Το πρόβλημα με την εποχή μας είναι ότι το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν - Πωλ Βαλερύ

Δ. Παπαδημούλης: Απάντηση Κ. Κρέτσου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης για τον σεισμό στην Κω

24 Αυγούστου, 2017

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της πληγείσας περιοχής». Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ποσοστό αυτό για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιστοιχεί σε 90,7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό απάντησε η Κομισιόν, μέσω της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου και Επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές για την αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν από τον σεισμό στο νησί της Κω.
Η Κομισιόν, προσθέτει η Επίτροπος, στο παρόν στάδιο, δεν διαθέτει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση.
Σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για δράσεις, όπως η αποκατάσταση βασικών υποδομών και η εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων είναι δυνατή αναδρομικά.
Δεν υπάρχει μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ για την κάλυψη ζημιών σε ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις, αναφέρει η κ. Κρέτσου.
Ο κ. Παπαδημούλης, με επείγουσα ερώτησή του στην Κομισιόν, ανέδειξε την ανάγκη αντιμετώπισης των ζημιών, και  υπογράμμισε ότι με δεδομένη τη στήριξη που έδωσε η Επιτροπή στην Ιταλία και τις δηλώσεις στήριξης από τον Πρόεδρο Γιούνκερ και μέλη της Επιτροπής προς την Ελλάδα, την Κω και τους κατοίκους της, η Επιτροπή οφείλει από την πλευρά της να ενισχύσει με κάθε δυνατό μέσο την επούλωση των πληγών, που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός».
Ν.Μ.

 

 

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Επιστρέφει στα Σκόπια το προσωπικό της σερβικής πρεσβείας που είχε ανακληθεί στο Βελιγράδι

Επιστρέφει σήμερα στα Σκόπια το προσωπικό της σερβικής πρεσβείας που είχε ανακληθεί το βράδυ της Κυριακής στο Βελιγράδι, με απόφαση...

Close