Η χρηματιστηριακή μόχλευση είναι το πλεονέκτημα που έχουν οι πλούσιοι έναντι της μεσαίας και φτωχής τάξης – Rich Dad

Δεν μπορεί η Κρήτη να βασίζει την ενεργειακή της ασφάλεια μόνον στην καλωδιακή σύνδεση

16 Ιούλιος, 2018

Ταξιδεύουμε με την δύναμη της φύσης αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε), των οποίων την παραγωγή μπορούμε αυξήσουμε ακόμα περισσότερο στην Κρήτη με την συνεργασία όλων. Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του το περασμένο Σάββατο στα εγκαίνια -εκδήλωση παράδοσης στην Περιφέρεια του νέου εκθεσιακού Μουσείου των (ΑΠΕ ) στο κτίριο του υδροηλεκτρικού σταθμού στην λίμνη της Αγυιάς Χανίων. Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο στο κτήριο του υδροηλεκτρικού που κατασκευάστηκε το 1928 επί δημαρχίας Εμμανουήλ Μουντάκη στον ταμιευτήρα των πηγών της περιοχής και εγκαινιάστηκε η λειτουργία του το 1929 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο. Από το 1950 μέχρι και την παύση της λειτουργίας του, στα τέλη της δεκαετίας του 70, είχε ενσωματωθεί στο δίκτυο της ΔΕΗ παράγοντας ρεύμα και σήμερα μετατράπηκε σε ένα μοναδικό μουσείο στο είδος του.

Το Μουσείο, όπως είπε ο Περιφερειάρχης,  με εκθέματα τον εξοπλισμό του παλαιού υδροηλεκτρικού σταθμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) είναι χώρος Πολιτισμού, ενημέρωσης -εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα η περιοχή έχει τις δυνατότητες να έλξει τουριστική επισκεψιμότητα  (Μουσείο, Πάρκο, Υδροβιότοπος) με την συνεργασία των φορέων και την ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων. «Τα έργα ανήκουν στους πολίτες, στην κοινωνία και με την συνεργασία όλων των φορέων μπορούμε ενωμένοι να επιτύχουμε πολλά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης δίδοντας συγχαρητήρια για την υλοποίηση του Μουσείου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στην ΔΕΗ, στην Αυτοδιοίκηση και στον πρώην Νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη επί των ημερών του οποίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διάσωση και ανάδειξη του χώρου στην Αγυιά.

Μ. Παναγιωτάκης: Δεν μπορεί ένα νησί σαν την Κρήτη να βασίζει την ενεργειακή του ασφάλεια μόνο στην καλωδιακή σύνδεση

«Δεν μπορεί ένα νησί σαν την Κρήτη να βασίζει την ενεργειακή του ασφάλεια μόνο στην καλωδιακή σύνδεση. ‘Αρα, για τα επόμενα χρόνια, και μετά τις διασυνδέσεις, η θερμική παραγωγή σε κάποιο ποσοστό θα είναι αναγκαία, έως ότου αργότερα να μπορέσει να αντικατασταθεί, όταν αυτό θα είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε συνδυασμό με αποθήκευση», επισήμανε  ο πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης. Και πρόσθεσε: «Το στρατηγικό μας σχέδιο προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία θα 15πλασιάσουμε την ισχύ μας στις ΑΠΕ», τονίζοντας ότι οι ΑΠΕ θα είναι η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες η ατμομηχανή ήταν οι θερμικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, «που εξασφάλισαν φθηνή και αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας».

«Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παραχώρησε στην Περιφέρεια Κρήτης το δικαίωμα χρήσης της έκτασης των 290 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων, από το 2011 έως το 2048, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση, την ευθύνη και το κόστος για την ανακαίνιση, την αποκατάσταση του Σταθμού και τη δημιουργία ενός πρότυπου εκθεσιακού και εκπαιδευτικού χώρου, αφιερωμένου αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και είναι αυτός ο Χώρος, μοναδικός στη χώρα μας, που εγκαινιάζουμε σήμερα και εναποθέτουμε στην τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Τα εκθέματα που παρουσιάζονται στον Εκθεσιακό Χώρο προέρχονται από τις παλαιότερες καινοτόμες «πράσινες» δράσεις της ΔΕΗ, ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 1980 με την κατασκευή του πρώτου Φωτοβολταϊκού Σταθμού στην Κύθνο.

 

Στην τελετή παράδοσης στην Περιφέρεια από την ΔΕΗ της έναρξης λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου των ΑΠΕ, τελέστηκε Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμάσκηνο παρουσία Αρχών, Περιφερειάρχη-Αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, της ηγεσίας της ΔΕΗ, εκπροσώπων φορέων, πολιτών. Για την χρησιμότητα των ΑΠΕ και την σημαντικότητα, τον ρόλο του εκθεσιακού Μουσείου μίλησαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλίας Μοναχολιάς,  ο τέως Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης. Οι κ.κ. Παναγιωτάκης, Μοναχολιάς ευχαρίστησαν την Περιφέρεια για την συνεργασία στην υλοποίηση του Μουσείου αλλά και στην ενεργειακή ανάπτυξη του νησιού, τονίζοντας ότι από την ΔΕΗ γίνεται ορθολογική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, των ανανεώσιμων πηγών, ενώ εφαρμόζονται οι σύγχρονες τεχνολογίες, και “ ευθυγραμμιζόμαστε με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, ενισχύουμε τις προσπάθειες μας για αύξηση της ενεργειακής μας αποδοτικότητας”

Τα εγκαίνια του εκθεσιακού Μουσείου έγιναν από τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ με την συμμετοχή των θεσμικών εκπροσώπων και ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο από τον Στέλιο Ροντήρη Δ/ντη μικρών υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει προβολή των ΑΠΕ βιομάζα, υδροηλεκτρική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία και αιολική ενέργεια.

Read previous post:
Συμβουλές της Δ. Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς τους χρήστες του διαδικτύου για το καλοκαίρι

Στο πλαίσιο προληπτικής δράσης της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου οι πολίτες - χρήστες του διαδικτύου να μην πέσουν θύματα...

Close