Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά - Albert Einstein

Δ. Καιρίδης : “Η επιμονή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων παραμένει το μεγάλο διακύβευμα για την Ελλάδα”

20 Νοεμβρίου, 2023

“Η επιμονή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων παραμένει το μεγάλο διακύβευμα για την Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, μακριά από την Ελλάδα της στασιμότητας που έχουμε αφήσει πίσω μας”, επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο δείπνο του THESSALONIKI SUMMIT 2023, το οποίο οργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Φόρουμ των Δελφών. 

Όπως είπε, έχουμε μία πολύ θετική εικόνα σε όλα τα επίπεδα. Στην αύξηση του ΑΕΠ, στη μείωση του δημόσιου χρέους, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των εξαγωγών, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου, που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει.

   Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη

“Η Ελλάδα επέστρεψε, δεν ήταν βέβαιο ότι θα επέστρεφε και δεν επιστρέφουν όλοι”, τόνισε, αλλά παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί η Ελλάδα είναι πίσω και συγκρίνεται μόνο με χώρες της Βαλκανικής όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία και η μεγάλη μάχη είναι η ανατροπή της κατάστασης. 

“Ο δυναμισμός που επιδείξαμε τα τελευταία χρόνια μας δίνει τα περιθώρια να αισιοδοξούμε, αρκεί να επιμείνουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών, της σύγκρουσης με κατεστημένα συμφέροντα και της ανάληψης του όποιου πρόσκαιρου πολιτικού κόστους για το υπέρτερο καλό”, σημείωσε ο κ. Καιρίδης.

Αναφέρθηκε στην αναγκαία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και είπε πως το “μεγάλο στοίχημα είναι η μεταρρύθμιση του πιο μεγάλου ασθενή πού λέγεται δικαιοσύνη”.

    Δημιουργία Υπηρεσίας Νόμιμης Μετανάστευσης

Σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι “η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  έδωσε λύση στο χάος που παρέλαβε το 2019” και παρουσίασε τα παρακάτω στοιχεία: 

-Έχουμε μεγάλη μείωση του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα και τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν φύγει τουλάχιστον 200.000 νόμιμοι μετανάστες κυρίως προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα οι μετανάστες υπολογίζονται σε 380.000 ενώ κάποτε είχαν φτάσει και τις 600.000.

-Από 1η Ιανουαρίου του 2021 στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 75.000 παράτυποι μετανάστες. Τα προσφυγικά διαβατήρια που δώσαμε ξεπερνούν τις 110.000. Ήρθαν 75.000 και έφυγαν 110.000 παράτυποι μετανάστες.

-Από τις αρχές του 2023 οι παραγωγικοί φορείς της Ελλάδας υπέβαλαν 340.000 αιτήματα για μετακλήσεις εργαζομένων,  εποχικών ή εξαρτημένης εργασίας, από το εξωτερικό και από αυτά έγιναν δεκτά τα 140.000 αιτήματα και ένα πολύ μικρό μέρος αυτών σήμερα έχουν υλοποιηθεί. 

Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε αρκετούς κλάδους και κάποια μεγάλα έργα δεν θα μπορέσουν να κατασκευαστούν αν δεν βρεθούν οι απαραίτητοι εργατοτεχνίτες.

Ο κ. Καιρίδης είπε ότι πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης φοιτητικής βίζας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσέλκυση Αμερικανών φοιτητών. Όπως είπε το Αμερικανικό Κολλέγιο “Ανατόλια” στη Θεσσαλονίκη με τους 600 Αμερικανούς φοιτητές αφήνει κάθε χρόνο στην πόλη περί τα 15.000.000 με 20.000.000. 

Επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί Υπηρεσία Νόμιμης Μετανάστευσης η οποία θα είναι ενοποιημένη και όχι κατακερματισμένη και θα χειρίζεται το θέμα από την αρχή έως το τέλος, ψηφιοποιημένα και γρήγορα. 

Για να δείξει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο θέμα της νόμιμης μετανάστευσης ανέφερε την επίσκεψή του πριν λίγες μέρες στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΔΑΜ) του Πειραιά. Εκεί οι υπάλληλοι του έδειξαν με χαρά τις κάρτες διαμονής που είχαν ετοιμάσει και είχαν πάει για να παραλάβουν οι αλλοδαποί και διαπίστωσε ότι έγραφαν ημερομηνία λήξης 21/11/2023. 

 “Δίναμε κάρτες στις 15 Νοεμβρίου που έληγαν μια εβδομάδα μετά. Δίναμε ληγμένες κάρτες, όπου ο αιτών περίμενε τρία χρόνια για να πάρει την κάρτα του. Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα”, παρατήρησε ο υπουργός και τόνισε:”Είμαστε εδώ για να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα”.

Υπογράμμισε ότι “χρειαζόμαστε και τη λελογισμένη, ποιοτική, με όρους και κανόνες εργασιακή κινητικότητα που μας δίνει η νόμιμη μετανάστευση” και σημείωσε:”Είναι μία συζήτηση την οποία οφείλουμε να κάνουμε στην ελληνική κοινωνία. Δεν πρέπει να μας φοβίσουν οι όποιες κραυγές ανερμάτιστες ανόητων του διαδικτύου, που εξειδικεύονται στον εκφοβισμό και στην τοξικότητα. Τώρα που η Νέα Δημοκρατία έχει εμπεδώσει  το αίσθημα ασφάλειας στο μέσο Έλληνα πολίτη, εφαρμόζοντας πετυχημένα την αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και σε αυτό το δεύτερο πολύ μεγάλο βήμα για να συνεχίσει η Ελλάδα επιτέλους να συγκλίνει ξανά με τον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, ως πλούσια, αναπτυγμένη, ευημερούσα κοινωνία, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία”.

Νίκος Ρούμπος