Δεν θεωρούμε ντροπή την φτώχεια. Ντροπή είναι να μην την αποφεύγει κανείς δουλεύοντας. Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ., Αθηναίος ιστορικός

Δεκτό το αίτημα του ΟΑΕΕ για επίδομα μητρότητας

7 Ιανουάριος, 2015

Βάσει απόφασης του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα καταβάλλει 150 ευρώ το μήνα επί 4 μήνες ως επίδομα μητρότητας σε όσες ασφαλισμένες που υπάγονται σε αυτόν πρόκειται να γίνουν μητέρες από το 2015. Η απόφαση υπογράφηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος της διοίκησης του ΟΑΕΕ, καθώς ήταν το μόνο από τα ταμεία μισθωτών που δεν κατέβαλλε αντίστοιχο επίδομα. Το καταβαλλόμενο επίδομα εκτιμάται πως συνολικά δεν θα αφορά περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλύπτεται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Λογαριασμού Παροχών σε χρήμα του ΟΑΕΕ, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων ετησίως αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 3.000 ασφαλισμένες.

Σύμφωνα με την Γ. Κωτίδου, διοικήτρια του ΟΑΕΕ, το επίδομα προτάθηκε να καθοριστεί στα 150 ευρώ, καθώς το ταμείο παρέχει ήδη μία διευκόλυνση στις μητέρες ασφαλισμένες, μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν κατά 50% για ένα χρόνο μετά από τη γέννηση του κάθε παιδιού.

Για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέες μητέρες να έχουν πλήρη κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας σε είδος), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να ασκούν αποκλειστικά το ελεύθερο επάγγελμα, ενώ τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

α) Αίτηση της ασφαλισμένης στον οικείο Τομέα Ασφάλισης του ΟΑΕΕ.

β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/1985 ότι ασκεί αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα και δεν δικαιούται από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΕ θα προβαίνει στον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και αφού διαπιστώνει την τήρηση όλων των προϋποθέσεων θα καταβάλει στην ασφαλισμένη, εφάπαξ, την παροχή.

Read previous post:
Κωνσταντινούπολη: Η ακροαριστερή DHKP-C πίσω από την επίθεση κατά αστυνομικών

Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σε αστυνομικό τμήμα του Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης ανέλαβε η ακροαριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C. Μια γυναίκα...

Close