Κανένας άνθρωπος ούτε ομάδα ούτε έθνος δεν μπορεί να ενεργήσει ανθρώπινα ή να σκεφθεί σωστά υπό το κράτος ενός μεγάλου φόβο. Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος

ΒΤΑ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει ξανά την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν

29 Σεπτεμβρίου, 2022

Την ερχόμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει ξανά την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε σήμερα από τη Σόφια η πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, η οποία έχει ξεκινήσει τη συζήτηση.

Η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες και δύο υψηλόβαθμα μέλη των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πέταρ Βιτάνοφ από τη Βουλγαρία και ο Νταν Νίτσα από τη Ρουμανία, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση επιμένοντας σε μια σοβαρή συζήτηση για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του Βιτάνοφ.

Το έγγραφο τονίζει ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν εκπληρώσει όλους τις προϋποθέσεις και η αναμονή έχει μετατραπεί σε έναν “ατελείωτο εφιάλτη” για τις δύο χώρες. Οι συνέπειες περαιτέρω καθυστέρησης μπορεί να είναι πολύ δαπανηρές, και το τίμημα θα πληρωθεί από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η διαδικασία ένταξης των δυο χωρών έχει επιβραδυνθεί αδικαιολόγητα από χρόνια για λόγους που δεν σχετίζονται με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Αυτό καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην Ένωση και υπονομεύει τον θεμελιώδη σκοπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις ανισότητες μέσω της πολιτικής συνοχής, υποστηρίζουν οι Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με την Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, είναι άδικο που οι έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν δεν έχουν αρθεί ακόμη για τους πολίτες των δύο χωρών. Η Γκαρσία Πέρες σημείωσε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία πληρούν τις προϋποθέσεις εδώ και 11 χρόνια.

Από τότε που οι δύο χώρες δήλωσαν ότι είναι έτοιμες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει τουλάχιστον τρία ψηφίσματα που ζητούν την ένταξή τους στον χώρο Σένγκεν. Το θέμα απαιτεί ομόφωνη απόφαση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.