Όταν η κοινωνία είναι ανήμπορη να δημιουργήσει κράτος, τότε το κράτος πρέπει να δημιουργήσει κοινωνία. Charles Maurice de Talleyrand, 1754-1838, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών

BTA: Σημαντική έκθεση περίτεχνων παραδοσιακών βουλγαρικών πορπών στο Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο του Παζαρτζίκ

6 Αυγούστου, 2022

Σημαντική έκθεση παραδοσιακών βουλγαρικών πορπών έχει ανοίξει τις πόρτες της στο Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο του Παζαρτζίκ και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Αυγούστου.

Περιλαμβάνει περισσότερες από πενήντα παραδοσιακές βουλγαρικές πόρπες, ορισμένες από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά από την δεκαετία του 1960, οπότε και περιλήφθηκαν στην συλλογή του Μουσείου.

Γνωστές από τους παλαιούς χρόνους ως κοσμήματα ή φυλαχτά, οι περίτεχνες αυτές πόρπες με μοτίβα ζώων, φυτών, αστρολογικές παραστάσεις, αρχιτεκτονικά στοιχεία, θρησκευτικά και γεωμετρικά μοτίβα ονομάζονται παφτί ή τσαπράζια και είναι έργα κοσμηματοποιών. Χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Οι παραδοσιακές βουλγαρικές πόρπες ήταν σύμβολα κοινωνικής θέσης και ήταν γαμήλια δώρα του μελλοντικού συζύγου προς την νύφη κατά τον γάμο. Αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της ενδυμασίας μιας παντρεμένης γυναίκας.

 

Πηγή φωτογραφίας: https://www.bta.bg/en/news/culture/306769-large-collection-of-traditional-bulgarian-jewelled-belt-buckles-on-display-at-pa