Τα μόνα πράγματα που μπορεί κανείς να θαυμάζει για πολύ, είναι τα πράγματα που θαυμάζει χωρίς να ξέρει γιατί. Jean Rostand, 1894-1977, Γάλλος επιστήμονας & φιλόσοφος

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γιατί αγοράζει ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley

Το ελληνικό Χρηματιστήριο μπαίνει στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών, αναγκάζοντας διεθνή δίκτυα, όπως το Bloomberg, σε διθυραμβικά σχόλια – Στόχος οι τραπεζικές μετοχές να υπερβούν τις τιμές που είχαν κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου

Στις αρχαίες τραγωδίες συνήθως παρενέβαινε ο “από μηχανής θεός”. Στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχουμε κάποια τραγωδία, καθώς οι αποδόσεις σε μετοχές του Δείκτη είναι παγκόσμια ρεκόρ, καθώς έχουν φθάσει μέχρι 277%. Ωστόσο, ο τραπεζοκεντρικός Δείκτης χρειάζεται την επέμβαση αμερικανικών οίκων, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες… σάρωσαν τραπεζικές και μη μετοχές.

Όπως γράφει το newmoney.gr, τα ποσά που καταβάλλουν δεν είναι μεγάλα, καθώς με 100-150 εκατ. ευρώ θα κερδίσουν απείρως περισσότερα τόσο από την άνοδο των μετοχών, όσο και από το Investment banking που θα ξεκινήσει.

Η έφοδος στο Rebalancing

Με αφορμή το Rebalancing του Δείκτη MSCI, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικοί οίκοι, με επικεφαλής την Morgan Stanley, «σάρωσαν» τις ελληνικές μετοχές, όπου σημειώθηκαν εκροές ύψους 80 εκατ. ευρώ (τράπεζες, ΟΠΑΠ, και μικρότερες ΜΟΗ, ΜΟΗ, ΟΤΕ Μυτιληναίος, Μπέλα).

Ο στόχος των αμερικανικών οίκων Μorgan Stanley, Citigroup, JP Morgan και Goldman Sachs είναι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές να υπερβούν τις τιμές της αύξησης κεφαλαίου του 2015 και ο Δείκτης να υπερβεί αρκετά τις 900 μονάδες.

Όπως φάνηκε προχθες και χθες -σε μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ- ο στόχος δεν θα επιτευχθεί μόνο μέσω των τραπεζικών μετοχών, αλλά και απο κομβικές μη τραπεζικές μετοχές που επηρεάζουν τον Δείκτη.

Το «σάρωμα» και σε μετοχές του ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, MOH

Προχθές κι ενώ γίνονταν εκροές από την μετοχή του ΟΠΑΠ, η όποια προσφορά απορροφήθηκε εύκολα, κι έτσι η μετοχή έκλεισε στα 10,14 ευρώ. Ζήτηση εκδηλώθηκε και από τον βασικό μέτοχο του ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι εμπιστεύεται την εταιρεία. Μόλις οι μετοχές βρέθηκαν σε φίλια χαρτοφυλάκια, η μετοχή εκτοξεύθηκε κι ο τίτλος έκλεισε με άνοδο 2,26% στα 10,40, ενώ πρόσφατα βρισκόταν στα 9,80 ευρώ.

Ανάλογο μάζεμα σημειώθηκε και σε μετοχές του Μυτιληναίου ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ενώ έγιναν και τοποθετήσεις σε μετοχές, όπως Coca-Cola, Ελλάκτωρ, Lamda.

πηγή protothema.gr
Read previous post:
Οι σύλλογοι στα top-6 πρωταθλήματα Ευρώπης έχουν 1.600.000.000 ακολούθους στα social media

Η «Iquii Sport» στην μηνιαία της έκθεση, όπου αναλύει την εξέλιξη των κυριότερων πρωταθλημάτων και παικτών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στα...

Close