Ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις χωρίς να χρειάζεται καν τις ερωτήσεις. Ευριπίδης 480-406 π.Χ. Αρχαίος τραγικός

Debate του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον Δήμο Θερμαϊκού-Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

24 Μαΐου, 2019

Τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της καθαριότητας στον δήμο Θερμαϊκού, μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου, παραθέτουν οι υποψήφιοι και υποψήφιες δήμαρχοι μέσω του debate που διοργανώνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι διεκδικητές και διεκδικήτριες του δημαρχιακού θώκου αναλύουν ακόμα τις προτεραιότητες που θέτουν για την ανάπτυξη του τόπου τους, ενώ εξηγούν πώς θα διοικηθεί ο δήμος από την επόμενη μέρα των εκλογών, εφόσον εκλεγούν και αναλάβουν τα καθήκοντα του/της δημάρχου.  
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των απαντήσεων των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν κοινές. Οι απαντήσεις παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά του αρχικού γράμματος των επιθέτων των υποψηφίων που ανταποκρίθηκαν. 
Ερώτηση: Σε περίπτωση εκλογής ποια βασική αλλαγή θα κάνετε στον τομέα της καθαριότητας;
Γιάννης Μαυρομάτης «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ»: Στοχεύουμε η υπηρεσία καθαριότητας να είναι δημοτική, γι’ αυτό και προσλαμβάνουμε 39 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ ενισχύσαμε τον στόλο απορριμματοφόρων με πέντε νέα οχήματα, και αναμένουμε άλλα επτά. Προμηθευόμαστε μηχανήματα έργου 200.000 ευρώ και δημιουργούμε μονάδας κομποστοποίησης προϋπολογισμού 414.000 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται να δημιουργηθεί «Πράσινο Σημείο», δέκα «Γωνίες Ανακύκλωσης» και «Κινητά Πράσινα Σημεία», για να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τη συλλογή ανακυκλώσιμων.
Κωνσταντίνα Μώραλη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ»: Αυτό που χρειάζεται ο τομέας της καθαριότητας είναι σχεδιασμός, συντονισμός, οργάνωση για την ικανοποίηση των αναγκών. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μόνιμο προσωπικό με σταθερή δουλειά και διασφαλισμένα δικαιώματα, επαρκής στόλος και εξοπλισμός. Οι επιλογές επιχειρηματιών στον χώρο, όχι μόνο δεν καλύπτουν τη συνέχεια και τη συνέπεια, αλλά επιβαρύνουν περισσότερο την τσέπη των δημοτών.
Νίκος Παράσχου «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τον Θερμαϊκό»: Είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιοδήποτε πάρε – δώσε με εργολάβους και ιδιώτες. Πιστεύω ξεκάθαρα, πως οι υπάλληλοι του δήμου μπορούν. Είναι δημότες, κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού. Έχουν την ίδια αγωνία με εμάς. Ξέρουν να φροντίζουν τον τόπο τους. Να τον κάνουν να λάμπει. Γιατί είναι το σπίτι τους. Τα όποια κενά στο έμψυχο δυναμικό θα συμπληρωθούν, με βάση τα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Επιπλέον, όπως περιγράφεται αναλυτικά στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας, δημιουργούμε πρότυπη αμιγή δημοτική υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων. Αξιοποιούμε όλον το δημοτικό μηχανολογικό εξοπλισμό και κυρίως, προβαίνουμε στην προμήθεια νέων μηχανημάτων. 
Γιώργος Χατζηβαλάσης «ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»: Θα επανιδρύσουμε την δημοτική υπηρεσία καθαριότητας και θα χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες του ιδιώτη ενισχυτικά μόνο όταν χρειάζεται. Άμεσες δράσεις θα γίνουν στον τομέα της ανακύκλωσης, όπου δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία χρόνια. Η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει την υποχρεωτική ανακύκλωση τουλάχιστον του 50% των απορριμάτων από 1.1.2020, αλλιώς θα επιβάλλονται πρόστιμα, που θα μετακυλίονται στους δημότες.

Ερώτηση: Επιγραμματικά ποιες άλλες προτεραιότητες βάζετε για τον τόπο; 
Γιάννης Μαυρομάτης «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ»: Πρώτιστο μέλημα μας αποτελεί η καθαριότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Ολοκληρώνουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση και αξιοποιούμε τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Επεκτείνουμε το φυσικό αέριο σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα και κατασκευάζουμε έργα υποδομής που συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και θέτουμε τον πολίτη κάθε ηλικίας στο επίκεντρο των δράσεων μας. Φυσικά εκτός από τους νέους στόχους, παραδίδουμε όλα τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Κωνσταντίνα Μώραλη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ»: Αντιπλημμυρική θωράκιση με οργανωτική ετοιμότητα των κατοίκων, οδικό και αγροτικό δίκτυο, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος των αναγκών για άθληση, πολιτισμό, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, αξιοποίηση του αθλητικού κολυμβητηρίου ΚΑΠΠΑ για ΑμΕΑ από το κράτος σε συνεργασία με το δήμο, βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης στη συγκοινωνία.
Νίκος Παράσχου «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τον Θερμαϊκό»: Να δώσουμε βήμα στους νέους ανθρώπους του δήμου μας με τη δημιουργία Συμβουλίου νεολαίας. Δρομολογούμε τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ από την περιοχή Κεραίες, σε περιοχή όπου η συμβίωση μαζί τους να καταστεί αρμονική χωρίς τα υπάρχοντα προβλήματα. Δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου κατά πως ορίζει ο νόμος που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Δημιουργία κυκλικών κόμβων, τόσο στην Περαία όσο και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες που θα αποτελέσει μια από τις πιο δραστικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του δήμου. Τέλος η μετεγκατάσταση αστυνομικού τμήματος στην Επανομή, πρόκειται να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και να τερματίσει μια σειρά πολλαπλών προβλημάτων για το δήμο και τους δημότες.
Γιώργος Χατζηβαλάσης «ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»: Καθαριότητα: Τα σκουπίδια δεν βρωμάνε όταν είναι μπλε και μοσχομυρίζουν όταν είναι κόκκινα. Βρωμάνε όποιο χρώμα κι αν έχουν. Αντιμετώπιση όπως προαναφέρουμε. Ύδρευση – Αποχέτευση: Υπάρχουν ακόμη δίκτυα ύδρευσης με αμιαντοσωλήνες (Μηχανιώνα, Αγ. Τριάδα). Επιβάλλεται η άμεση αντικατάσταση τους. Ολοκλήρωση αποχετευτικού Επανομής και σύνδεση σε αυτό του Μεσημερίου. Οδοποιία: Κατασκευή του επαρχιακού δρόμου Μηχανιώνας – Πλαγιαρίου και σύνδεση του με τον κάτω άξονα στο ύψος του 1ου ΓΕΛ (παλιό Lidl), για να αποκτήσουν πρόσβαση οι τρεις δημοτικές ενότητες μεταξύ τους.

Ερώτηση: Πώς θα διοικήσετε την επόμενη μέρα την επόμενη μέρα τον δήμο Θερμαϊκού δεδομένης της απλής αναλογικής; 
Γιάννης Μαυρομάτης «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ»: Για να ολοκληρωθεί το έργο μας, ζητούμε καθαρή εντολή να προχωρήσουμε. Είναι εξαιρετικά σημαντική η συνέχεια του σήμερα χωρίς μεταβατική περίοδο. Ωστόσο, είμαστε άνθρωποι της σύνθεσης και μοιραζόμαστε αξίες όπως  αξιοπρέπεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Θέτουμε τον εαυτό μας στην εντολή που δίνει ο κόσμος. Όποιος μοιράζεται αυτές τις αξίες, μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο για το καλό του Δήμου μας.
Κωνσταντίνα Μώραλη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ»: Ως διοίκηση, από την επόμενη μέρα, θα βάλουμε μπροστά τις ανάγκες του λαού, θα οργανώσουμε μαζί του ισχυρή  λαϊκή αντιπολίτευση, διεκδικώντας ρυθμίσεις για χρέη των δημοτών προς το δήμο, που αδυνατούν να πληρώσουν, αντί να προχωράμε σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Για τουρισμό που θα φέρνει κοντά Έλληνες και ξένους για φιλία, γνωριμία και συνεργασία. 
Νίκος Παράσχου «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τον Θερμαϊκό»: Η απάντηση στο ερώτημά σας, ανήκει στους πολίτες, οι οποίοι και θα επιλέξουν το πως θέλουν να διοικηθεί ο δήμος. Σε κάθε περίπτωση, προφανώς και θα υπακούσουμε στο γράμμα του νόμου. Εξάλλου και το νόημα που προσδίδει ο νομοθέτης είναι η συνεργασία και η συνεννόηση. Το επικίνδυνο μονοπώλιο του δημάρχου που παίρνει αποφάσεις μόνος του, παίρνει δάνεια, κάνει αλισβερίσια και δίνει εργολαβίες κατά το δοκούν, λαμβάνει τέλος. Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο.
Γιώργος Χατζηβαλάσης «ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»: Αποδείξαμε πως δεν είμαστε δέσμιοι του πολιτικού κόστους και της παρωχημένης κομματικής λογικής στη διαχείριση των θεμάτων του δήμου μας. Δίνουμε τη μάχη για να αλλάξει ο δήμος μας με όπλο τις προτάσεις και το διάλογο. Δεν φοβόμαστε τις συνεργασίες που επιβάλλει η απλή αναλογική στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και τη σύγκρουση όπου χρειαστεί.

Αναστασία Καρυπίδου

Read previous post:
Ανάγκη για πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα

Την ανάγκη τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να αποκτήσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, προκειμένου να σταματήσουν να δείχνουν ως «κούρσα για ένα άλογο» σημειώνει...

Close