Ο φασισμός αρχίζει με τη σκέψη ότι όλοι οι άλλοι είναι ανόητοι - Paul Valery

Δημητρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτό είναι το νέο “πλαίσιο” με τις αδειοδοτήσεις»

Ο διευθυντής της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, κ. Γιώργος Δημητρίου, αναλύει στο «Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» τις σημερινές αποφάσεις της UEFA για το Licensing και το Financial Fair Play

Η πανδημία του κορονοϊού έχει «παραλύσει» τα πάντα παγκοσμίως (και) σε αθλητικό επίπεδο και ουδείς μπορεί να προβλέψει το «πότε», το «πώς» και κυρίως το «υπό ποίες συνθήκες», θα μπορέσει να επανέλθει κάποια στιγμή έστω και μία υποτυπώδης «κανονικότητα» στο αθλητικό γίγνεσθαι ανά την υφήλιο. Τούτες τις στιγμές στην κορυφή των προτεραιοτήτων δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από την υγεία κάθε ανθρώπου, ωστόσο οι φορείς του αθλητισμού είναι υποχρεωμένοι να «ψάξουν» και να προετοιμάσουν και την «επόμενη μέρα».

Υπ’ αυτό το πρίσμα άλλωστε, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (01/04) και η -δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες- τηλεδιάσκεψη των «κεφαλών» της UEFA με τις 55 ομοσπονδίες-μέλη, προκειμένου να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση, μετά τις μελέτες των ομάδων εργασίας που δουλεύουν πάνω στο (αναπροσαρμοσμένο) καλεντάρι και στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του ιού Covid-19.

Στις αποφάσεις που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία σήμερα το απόγευμα, πλην της αναβολής όλων των εθνικών και συλλογικών διοργανώσεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου (προκειμένου να υπάρξει χώρος και χρόνος για την ολοκλήρωση των εγχώριων πρωταθλημάτων), υπήρξε κι ένα πακέτο πιο «ελαστικών μέτρων» που αφορούσαν τη διαδικασία αδειοδοτήσεων και την εκτέλεση των ελέγχων πάνω στο Financial Fair Play.

Συγκεκριμένα στο δεύτερο σκέλος της ανακοίνωση της UEFA αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Εκτελεστική Επιτροπή επανέλαβε την πλήρη δέσμευση της σε ότι αφορά την διαδικασία αδειοδότησης συλλόγων και αυτή του Financial Fair Play και συμφώνησε ότι οι παρούσες ιδιάζουσες συνθήκες απαιτούν μερικές σημαντικές παρεμβάσεις για να διευκολύνουν το έργο των ομοσπονδιών-μελών και των συλλόγων.

Υποστηρίζει την πρόταση να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ομοσπονδίες να ολοκληρώσουν την διαδικασία αδειοδότησης των συλλόγων, μέχρι να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία αποδοχής τους για τις συλλογικές διοργανώσεις της UEFA της επόμενης σεζόν.

Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης αβεβαιότητας που προκαλείται από τα τρέχοντα έκτακτα γεγονότα, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αναστείλει τις διατάξεις αδειοδότησης των συλλόγων που σχετίζονται με την προετοιμασία και την αξιολόγηση των μελλοντικών χρηματοοικονομικών πληροφοριών τους. Αυτή η απόφαση ισχύει αποκλειστικά για την συμμετοχή στις διοργανώσεις της UΕΦΑ την σεζόν 2020/21».

Η τελευταία τοποθέτηση της UEFA, δημιούργησε αρκετές απορίες ως προς το τι και πως θα ισχύσει εντέλει, τόσο στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων των ομάδων, όσο σε αυτό του Financial Fair Play. Απορίες, για τις οποίες το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσπάθησε να βρει τις απαιτούμενες απαντήσεις από τον… καθ’ ύλην αρμόδιο, τον διευθυντή της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κ. Γιώργο Δημητρίου, ο οποίος ξεκαθάρισε απόλυτα το νέο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων κι όσων θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα.

«Η UEFA ξεκαθάρισε στην ανακοίνωσή της, πως θα χρειαστούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να διευκολυνθεί το έργο των ομοσπονδιών και των ομάδων. Ειδικά ως προς τον επιπλέον χρόνο που θα χρειαστούν οι ομοσπονδίες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης των συλλόγων. Εκτιμώ λοιπόν, πως τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε μία σχετική επιστολή από την UEFA, που θα μεταθέτει χρονικά την όλη διαδικασία ελέγχου από 31 Μαΐου, πιθανότατα για ένα μήνα. Το ακριβές διάστημα θα το καθορίσει η ίδια η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης για το ποιες ομάδες θα κατέχουν την άδεια για να συμμετάσχουν στα Κύπελλα Ευρώπης του χρόνου».

-Αλλάζει ωστόσο και το κομμάτι των μελλοντικών χρηματοοικονομικών στοιχείων, τα οποία για την επόμενη χρονιά τουλάχιστον, λόγω της οικονομικής κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού, βγαίνουν από το… κάδρο.

«Ναι, ισχύει ότι για την αγωνιστική περίοδο 2020/21 αναστέλλεται ο έλεγχος βιωσιμότητας ή “πλάνο βιωσιμότητας” όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι στην Ελλάδα. Και είναι λογικό από τη στιγμή που ουδείς ειλικρινά μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή τι θα αφήσω πίσω της αυτή η “λαίλαπα” του κορονοϊού στα χρηματοοικονομικά στοιχεία των συλλόγων. Είναι αδύνατο να υπάρχει αυτή τη στιγμή μία σταθερή πρόβλεψη για το ποια θα είναι τα έσοδα των ομάδων, ποιες αναπροσαρμογές θα χρειαστεί να γίνουν προς τα κάτω σε συμφωνίες με χορηγούς, πως θα αλλάξουν οι κατηγορίες των εξόδων ή ακόμη και των περικοπών σε συμβόλαια που μελετούν απολύτως λογικά κάποιοι σύλλογοι. Είναι ξεκάθαρο πως όλα θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου, καθώς δεν γίνεται καμία ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία σε αυτή τη φάση να καταρτίσει προϋπολογισμό. Και γι’ αυτό αποφασίστηκε η αναστολή κατά ένα χρόνο του συγκεκριμένου κριτηρίου».

-Ένα κριτήριο που ήταν ωστόσο και το πλέον καθοριστικό για το «UEFA Licensing» των ομάδων…

«Δεν θα το έλεγα πως είναι το πλέον καθοριστικό. Θα σας έλεγα πως αντίστοιχα καθοριστικό είναι και το θέμα με της ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για τις οποίες υπήρξε ήδη αντίστοιχη, πρόσθετη “βοήθεια” από την UEFA ελέω του κορονοϊού, με την απόφαση να πάει ένα μήνα πιο πίσω -δηλαδή από 31 Μαρτίου, σε 30 Απριλίου 2020- η διορία για την εξόφληση ή διευθέτηση/διακανονισμό κάθε ληξιπρόθεσμης οφειλής των συλλόγων.
Επίσης, εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί, υπάρχει και η κυβερνητική πρωτοβουλία για να πάει πίσω η καταβολή ή οι ρυθμίσεις από τις ομάδες του ΕΦΚΑ και της Εφορίας για το μήνα Μάρτιο. Κι επειδή οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις του πρώτου τριμήνου κάθε έτους, είναι εντός του χρονικού ορίου που εξετάζει η Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, αυτό σημαίνει πως οι ομάδες ουσιαστικά θα… γλιτώσουν ένα μήνα Εφορίας και ΕΦΚΑ. Δεν θα είναι δηλαδή “απαιτητός” και ο Μάρτιος στην εξέταση της αδειοδότησης. Όλα όσα σας ανέφερα, περιγράφουν ουσιαστικά και το (νέο) πλαίσιο γύρω από τις αδειοδοτήσεις και το Financial Fair Play.
Βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, όλα αλλάζουν καθημερινά. Όλα επανεξετάζονται σε συνδυασμό με τις συνθήκες που διαμορφώνονται σε όλο τον πλανήτη από την πανδημία και παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα τις εξελίξεις, όντες σε “ανοικτή γραμμή” με την UEFA για οποιαδήποτε άλλη τροποποίηση…».
ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ
 

Read previous post:
Χιονίζει σε ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας – Σε ετοιμότητα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Χιονόπτωση σημειώνεται σε ορισμένες περιοχές του Νομού Λάρισας.

Close