Δεν μπορείς να ρωτάς τους πελάτες τι θέλουν και μετά να προσπαθείς να το φτιάξεις. Μέχρι να το φτιάξεις, θα θέλουν κάτι άλλο - Steve Jobbs

Debate του ΑΠΕ -ΜΠΕ στον Δήμο Λαγκαδά. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

21 Μάιος, 2019

    Τους τομείς της καθημερινότητας στους οποίους χρειάζεται να ρίξουν ιδιαίτερο βάρος την επόμενη τετραετία, σε περίπτωση εκλογής, στον δήμο Λαγκαδά ανακοινώνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής μέσω του debate που διοργανώνει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 
    Οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, λίγο πριν οδηγηθούν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, αναλύουν τα σημεία στα οποία υπερτερεί, αλλά και υστερεί ο δήμος Λαγκαδά, ενώ παρουσιάζουν το όραμα που έχουν οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους για τον τόπο τους μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου.  
    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των απαντήσεων των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν κοινές. Οι απαντήσεις παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά του αρχικού γράμματος των επιθέτων των υποψηφίων που ανταποκρίθηκαν.
 
Ερώτηση: Ποια θα είναι η βασική σας προτεραιότητα σε περίπτωση εκλογής; 
Ιωάννης Αναστασιάδης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ»: Η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας. Όσο κοινότυπο και αν ακούγεται, ο δήμος Λαγκαδά αντιμετωπίζει βασικά προβλήματα λειτουργίας, τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Νίκη Ανδρεάδου «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»: Θέλουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συνδημοτών μας. Μας ενδιαφέρει να συντηρήσουμε τις υποδομές, δρόμους, πεζοδρόμια, γήπεδα, γυμναστήρια, χώρους πολιτισμού, την ύδρευση, την αποχέτευση, τους κάδους απορριμμάτων, να μεριμνήσουμε για τα αδέσποτα ζώα και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των συνδημοτών μας με ειδικές ικανότητες σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου.
Χρύσα Σάμου «ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ»: Στόχος του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η διεκδίκηση ψήφου διαμαρτυρίας για τη σημερινή κατάσταση του αχανούς Καλλικρατικού Δήμου Λαγκαδά. Αν ωστόσο λαμβάναμε εντολή διοίκησης, στόχος μας θα ήταν να οδηγήσουμε έμπρακτα την κεντρική πολιτική σκηνή στη γενναία απόφαση δημιουργίας ορεινού Δήμου με έδρα το Διοικητικό Κέντρο του Σοχού. Έως τότε προτείνουμε μοντέλο κάθετης διοίκησης στα όρια της Αυτοτέλειας για όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
Μαρκέλλα Ταυρίδου «ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ»: Η βασική μου προτεραιότητα την επομένη της εκλογής μου θα είναι η εκπόνηση σύγχρονου οργανογράμματος λειτουργίας του δήμου που θα εδράζεται στον εξορθολογισμό των δαπανών του, την αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού του και την επιλογή των στελεχών που θα πλαισιώσουν τη νέα διοίκηση με κριτήριο την αξιοσύνη τους.
Γιάννης Ταχματζίδης «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ»: Κύριο μέλημά μας είναι η βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας. Βασική προτεραιότητά μας θα είναι η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο δημότης. Θα δώσουμε έμφαση στην καθαριότητα και την ανακύκλωση, στη συντήρηση του οδικού δικτύου και του ηλεκτροφωτισμού και θα φροντίσουμε τα πάρκα, τις παιδικές χαρές και τις πλατείες. Θα κάνουμε τα πάντα για να νιώσουν οι πολίτες ότι ο δήμος είναι δίπλα τους. 
Θεόδωρος Τζιαμπάζης «ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΓΚΑΔΑ»: Προτεραιότητα για μας αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής σε κάθε γωνιά του δήμου μας. Η επόμενη μέρα πρέπει να ξημερώσει με ένα δήμο καθαρό, ευπρεπή, φωτισμένο και ασφαλή. Στο πρόγραμμα μας κυριαρχούν, για τις αγροτικές περιοχές ζητήματα άρδευσης και οδοποιίας, ενώ για τις αστικές η αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, οι χώροι πράσινου, αθλητισμού και πολιτισμού. Επίσης, η λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας για την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας αποτελεί άμεσο στόχο.

Ερώτηση: Σε τι υπερτερεί και σε τι υστερεί, επιγραμματικά, ο δήμος Λαγκαδά;
Ιωάννης Αναστασιάδης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ»: Η γεωγραφική θέση του δήμου, το φυσικό του περιβάλλον, οι δύο ορεινοί όγκοι, η πλούσια γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, η λαογραφική του παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας, τα λουτρά Λαγκαδά, τα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα συνθέτουν την δυναμική εικόνα του δήμου. Στον αντίποδα η έλλειψη οράματος και σχεδιασμού δημιουργεί μία αρνητική πραγματικότητα για το δήμο. 
Νίκη Ανδρεάδου «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»: Ο δήμος Λαγκαδά έχει τεράστια έκταση και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οικισμών του, αλλά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη. ‘Εχει τεράστιο πλούτο σε φυσικούς πόρους, υψηλού επίπεδου ανθρώπινο δυναμικό, καταπληκτικά αγροτικά προϊόντα, αρχαιολογικούς χώρους, βαθιές ρίζες στην παράδοση και τον διασχίζει ο οδικός άξονας της Εγνατίας οδού.
Χρύσα Σάμου «ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ»: Ο πρώην δήμος Λαγκαδά ήταν μια αστική περιοχή δίπλα στο μεγαλύτερο πληθυσμιακά αστικό πολεοδομικό συγκρότημα, της Θεσσαλονίκης, που ακόμη και την αίγλη της Λουτρόπολης που διέθετε δεν μπόρεσε να την αναδείξει αξιακά και λειτουργικά. Με τις λοιπές Ενότητες, λαογραφικα και εθνικοτοπικά στοιχεία, παραδόσεις, ήθη κι έθιμα, μακραίωνη ιστορία, πλούσια πανίδα και χλωρίδα, περιβαλλοντική κληρονομιά, γεωκτηνοτροφική παραγωγή μπολιάστηκαν σε ένα πολυσχιδή μωσαϊκό. Αν η αλληγορία κάνει αναφορά στις Ενότητες Ασσήρου, Βερτίσκου, Καλινδοίων, Κορώνειας, Λαχανά και Σοχού ωσάν να ήταν το αλατοπίπερο μια σούπας Λαγκαδά που τα είχε όλα. Ο Καλλικράτης πολτοποίησε τα υγειή της στοιχεία σε τέτοια βαθμό που την μετέτρεψε σε άνοστο μόρφωμα που «δεν τρώγεται» με τίποτα πια.
Μαρκέλλα Ταυρίδου «ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ»: Τα πλεονεκτήματα του δήμου Λαγκαδά είναι άπειρα. Ενδεικτικά αναφέρω την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την φυσική ομορφιά, την γεωγραφική ποικιλομορφία κλπ. Μειονέκτημα του τόπου μας είναι η διαχρονική προσήλωση των διοικούντων στην πελατειακή λογική και η άρνησή τους να συγκρουστούν με νοσηρές νοοτροπίες που τον κρατούν αγκυλωμένο στο χθες.
Γιάννης Ταχματζίδης «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ»: Ο δήμος Λαγκαδά είναι ένας ευλογημένος τόπος. Η γεωγραφική του θέση είναι το βασικό του πλεονέκτημα. Πολύτιμο κεφάλαιό του αποτελούν τα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής αλλά και ο πολιτισμικός πλούτος, που βρίσκεται διάσπαρτος σε όλη την έκτασή του. Δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση του δήμου περιορίζει τα περιθώρια ανάπτυξης. Θα μετατρέψουμε τον Λαγκαδά από δήμο των χαμένων ευκαιριών σε ένα δήμο, που αξίζει να ζεις.
Θεόδωρος Τζιαμπάζης «ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΓΚΑΔΑ»: Το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα του δήμου Λαγκαδά είναι η στρατηγική του θέση σε σχέση με τον άξονα της Εγνατίας και η γειτνίασή του με το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, είναι ένας τόπος με έντονο γεωμορφολογικό ανάγλυφο, συνδυάζοντας ορεινό όγκο, παραλίμνιες και πεδινές περιοχές, που με κατάλληλο σχεδιασμό ,ξεκάθαρη στρατηγική και αναπτυξιακές παρεμβάσεις δύναται να καταστεί ένας κυριολεκτικά αναπτυξιακός πυλώνας της Κεντρικής Μακεδονίας. Ομως μειονεκτεί σε ζητήματα της καθημερινότητας αλλά κυρίως σε αυτοδιοικητικές δομές όλων των θεματικών πυλώνων. Ο σύγχρονος δήμος Λαγκαδά χρειάζεται δραστικές και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς.  

Ερώτηση: Το όραμά σας για την επόμενη τετραετία; 
Ιωάννης Αναστασιάδης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ»: Η άμεση βελτίωση της καθημερινής εικόνας του δήμου και η θέσπιση κινήτρων διευκόλυνσης για την προσέλκυση επιχειρήσεων και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αύξηση του παραγόμενου εισοδήματος στο δήμο Λαγκαδά. Επίσης, η ανάδειξη των σημαντικών πολιτιστικών, αρχαιολογικών, θρησκευτικών και ψυχαγωγικών σημείων του δήμου, η δημιουργία μεγάλων γεγονότων – εκδηλώσεων με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού και την αύξηση των επισκεπτών του δήμου.
Νίκη Ανδρεάδου «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»: Όλοι εμείς στη δημοτική παράταξη «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ» συστρατευτήκαμε και θα εργαστούμε για να προσφέρουμε λύσεις αποτελεσματικές, άμεσα εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες για να αποδώσουμε στους πολίτες του Δήμου Λαγκαδά ένα Δήμο που να είσαι περήφανος που ζεις.
ρύσα Σάμου «ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ»: Ένας ισχυρός δήμος που ομως δεν θα ενδυναμώνεται από τους αριθμούς ανθρώπων και εκτάσεων. Δυνατοί γίνονται οι δήμοι που έχουν ευτυχισμένους κατοίκους. Με δομές για την καθημερινότητα, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, την εργασία. Δικό μου όραμα είναι δήμος ορεινού όγκου ξανά και μια αγαστή συνεργασία με τον δήμο Λαγκαδά.
Μαρκέλλα Ταυρίδου «ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ»: Το όραμά μου για τον δήμο Λαγκαδά της επόμενης τετραετίας συμπυκνώνεται στους εξής άξονες: υιοθέτηση μη συγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης, συμμάζεμα των οικονομικών, έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας, καθαριότητας και πρασίνου, ενίσχυση δομών κοινωνικής πολιτικής, αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης, ανάδειξη του πολιτισμού με παράλληλη τουριστική ανάπτυξη, στήριξη επιχειρηματικότητας, ενίσχυση ψηφιακών υπηρεσιών κλπ.
Γιάννης Ταχματζίδης «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ»: Οι τύχες του τόπου μας είναι στα χέρια μας. Αφού νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου, θα εργαστούμε σκληρά για να τονώσουμε την τοπική οικονομία, να θέσουμε βάσεις ανάπτυξης και να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των συμπολιτών μας. Ο δήμος μας έχει πολλές ανοιχτές «πληγές» και εμείς θα τις γιατρέψουμε.
Θεόδωρος Τζιαμπάζης «ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΓΚΑΔΑ»: Ενόψει της νέας τετραετίας η παράταξή μας, η «Σύμπραξη Δημιουργίας», έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων και παρεμβάσεων με ένα κοινό στόχο να χτίσουμε, ένα σύγχρονο και ανθρώπινο Δήμο. Σύγχρονο, με πολιτισμό της καθημερινότητας, με εξωστρεφή δυναμική, με ισχυρό πρωτογενή τομέα και ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών. Ανθρώπινο, με στήριξη της οικογένειας, με πρόσβαση ολοένα και περισσότερων παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, με φροντίδα και στήριξη στους ευάλωτους συνδημότες μας. Χτίζουμε ένα Δήμο όχι μόνο, για να ζεις, αλλά για να τον ζεις.

Αναστασία Καρυπίδου

Read previous post:
Στα ελληνοαλβανικά σύνορα η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής εκτός ΕΕ

 H πρώτη κοινή επιχείρηση σε έδαφος τρίτης χώρας που γειτνιάζει με την ΕΕ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ξεκινάει...

Close