Η τραγωδία της εποχής μας είναι ότι η αριστερά στρέφεται κατά του έθνους και η δεξιά κατά του κράτους. Σαρλ Ντε Γκωλ, 1890-1970, Γάλλος πρόεδρος

Δανία: Ο πρωθυπουργός όρισε τις βουλευτικές εκλογές για τις 5 Ιουνίου

7 Μαΐου, 2019

Ο δεξιός πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν όρισε σήμερα στις 5 Ιουνίου την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες φαβορί είναι οι σοσιαλδημοκράτες.

«Θέλω να χρησιμοποιήσω όλη τη βούλησή μου, τις ικανότητές μου και την πείρα μου για να συνεχίσω να διευθύνω τη Δανία. Και ζητώ από τους Δανούς να με επανεκλέξουν στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε έκτακτη ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Οι τελευταίες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις πιστώνουν το μπλοκ της αριστεράς με 54% των προθέσεων ψήφου έναντι 46% για τη δεξιά, έπειτα από τέσσερα χρόνια που η τελευταία έμεινε στην κυβέρνηση με τη στήριξη ενός ευρωσκεπτικιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος.

Η Μέτε Φρέντρικσεν, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, του μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού της χώρας, τάσσεται και αυτή υπέρ μιας όλο και πιο περιοριστικής πολιτικής υποδοχής μεταναστών.

Πρώην υπουργός Εργασίας και στη συνέχεια Δικαιοσύνης, η Φρέντρικσεν παρουσίασε πέρυσι ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που είχε στόχο τη μείωση της έλευσης «μη δυτικών» «ή μη δανικής καταγωγής» ξένων, στέλνοντάς τους σε αφρικανικούς καταυλισμούς υπό την επίβλεψη της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, μια ρητορική δανεισμένη από την άκρα δεξιά που έχει γίνει πλέον κοινός τόπος στη Δανία.

Στα δεξιά της δεξιάς, δύο νέα κόμματα σκοπεύουν να κατεβάσουν υποψηφίους.

Το δανικό κοινοβούλιο, το Φόλκετινγκ, αριθμεί 179 μέλη μεταξύ των οποίων τέσσερα αντιπροσωπεύουν τα αυτόνομα εδάφη του σκανδιναβικού βασιλείου: δύο για τη Γροιλανδία και δύο για τα νησιά Φερόε. Για να εκλέξει βουλευτές, ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 2% των ψήφων.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Κομισιόν: Το χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος και την επόμενη χρονιά

Το τεράστιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος και την επόμενη χρονιά ενώ η ανάπτυξη της χώρας παραμένει...

Close