Για να κυριαρχήσεις στους ανθρώπους είναι πιο εύκολο να εξάψεις τα πάθη τους παρά να υποστηρίξεις τα συμφέροντά τους. Gustave Le Bon, 1841-1931, Γάλλος ανθρωπολόγος

Δ. Κουτσούμπας: Η άνοδος του ΚΚΕ επιβεβαιώνει τις θετικές διεργασίες στην κοινωνία – Να δυναμώσει ο καθημερινός αγώνας ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική

«Στις ευρωεκλογές σημειώθηκε μια νέα σημαντική άνοδος του ΚΚΕ που επιβεβαιώνει τις θετικές διεργασίες στην κοινωνία», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» και σημείωσε πως «σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής», φέρνοντας ως παράδειγμα «την άνοδο του κύρους του ΚΚΕ και τη συμπόρευση δυνάμεων». «Το ΚΚΕ είναι ενισχυμένο στην Αττική και εκεί που αναπτύχθηκαν αγώνες», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, είπε ότι το ΚΚΕ «δεν κρίνει το αποτέλεσμα με όρους κατάταξης των πολιτικών δυνάμεων», υπενθυμίζοντας πως και άλλες φορές «μορφώματα βρέθηκαν μπροστά από το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά αποδείχθηκαν διάττοντες αστέρες αφού πρώτα έκαναν τη “δουλειά”, δηλαδή τον εγκλωβισμό κάποιων λαϊκών δυνάμεων στο πολιτικό σύστημα». Όπως τόνισε, «η περίπτωση Βελόπουλου πρέπει να απασχολήσει τη ΝΔ, γιατί είναι συγκοινωνούντα δοχεία».

Ερωτηθείς για τις διεργασίες στη Σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ «έχουν μπλέξει στα αδιέξοδά τους, βρίσκονται σε πορεία ιδεολογικού, πολιτικού και οργανωτικού εκφυλισμού». Όπως εξήγησε, πρόκειται για κόμματα που «υπερασπίζονται αυτό το σάπιο σύστημα και τις “συμμαχίες” του που μας οδηγούν στην εμπλοκή σε πολέμους, ενώ πλέον δεν έχουν πρόταση ριζικής ανατροπής ούτε στα λόγια. Επίσης, ψηφίζουν σε μεγάλο ποσοστό τους ίδιους νόμους με την κυβέρνηση, όχι μόνο τα μνημόνια, αλλά και τώρα σε φάση ανάπτυξης».

Πρόσθεσε πως είναι «κόμματα που έχουν μόνο followers και καμία επαφή με το κίνημα». Σχολιάζοντας, δε, το γεγονός πως πρόκειται για αρχηγικά κόμματα, επεσήμανε ότι «μιλάμε για μεσσιανισμό τον 21ο αιώνα».

Για τον ανασχηματισμό, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας διαστρέβλωσης του εκλογικού αποτελέσματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε πως στις ευρωεκλογές πήρε εντολή να προχωρήσει πιο γρήγορα στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις». Ακόμη, παρατήρησε ότι «στα κρίσιμα υπουργεία μπήκαν πρόσωπα που είναι δοκιμασμένα στο αντιλαϊκό έργο».

Όπως ανέφερε, η απάντηση «στα λαϊκά προβλήματα, το κρίσιμο που θα αλλάξει αντιλήψεις και συσχετισμούς είναι να δυναμώσει ο καθημερινός αγώνας ενάντια στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και στους εκπρόσωπους αυτής της πολιτικής».

Σχετικά με τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, υπενθύμισε την «ιστορική πείρα των τελευταίων 20 χρόνων, όπου τα διάφορα μέτωπα για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς τη δυναμώνουν».

Επιπλέον, παρατήρησε πως «τα λεγόμενα αριστερά κόμματα έγιναν πλυντήριο για τις αντιλαϊκές πολιτικές και άφησαν τις ακροδεξιές δυνάμεις να εμφανίζονται ως δήθεν αντισυστημικές ενώ δεν είναι γιατί υλοποιούν τις ίδιες πολιτικές της ΕΕ».

«Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, καθώς εμφανίζεται από κάποιους και ως “σωτηρία” εδώ στην Ελλάδα, είναι το περιεχόμενο της πολιτικής του ίδιου του “λαϊκού μετώπου”, που αντανακλάται και στους υποψήφίους του. Υποψήφιος είναι και ο Φ. Ολάντ στη Γαλλία του οποίου το κυβερνητικο σχήμα πρωτοστάτησε στα αντιλαϊκά σχέδια και εκτός συνόρων με τη Γαλλία να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σειρά επεμβάσεις και πολέμους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Και βέβαια στις θέσεις αυτού του “λαϊκού μετώπου”, του “προοδευτικού” δεν αμφισβητεί κανείς τους τις βασικές επιλογές της ΕΕ: Την “πράσινη μετάβαση”, τους δημοσιονομικούς κανόνες, το Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ. Χώρια που για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που είναι και σημείο πάνω στο οποίο δημαγωγεί η Λεπέν και κερδίζει κόσμο, αυτή η “προοδευτική συσπείρωση”, το “λαϊκό μέτωπο” στη Γαλλία και αλλού, δεσμεύεται να διασφαλίσει την αποστολή των απαραίτητων όπλων προς το Κίεβο. Μάλιστα ο νέος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ραφαέλ Γκλικσμάν ασκεί κριτική στον Μακρόν ότι δεν στέλνει αρκετά όπλα στο μακελειό της Ουκρανίας», επεσήμανε.

Τέλος, για την ακρίβεια σχολίασε πως «πρέπει να αλλάξει ριζικά αυτή η πολιτική, καθώς η “πράσινη μετάβαση”, που μόνο πράσινη δεν είναι, φορτώνει νέα βάρη και εκτινάσσει τις τιμές. Απαιτούνται ακόμη μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, αφού η ακρίβεια έχει να κάνει με τους μισθούς, τις συντάξεις και τη μεγάλη φοροληστεία».

Γ.Μ.