Η ζωή δεν έχει να κάνει με το να βρεις τον εαυτό σου, αλλά με το να τον επινοήσεις. Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, 1856-1950, Ιρλανδός συγγραφέας, Νόμπελ 1925

«Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας παρενόχληση»

Τα «ήρεμα νερά» της ελληνικής κωπηλασίας έχει ταράξει η ανάρτηση από μητέρα αθλήτριας της εθνικής στο προφίλ της στο Facebook, με καταγγελίες για Ομοσπονδιακό προπονητή, τον οποίο δεν κατονομάζει, για «σεξουαλικά υπονοούμενα» και «εισβολές στα δωμάτια βρίσκοντας αθλήτριες γυμνές» ανάμεσα σε άλλες. Σήμερα, η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τόνισε πως «ουδέποτε δεχθήκαμε καταγγελία για παρενόχληση» ενημερώνοντας πως ξεκινά άμεσα πειθαρχική διαδικασία προκειμένου να διερευνήσει «οποιαδήποτε φήμη ή σκιά».

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), επικοινώνησε με την πρωταθλήτρια Ευρώπης 2020 κάτω των 23, Ευαγγελία Αναστασιάδου, τον Ολυμπιονίκη του Ρίο Ντε Τζανέιρο Στέφανο Ντούσκο και τον Κύπριο πρωταθλητή Αλέξανδρο Ζησιμίδη, ο οποίος προπονείται για δεύτερη χρονιά και τρίτη φορά φέτος στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, με την εθνική Ελλάδας θέτοντάς τους το ερώτημα: «Έχει υποπέσει στην αντίληψή σας οτιδήποτε από όσα καταγγέλλονται σε ανάρτηση της μητέρας συναθλήτριάς σας;» 

Οι τρεις αθλητές, οι οποίοι βρίσκονται αυτό το διάστημα στο προπονητικό κοινόβιο της εθνικής Ελλάδας στον Σχοινιά και προετοιμάζονται για να διεκδικήσουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μέσω της Ρεγκάτας στο Βαρέζε, τον ερχόμενο Απρίλιο, έδωσαν αρνητική απάντηση και εν συνεχεία μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα όνειρά τους.

Αναλυτικά:

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2020 (κάτω των 23) στο σκιφ ελαφρών βαρών, Ευαγγελία Αναστασιάδου, συμμετέχει ανελλιπώς στα κοινόβια της εθνικής τα τελευταία δύο χρόνια. Στην ερώτηση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) αν έχει υποστεί παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής και αν έχουν υποπέσει στην αντίληψή της όσα κατήγγειλε μητέρα αθλήτριας της εθνικής με ανάρτησή της στο προφίλ της στο Facebook απάντησε: 
«Μιλώντας για τον εαυτό μου, θα πω πως δεν έχει γίνει τίποτα τέτοιο. Τουλάχιστον σε εμένα. Δεν μου έχει δώσει ποτέ κάποιος προπονητής τέτοιο δικαίωμα, έτσι ώστε να τον κατηγορήσω για κάτι. Δεν με έχει φέρει κάποιος στις τάξεις της εθνικής σε δύσκολη θέση».

Η Ευαγγελία Αναστασιάδου κατέληξε: «Σχετικά με την ανάρτηση, δεν γνωρίζω αν έχει γίνει κάτι με άλλες αθλήτριες και για ποιον λόγο βγήκε κάτι τέτοιο προς τα έξω. Προσωπικά, δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ κάποιο θέμα». 

Ο Στέφανος Ντούσκος συμμετέχει στα προπονητικά κοινόβια της εθνικής εδώ και επτά χρόνια! Το 2016 στους Ο.Α. του Ρίο ντε Τζανέιρο χάρισε στην Ελλάδα την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών. Το 2019 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23 στο βαρύ σκιφ στη Σαρασότα, αλλά και το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό U23 στα Γιάννενα. Εχει φέρει επίσης μία 2η θέση στην ελαφριά δίκωπο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23 το 2016. Το 2018 κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό U23 στο βαρύ διπλό σκιφ, ενώ έχει κρεμάσει στο στήθος το χρυσό μετάλλιο και στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγκόνα το ίδιο έτος. Το 2015 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23.

O Στέφανος Ντούσκος ήταν ενήμερος για την ανάρτηση από μητέρα αθλήτριας και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε: «Είμαι πολλά χρόνια στα κοινόβια της εθνικής. Συγκεκριμένα από το 2014. Δεν έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου. Είμαι και αγόρι βέβαια, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα».

Τον ρωτήσαμε αν έχει ακούσει ποτέ κάποιον Ομοσπονδιακό προπονητή να αφήνει σεξουαλικά υπονοούμενα σε αθλήτριες; Ο Στέφανος Ντούσκος απάντησε: «Όχι. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Πιστεύει πως θα του το είχαν πει οι συναθλήτριές του αν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα; «Λογικά θα με εμπιστεύονταν. Κάτι θα είχα ακούσει τόσα χρόνια που είμαι εδώ. Δεν έχει βγει κάτι τέτοιο,» ήταν η απάντηση του Στέφανου Ντούσκου. 

Εν γένει για το κλίμα στα προπονητικά κοινόβια της εθνικής, ο Στέφανος Ντούσκος σχολίασε: «Υπάρχουν και δύσκολες στιγμές λόγω της προπόνησης. Υπάρχουν εκνευρισμοί. Κάνουμε προπόνηση πάρα πολλές ώρες και εμείς οι αθλητές είναι φορές που είμαστε κουρασμένοι. Εμείς ακούμε πάντα τις οδηγίες των προπονητών μας».   

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε και ο Αλέξανδρος Ζησιμίδης. Ο Κύπριος προπονητής συμμετέχει για δεύτερη φορά στην καριέρα του στην προετοιμασία της εθνικής Ελλάδας. Ο ίδιος εξήγησε: «Είχα συμμετάσχει ξανά το 2016 στο κοινόβιο της εθνικής Ελλάδας, όταν ήμουν 18 ετών, για να προετοιμαστώ για τον αγώνα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που προπονούμε με την εθνική Ελλάδας». 

Στην ερώτηση για το αν έχει υποπέσει στην αντίληψή σου παρενόχληση από πλευράς Ομοσπονδιακού προπονητή, ο Αλέξανδρος Ζησιμίδης, τόνισε: «Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι. Συμφωνώ με όποιον εκφράζει την άποψή του και πολύ καλά κάνει. Εννοείται πως πάντα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία και να μην κατηγορεί ο καθένας όποιον να ‘ναι. Εγώ δεν έχω αντιληφθεί να έχει κάνει κάποιος προπονητής οτιδήποτε παράνομο. Είναι η 3η μου παρουσία στο κοινόβιο της εθνικής Ελλάδας αυτή τη χρονιά. Δεν είμαι πάρα πολύ καιρό για να τα ξέρω όλα, αλλά πρέπει πάντα να διερευνώνται όσα καταγγέλλονται». 

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η Ευαγγελία Αναστασιάδου, ο Στέφανος Ντούσκος και ο Αλέξανδρος Ζησιμίδης μίλησαν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη σκληρή προετοιμασία που κάνουν αυτόν τον καιρό στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν την πρόκριση και να επιτύχουν τους στόχους τους. 

Η 18χρονη Ευαγγελία Αναστασιάδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κάτων των 23ων, στο σκιφ ελαφρών βαρών τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ντούισμπουργκ. Από την ηλικία των 14 ετών, όταν εγκατέλειψε τον στίβο για χάρη της κωπηλασίας έχει κατακτήσει πολλά μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Είναι πρωταθλήτρια Ελλάδας κάτω των 23 στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, στο ελαφρύ σκιφ των νεανίδων, ενώ υπήρξε και Πρωταθλήτρια Ελλάδας στις κορασίδες. 

Η Ευαγγελία Αναστασιάδου δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το μεγάλο όνειρό της: «Στόχος μου είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, την οποία θα διεκδικήσω στη Ρεγκάτα του Βαρέζε τον Απρίλιο. Δίνω τον καλύτερο εαυτό μου και ελπίζω να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για κάθε αθλητή η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το όνειρό του. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα. Βέβαια, είμαι 18 χρόνων. Θα προσπαθήσω για αυτό και ελπίζω να τα καταφέρω». 

Ο Στέφανος Ντούσκος έχει στόχο να είναι για δεύτερη φορά παρόντας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να επιτύχει μία θέση ανώτερη της 6ης που είχε κατακτήσει το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Επικεντρώνομαι στην πρώτη Ρεγκάτα της χρονιάς, στο Βαρέζε, όπου θα διεκδικήσω το ένα από τα τρία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πλέον, αγωνίζομαι στο απλό βαρύ σκιφ, έχουν μείνει δύο μήνες μέχρι την τελική ευθεία, για τον Απρίλιο που κρίνεται η πρόκριση. Προσπαθούμε όλα τα παιδιά πολύ, ελπίζω να τα καταφέρουμε, όλα να πάνε καλά και να πάρουμε μία καλύτερη θέση στο Τόκιο απ’ ό,τι πήραμε το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Προσωπικά, θέλω να πάρω μία καλύτερη θέση από την 6η στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βήμα βήμα…» δήλωσε ο Έλληνας πρωταθλητής. 

Ο Κύπριος πρωταθλητής Αλέξανδρος Ζησιμίδης που τερμάτισε 5ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23 στη Σαρασότα το 2019, συστήθηκε στο ελληνικό φίλαθλο κοινό: «Σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη λόγω του κορονοϊού πήρα έναν χρόνο εκτός αυτή τη χρονιά. Έχω ολοκληρώσει τα πρώτα τρία χρόνια σπουδών μου και τώρα μου έχει μείνει το τελευταίο έτος. Συμμετέχω στην ομάδα κωπηλασίας του πανεπιστημίου μου. Ελέω κορονοϊού αποφάσισα να προσπαθήσω αυτή τη χρονιά να διεκδικήσω την πρόκριση στο βαρύ σκιφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Στην Κύπρο δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί αθλητές κωπηλασίας που να συνεχίζουν σε αυτό το επίπεδο. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και υπάρχει φιλική συνεργασία μεταξύ της κυπριακής και της ελληνικής ομοσπονδίας. Ο στόχος μου είναι τον Απρίλιο στο Βαρέζε να πάρω την πρόκριση για το Τόκιο». 

ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΕΛΟΝΑΚΗ