Ο σκοπός του νόμου δεν είναι να καταργήσει ή να περιορίσει, αλλά να διαφυλάξει και να μεγεθύνει την ελευθερία. John Locke, 1632-1704, Άγγλος φιλόσοφος.

Debate του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Δήμο Δέλτα. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

23 Μαΐου, 2019

Στην τουριστική αξιοποίηση του Δήμου Δέλτα στοχεύουν οι υποψήφιοι και υποψήφιες δήμαρχοι, όπως επισημαίνουν στο γραπτό debate που διοργάνωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου. 
    Συγκεκριμένα, αναφέρονται στα σχέδια για τη διαμόρφωση του ενιαίου παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, σε πρωτοβουλίες και καμπάνιες για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Δίνουν έμφαση στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών και θέτουν ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, την ασφάλεια, την ολοκλήρωση βασικών υποδομών αλλά και την εγγύτητα του Δήμου στον πολίτη και την καθημερινότητά του. 
    Στο σύνολό τους, οι υποψήφιοι ρωτήθηκαν για τα άμεσα σχέδιά τους σε περίπτωση που εκλεγούν στη δημαρχία, τις κινήσεις που προγραμματίζουν για την βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή και τα έργα που θα προωθήσουν για την περιβαλλοντική προστασία και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής του Δέλτα των ποταμών Γαλλικού, Αξιού και Λουδία.
    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των απαντήσεων των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν κοινές. Οι απαντήσεις παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά, με βάση το αρχικό γράμμα των επιθέτων των υποψηφίων που ανταποκρίθηκαν.

Ερώτηση:Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;
Διαμαντόπουλος Αλέξανδρος «Ο Δήμος μας»
Καθημερινότητα, ασφάλεια και επαναπροσδιορισμός του οικονομικού ρόλου της περιοχής. Σημαντικές παρεμβάσεις στην καθαριότητα, φωτισμός παντού σε όλες τις περιοχές του δήμου, υλοποίηση της δημιουργίας ΑΤ στα Διαβατά και αξιοποίηση ΒΙΠΕ-ΤΕΙ και ανενεργών και ερειπωμένων κτηρίων του δήμου μας. Η άντληση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων θα εκτοξεύσει τον δήμο Δέλτα.
Ιωαννίδης Γιάννης «Επανεκκίνηση – Ανοίγουμε το Δήμο Δέλτα στο μέλλον!»
Θα ασχοληθούμε με τα αυτονόητα, που για το Δήμο Δέλτα είναι ζητούμενα. – Άμεση εκπόνηση πενταετούς Σχεδίου Ολοκληρωμένης Τοπικής Ανάπτυξης Ζητήματα καθημερινότητας: – Οδοστρώσεις – Μηχανισμός αντιμετώπισης άμεσων κοινωνικών αναγκών – Καθαριότητα – Άμεση συζήτηση με την ΕΥΑΘ για διευθέτηση του χρέους 11 εκατομμυρίων – Ανασυγκρότηση υπηρεσιών του δήμου που έχουν διαλυθεί.
Σταματάκης Σπύρος «Σπύρος Σταματάκης ξεκινάμε! Δυνατά/Δημιουργικά/Δημοκρατικά»
Αγωνιζόμαστε για έναν Δήμο που θα λειτουργεί αποκεντρωμένα και με σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων εξασφαλίζουμε, έτσι, ότι η λήψη αποφάσεων και η άσκηση αρμοδιοτήτων θα πραγματοποιούνται όσο το δυνατό πιο κοντά στον δημότη. Θέλουμε να λειτουργήσουμε μια δομή με την οποία ο αντιδήμαρχος κάθε Δημοτικής Ενότητας ως πολιτικό πρόσωπο, θα είναι ο Δήμαρχος του τόπου του σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων και με όλες τις δομές των υπηρεσιών, για την ευκολότερη επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής και ορθολογικής κατανομής της οικονομικής διαχείρισης των δημοτικών εσόδων, δεσμευόμαστε πως το 70% των εσόδων κάθε Δημοτικής Κοινότητας θα δαπανάται για την κάλυψη των αναγκών της, ενώ το υπόλοιπο 30% θα διατίθεται σε ένα κοινό ταμείο για Διαδημοτικές δράσεις, αλλά και την υποστήριξη των πιο αδύναμων κοινοτήτων και χωριών.
Φωτόπουλος Ευθύμιος «Μπροστά ο άνθρωπος – Δήμος Δέλτα» 
Τα θέματα είναι πολλά, αφορούν την καθημερινότητα αλλά και έργα υποδομής. Η προσπάθεια θα είναι και πάλι πολυμέτωπη. Προτεραιότητα είναι η λύση του 15ετούς προβλήματος έλλειψης πόσιμου νερού στον Αξιό. Η ολοκλήρωση της σύνδεσης του Λιμανιού με ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό. Η διαμόρφωση του ενιαίου παραλιακού μετώπου και η τουριστική ανάπτυξη. Να αποκτήσει ο Δήμος μας ένα νέο Δημαρχείο στο Παλιό Σχολείο της Σίνδου, όπως αρμόζει στην ιστορία αλλά και στο σύγχρονο πρόσωπό του.
Χατζηκυριάκου Λίνα «Λαϊκή Συσπείρωση Δέλτα»
Άμεσα η οικονομική ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τα υψηλά δημοτικά τέλη, τέλη ύδρευσης και τα τροφεία σε παιδικούς σταθμούς. Η προστασία της λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς. θα προωθήσουμε την υλοποίηση, όλων των απαραίτητων έργων και υποδομών που λείπουν τώρα από τον Δήμο μας, (αντιπλημμυρικά έργα, σχολική στέγη, σύνδεση με δίκτυο ύδρευσης για φθηνό και ποιοτικό πόσιμο νερό σε όλους), διεκδικώντας γι αυτό, μαζί με το λαό, την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, καθώς και τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την άρτια στελέχωση των υπηρεσιών. 

Ερώτηση: Σε ποιες κινήσεις προτίθεστε να προχωρήσετε για τη βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή;
Διαμαντόπουλος Αλέξανδρος «Ο Δήμος μας»
Καθαρισμός υδάτων των καναλιών που καταλήγουν στη θάλασσα. Να αξιοποιήσουμε το brand name «μύδια Χαλάστρας» μέσω εξαγωγών,με τουριστική ανάπτυξη – προβολή μέσω της «Γιορτής του Μυδιού» και προσοχή στην επιβάρυνση του υδάτινου περιβάλλοντος. Αξιοποίηση και διαχείριση πόρων από τη νέα ΚΑΠ για τους ιχθυοκαλλιεργητές, υποστήριξη τους για τις άδειες που τους δίνονται από την ΠΚΜ.
Ιωαννίδης Γιάννης «Επανεκκίνηση – Ανοίγουμε το Δήμο Δέλτα στο μέλλον!»
Αναδεικνύουμε τις κορυφαίες καλλιέργειες της περιοχής μας (ορυζοκαλλιέργεια & μυδοκαλλιέργεια) σε brandname προϊόντα με δράσεις όπως: – Δημιουργία ενιαίου και κοινού φεστιβάλ τοπικών παραγωγών – Διαμορφώνουμε με καταξιωμένους σεφ πρότυπα πιάτα με τοπικά προϊόντα – Διασύνδεση επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων με την τοπική παραγωγή. Στόχος η ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος και θέσεις εργασίας.
Σταματάκης Σπύρος «Σπύρος Σταματάκης ξεκινάμε! Δυνατά / Δημιουργικά / Δημοκρατικά»
 Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υποδομών με εγγειοβελτιωτικά έργα και άλλα έργα υποδομών, για ότι αφορά τους ρυζοπαραγωγούς και ενίσχυση των μυδοκαλλιεργητών με υποδομές όπως ρεύμα και νερό για την εύρυθμη λειτουργία τους. Ανάδειξη των προϊόντων ρυζοπαραγωγών και μυδοκαλλιεργητών και αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους τοπικούς συνεταιρισμούς, με τη δημιουργία οργανωμένων συνεργασιών αλλά και με την προώθηση του πλαισίου μεταποίησης, πιστοποίησης και τυποποίησης των τοπικών αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων με στόχο την απόκτηση υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Φωτόπουλος Ευθύμιος «Μπροστά ο άνθρωπος – Δήμος Δέλτα» 
Δεν προτιθέμεθα, έχουμε ήδη ενεργήσει! Με δικές μας ενέργειες ξεμπλόκαρε η διαδικασία θεσμοθέτησης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) για την περιοχή Χαλάστρας, Κυμίνων και Ημαθίας. Πριν από ενάμιση χρόνο συστάθηκε το Δίκτυο ΠΟΑΥ Θερμαϊκού και ήδη βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους συλλόγους των μυδοκαλλιεργητών. 
Χατζηκυριάκου Λίνα «Λαϊκή Συσπείρωση Δέλτα»
Δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο πολύ σημαντικό τομέα της μυδοκαλλιέργειας. Να μπορούν να ασκούν την δραστηριότητά τους χωρίς εμπόδια, αλλά και με όλη την απαραίτητη επιστημονική υποστήριξη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. 

Ερώτηση: Ποια είναι τα έργα που θα προωθήσετε για την περιβαλλοντική προστασία και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής του Δέλτα των ποταμών Γαλλικού, Αξιού και Λουδία.
Διαμαντόπουλος Αλέξανδρος «Ο Δήμος μας»
Πρώτη προτεραιότητα θα έχει η καμπάνια Destination Delta Rivers, μια ολοκληρωμένη παγκόσμια επικοινωνιακή εκστρατεία, ώστε να μείνει στις συνειδήσεις αυτών που δεν γνωρίζουν τον τόπο μας πραγματικά, με προβολή όλων των συντριπτικών πλεονεκτημάτων του. Μπορεί το «Destination Delta Rivers» να αποτελεί έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό 365 μέρες το χρόνο. 
Ιωαννίδης Γιάννης «Επανεκκίνηση – Ανοίγουμε το Δήμο Δέλτα στο μέλλον!»
 Η τουριστική αξιοποίηση του Δέλτα αποτελεί κεντρικό σημείο στον διάλογο για τη διαμόρφωση του Παραλιακού Μετώπου από Καλοχώρι μέχρι το δέλτα του Αξιού. Όλες οι παρεμβάσεις θα έχουν οικολογικό αποτύπωμα, περιβαλλοντική αξία και θα αναδεικνύουν την περιβαλλοντική ευαισθησία. Δεν θα θυσιάσουμε στο βωμό μιας ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης την περιβαλλοντικής υποβάθμιση του Δέλτα. 
Σταματάκης Σπύρος «Σπύρος Σταματάκης ξεκινάμε! Δυνατά / Δημιουργικά / Δημοκρατικά»
Σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος βασική μας μέλημα είναι η εφαρμογή και αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας του Περιβάλλοντος, του ελέγχου των αποβλήτων και της τήρησης των κανονισμών για την διαχείριση των επικίνδυνων χημικών ουσιών από τις βιομηχανικές μονάδες που εδρεύουν εντός των ορίων του Δήμου Δέλτα. Για την τουριστική αξιοποίηση προτείνουμε αναβίωση παραδοσιακών εορτών της περιοχής και διοργάνωση διεθνών πολιτιστικών δράσεων όπως το Φεστιβάλ Νεανικού Θεάτρου και το Φεστιβάλ Ρυζιού αλλά και δημιουργία νέων θεσμών όπως ένα μόνιμο ετήσιο “ Ρίβερ Πάρτι” στο Ανατολικό. Προώθηση του Εναλλακτικού Τουρισμού (φυσιολατρικού/ οικολογικού/ ποδηλατικού), σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με προβολή του μοναδικού φυσικού κάλλους της περιοχής και ανάδειξη των Δέλτα των ποταμών μας και παράλληλη ανάπτυξη των αντίστοιχων παροχών και υπηρεσιών.
Φωτόπουλος Ευθύμιος «Μπροστά ο άνθρωπος – Δήμος Δέλτα» 
Ήδη συμμετέχουμε στο μεγάλο πρότζεκτ της Περιφέρειας για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης που θα φτάνει ως το Καλοχώρι. Επίσης, συνεργαζόμαστε στενά με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου για την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία για την ανάθεση υπηρεσίας τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Δέλτα που εστιάζει όχι μόνο στον εναλλακτικό τουρισμό αλλά και στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών προϊόντων που παράγονται στο Δήμο μας.
Χατζηκυριάκου Λίνα «Λαϊκή Συσπείρωση Δέλτα»
Θα εξακολουθήσουμε να διεκδικούμε τη διασφάλιση της προστασίας του Εθνικού Πάρκου από τη δράση μεγάλων ομίλων με καταστροφικά, για το περιβάλλον και τα λαϊκά στρώματα, αποτελέσματα, καθώς και την άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, στον οποίον υπάγεται το Πάρκο. 

Π. Γιούλτση 
 

Read previous post:
Το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σχετίζεται με μικρότερο βάρος και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Η μακροχρόνια εκπαίδευση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Close