/ ).

Η διαδικασία απαιτεί δεκάδες εθελοντές και γρήγορα χέρια για να δημιουργηθούν επιτυχώς τα έργα στον σεπτεμβριάτικο ήλιο. «Είναι μια ενδιαφέρουσα τυπογραφική πρόκληση με την έννοια ότι έχεις την ευκαιρία να την εξασκήσεις μια φορά τον χρόνο» δήλωσε ο Chad Johnson, διευθυντής του στούντιο του Κέντρου και καθηγητής εκεί, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι στο τιμόνι του φεστιβάλ ( https://www.instagram.com/explore/locations/1016186635/roadworks-festival/ ).

Τις περισσότερες χρονιές, οι ομάδα καταφέρνει να δημιουργήσει μεταξύ 30 και 35 έργων μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, φέτος η παραγωγή σημείωσε ρεκόρ, με 38 έργα
( https://www.instagram.com/p/CUF4visB1K2/ )!