Δεν υπάρχει εθνική επιστήμη ακριβώς όπως δεν υπάρχει εθνικός πίνακας πολλαπλασιασμού. Ό,τι είναι εθνικό δεν είναι επιστήμη. Άντον Τσέχωφ, 1860-1904, Ρώσος συγγραφέας

«Cosmos» από David de la Mano στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουρουγουάης

13 Οκτωβρίου, 2021

Με φόντο ένα δάσος σε μπλε και λευκές αποχρώσεις, ένα σκοτεινό παραμύθι κοσμεί την είσοδο του πανεπιστημίου Universidad Católica del Uruguay. Στην τριώροφη νωπογραφία με τίτλο «Cosmos», ο David de la Mano χρησιμοποιεί τις λεπτές ως σιλουέτες φιγούρες του – οι οποίες είναι και το σήμα κατατεθέν του – και γραμμές που παραπέμπουν σε κλαδιά δέντρων για να δημιουργήσει μια αφήγηση όλο μυστήριο και αταξία: υβριδικά όντα διαφεύγουν κατρακυλώντας σε ένα κλιμακοστάσιο, ένα στρατός παρελαύνει σε ένα μπαλκόνι.

Ολοκληρωμένο με τη βοήθεια του καλλιτέχνη Andrés Cocco, το μεγάλης κλίμακας έργο προέρχεται από την κοινή ετοιμολογική ρίζα των λέξεων «universidad (πανεπιστήμιο)» και «universo (σύμπαν)», που παραπέμπει στην ολότητα των υφιστάμενων υπάρξεων. Η νωπογραφία «Cosmos» ανακαλεί στη μνήμη το έργο με το οποίο ο Fernando Gallego κόσμησε τον 15ο αιώνα έναν τρούλο στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα – αστερισμοί και ζωδιακός κύκλος -, στη γενέτειρα του De la Mano.

Εδώ, δεν υπάρχουν αστέρια. «Είναι ένα έργο όλο μυστήριο… Είναι η δική μου εικονογραφία. Υπάρχει η ιδέα της μετανάστευσης, μια εδώ και χρόνια σταθερά στο έργο μου» επισημαίνει, σε ανακοίνωση, ο καλλιτέχνης. «Τα αστέρια έχουν αντικατασταθεί από δύο δάση. Υπάρχει ένα σκοτεινό δάσος που δεν σε αφήνει να δεις και υπάρχει κι ένα φωτεινό δάσος όπου μπαίνει το φως»
( https://www.instagram.com/p/CUoqmOZMR1K/ ).Μετά από χρόνια στην Ουρουγουάη, ο David de la Mano επέστρεψε στη Σαλαμάνκα και στον λογαριασμό του στο Instagram ( https://www.instagram.com/daviddelamano_/ ) έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τις αισθητικές αναζητήσεις του.