Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι σταματούν να μαθαίνουν, είναι ότι γίνονται όλο και πιο απρόθυμοι να ρισκάρουν μια αποτυχία. John X. Gardner, 1912-2002, Αμερικανός πολιτικός

Debate του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

22 Μαΐου, 2019

  Σχολική στέγη, χώροι στάθμευσης, έργα υποδομής, ψηφιακές υπηρεσίες και βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι οι προτεραιότητες που θέτουν οι υποψήφιοι και υποψήφιες για το Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, όπως επισημαίνουν στο γραπτό debate που διοργάνωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου. 
    Στο σύνολό τους, οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες ρωτήθηκαν για τα άμεσα σχέδιά τους σε περίπτωση που εκλεγούν στη δημαρχία, τις κινήσεις που προγραμματίζουν για την την πρόληψη ενδεχόμενων περιβαλλοντικών κινδύνων (πυρκαγιάς, πλημμυρών κ.α.) και τις προτεραιότητες που θέτουν για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Πυλαίας. 
    
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των απαντήσεων των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν κοινές. Οι απαντήσεις παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά, με βάση το αρχικό γράμμα των επιθέτων των υποψηφίων που ανταποκρίθηκαν.

Ερώτηση: Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;
Καϊτεζίδης Ιγνάτιος «Δύναμη Ενότητας»
    Φιλοδοξία μου είναι ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη να παραμείνει πρωταθλητής σε όλα τα επίπεδα. Παρά τις δυσκολίες καταφέραμε και παραδώσαμε επτά νέα σχολεία και σχολικές υποδομές. Αν η πολιτεία έκανε την δουλειά της, δεν θα είχαμε πρόβλημα σχολικής στέγης, αφού από το 2004 είναι ενταγμένα σε πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ τρία σχολεία -δύο στην Πυλαία και ένα στο Πανόραμα- δεν έχει όμως γίνει κανένα. Εμείς εξακολουθούμε να πιέζουμε. Τρέχουμε μελέτες για άλλα έξι σχολεία που έρχονται, μάλιστα στην Εξοχή η κατασκευή του σχολείου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι με χρήματα από το ΕΣΠΑ. 
    Στις προτεραιότητες της νέας μας θητείας είναι επίσης η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στο Πέτρινο στο κέντρο του Πανοράματος 330 θέσεων που συνδυαστικά με τα δύο υφιστάμενα πάρκινγκ στο Δημαρχείο και στο Πάρκο Γαλανού διπλασιάζει τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης σε 650. Ολοκληρώνουμε τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στον Χορτιάτη και το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο όπου ο δήμος θα συμβάλλει στην διαμόρφωση ασφαλούς οδικής πρόσβαση.
Καρπούζης Κωνσταντίνος «Δημιουργική Αλλαγή» 
    Τα άμεσα σχέδια μου εφόσον εκλεγώ δήμαρχος είναι η σχολική στέγη το νούμερο ένα πρόβλημα που χρήζει προσοχής. Ειδικά στην δημοτική ενότητα Πυλαίας που αναγκάζονται τα παιδιά μας, να πηγαίνουν στα Πράσινα Φανάρια 10 χιλιόμετρα μακριά. Ένα άλλο ζήτημα που θα κοιτάξουμε είναι ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου μας τα λεγόμενα “smart cities”. 
Μαάϊτα Οδυσσέας «Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας – Χορτιάτη»
    Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες του λαού σε παιδεία, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, κάθε μικρό και μεγάλο που σχετίζεται με την καθημερινότητα. Θέλουμε έναν δήμο που δεν επιβαρύνει το λαό με δημοτικά τέλη και φόρους, δεν κρύβεται πίσω από το θεσμικό πλαίσιο αλλά μπαίνει μπροστά στην διεκδίκηση, δυναμώνει την αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.
Ρουσάκη Ελένη «Σύγχρονος Δήμος Αυτοδιοικητική Κίνηση Πολιτών Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη»
    Φυσικά και μια δημοτική αρχή πρέπει να κάνει τα αυτονόητα. Υπάρχει αναγκαιότητα βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην μικροκλίμακα της καθημερινότητας του δημότη, στοιχείο που συχνά δε γίνεται κατανοητό, πχ. η δημιουργία χώρων προστασίας των αδέσποτων ή μία σύγχρονη μελέτη φωτισμού (led) και ανάπλασης μιας πλατείας, σχολική στέγη, δρόμοι, πεζοδρόμια, τοπική αγορά, η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και η νοοτροπία ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, μπορεί να αλλάξουν την ατμόσφαιρα μιας πόλης και τη φήμη της.

Ερώτηση: Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του Δήμου καλύπτεται από δάση, άλση, εκτάσεις πρασίνου και ρέματα, σε τι κινήσεις πρόκειται να προβείτε για την πρόληψη ενδεχόμενων περιβαλλοντικών κινδύνων (πυρκαγιάς, πλημμυρών κ.α.);
Καϊτεζίδης Ιγνάτιος «Δύναμη Ενότητας»
    Ό,τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και πορευτήκαμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Ενημέρωση σε ζητήματα πρόληψης, έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών και συνεργασία με τους φορείς της πολιτείας και τις εθελοντικές ομάδες. Σας θυμίζω ότι ο δήμος σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο, την ΕΛΑΣ και την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών δημιούργησε ασπίδα προστασίας γύρω από το περιαστικό δάσος. Άλλωστε έχουμε αποδείξει πως όταν χρειάζεται είμαστε σε 24ωρη ετοιμότητα, όπως στην αντιμετώπιση του χιονιά. Στον δήμο μας το αλάτι δεν πάγωσε ποτέ, κρατήσαμε τους δρόμους ανοιχτούς στον χιονιά όταν ακόμη και παραθαλάσσιοι δήμοι παραδόθηκαν. Να υπενθυμίσω επίσης τα σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που έχουν γίνει σε όλες τις δημοτικές μας ενότητας και συνεχίζουν να γίνονται, όπως στο ρέμα Σταγειρίτη στην Πυλαία. 
Καρπούζης Κωνσταντίνος «Δημιουργική Αλλαγή» 
    Οι κινήσεις που θα κάνουμε αφορούν την επιτάχυνση των υφιστάμενων μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Πρέπει επίσης να μεριμνήσουμε για την εξασφάλιση της αναγκαίας οργάνωσης και υποδομής των υπηρεσιών του δήμου, προκειμένου να είναι ικανές για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Μαάϊτα Οδυσσέας «Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας – Χορτιάτη»
    Είναι ανάγκη η αύξηση των κονδυλίων για πυροπροστασία, αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση. Η πυροπροστασία δεν μπορεί να βασίζεται σε εθελοντές. Χρειάζεται ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με προσωπικό, ανανέωση του εξοπλισμού. Ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμό του αντιπυρικού σχεδιασμού. Σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων που θα εκσυγχρονίζονται, ενημέρωση των κατοίκων, μέτρα που θα παίρνονται πριν γίνει το κακό.
Ρουσάκη Ελένη «Σύγχρονος Δήμος Αυτοδιοικητική Κίνηση Πολιτών Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη»
    Τα θέματα της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης είναι ζητήματα που λύνονται με συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους συναρμόδιους φορείς αλλά και με δημιουργία υποδομών. Θα διεκδικήσουμε έργα αντιπλημμυρικά, θα σχεδιάσουμε με την πυροσβεστική υπηρεσία την αντιπυρική προστασία. Φυσικά και όλα τα φρεάτια πρέπει και θα καθαριστούν, όλα τα ρέματα θα επιθεωρηθούν, θα καθαριστούν και αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε σε περιπτώσεις μπαζώματος, μετατροπής τους σε παράνομες χωματερές και γενικά με όσους έχουν συμβάλει στο να αλλάξει όψη το ρέμα με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ως μέσο εκτόνωσης της ροής των υδάτων. 
    Προτεραιότητά μας είναι ακόμη η δημιουργία στις δασικές περιοχές αντιπυρικών ζωνών, η συντήρηση τους σε καλή κατάσταση και η συνεχής επιθεώρηση σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες αρχές. Πρέπει να καθαριστεί η δασική περιοχή από σκουπίδια που μπορούν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά. Ως δήμος πρέπει να επικαιροποιήσουμε όλα όσα πρέπει να ακολουθηθούν σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Με την φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε. Μπορούμε όμως να είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι και οι δημότες πληροφορημένοι και συνεργάσιμοι.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Πυλαίας;
Καϊτεζίδης Ιγνάτιος «Δύναμη Ενότητας»
    Αν εξαρτιόταν μόνον από τον δήμο, η μαρίνα της Πυλαίας θα ήταν σήμερα μια πραγματικότητα. Από το 2012 καταβάλλαμε τεράστια προσπάθεια ώστε να εκδοθεί το ΦΕΚ για τη χωροθέτησή της. Δυστυχώς όμως το υπουργείο τουρισμού θάβει ένα έργο ανάπτυξης με ένα σχέδιο σύμβασης που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο για κανέναν δήμο τουλάχιστον πανευρωπαϊκά. Ενώ δηλαδή προβλεπόταν δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή της μαρίνας προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, το υπουργείο θέλει να κάνει τον δήμο εργολάβο, κατασκευαστή και εκμεταλλευτή της μαρίνας. Όμως ούτε τα χρήματα, ούτε το θεσμικό πλαίσιο υπάρχουν για να γίνει κάτι τέτοιο. 
    Η μαρίνα της Πυλαίας θα γίνει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις πρακτικές. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με την πολιτεία και επιμένουμε για το μεγάλο αναπτυξιακό project. Θα τα καταφέρουμε, όπως οριστικοποιήσαμε και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που νοικοκυρεύει την παραθαλάσσια ζώνη και ανοίγει τον δρόμο προκειμένου το μετρό να φτάσει μέχρι το αεροδρόμιο.
Καρπούζης Κωνσταντίνος «Δημιουργική Αλλαγή» 
    Το παραλιακό μέτωπο στην δημοτική ενότητα Πυλαίας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί παραμένοντας στα χέρια των δημοτών μας. Φορέας διαχείρισης και εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ο Δήμος μας. Μαρίνα του Πολιτισμού και όχι του Κεφαλαίου. 
Μαάϊτα Οδυσσέας «Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας – Χορτιάτη»
    Ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι στα σχέδια για τη δημιουργία μαρίνας. Διεκδικούμε να διαμορφωθεί στην παραλία της Πυλαίας ένας δημόσιος χώρος αναψυχής, άθλησης κλπ… για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη πρόσβαση για το λαό, ένας χώρος που θα στοχεύει στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. 
Ρουσάκη Ελένη «Σύγχρονος Δήμος Αυτοδιοικητική Κίνηση Πολιτών Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη»
    Το θαλάσσιο και παραλιακό μέτωπο είναι συγκριτικό πλεονέκτημα του δήμου και μια κληρονομιά που δεν έχει αξιοποιηθεί καταλλήλως. Πρέπει να είναι μια από τις αναπτυξιακές μας αιχμές. Η ανάπλαση του ώστε να εκσυγχρονιστεί και να τραβήξει επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μονόδρομος. Η δημιουργία μαρίνας είναι κάτι που έχουν στο πρόγραμμα τους και θέλουν όλοι οι υποψήφιοι, όμως πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτό. Στόχος μας είναι το θαλάσσιο μέτωπο πρώτα να αποδοθεί και να το χαίρονται οι δημότες και ΑΜΕΑ και φυσικά μετά να υπάρξει μια επενδυτική δραστηριότητα που θα γεννήσει νέες θέσεις εργασίας. Χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη αξιοποίησης του ό,τι και να πούμε θα είναι εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα και εμείς- εγώ δεν είμαι αυτής της λογικής.
    Το μόνο σίγουρο είναι πως το θαλάσσιο μέτωπο του δήμου μας είναι ένας θησαυρός που πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποδοθεί στους πολίτες ως χώρος αναψυχής, ως χώρος τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, ως χώρος που μικροί και μεγάλοι θα απολαμβάνουν πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στον δημότη, με την διοίκηση του δήμου να οργανώνει την πολύπλευρη αξιοποίηση του και να βρει τρόπους ώστε να γίνει εφικτή.
    
Π. Γιούλτση
 

Read previous post:
Η ακτινογραφία του εκλογικού σώματος της Θεσσαλονίκης. Έρευνα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

    Την ακτινογραφία του εκλογικού σώματος της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή προέκυψε από τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε στο Τμήμα Πολιτικών...

Close