Η ανακάλυψη συνίσταται στο να βλέπεις αυτό που βλέπει ο καθένας και να σκέφτεσαι αυτό που δεν σκέφτεται κανένας. - Albert Von Szent-Gyorgyi, 1893-1986, Ούγγρος φυσιολόγος που ανακάλυψε τη βιταμίνη C

ΒΤΑ: Ο Ράντεφ και εβραϊκές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη συζητούν τις προοπτικές εμβάθυνσης των δεσμών Βουλγαρίας με ΗΠΑ και Ισραήλ

19 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ συζήτησε τις προοπτικές εμβάθυνσης των δεσμών της Βουλγαρίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ σε συναντήσεις με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη. Ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε ότι οι υψηλές τεχνολογίες, η οικονομία, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντικοί τομείς για την ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης, όπου αναπτύσσονται πολλά έργα που συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της Βουλγαρίας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, εκπρόσωποι εβραϊκών οργανώσεων εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τον ενεργό ρόλο του προέδρου Ράντεφ στην ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η διάσωση των Βούλγαρων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ένα ηθικό δίδαγμα που ο κόσμος χρειάζεται σήμερα. Η καταπολέμηση των διακρίσεων, της ρητορικής μίσους και του αντισημιτισμού απαιτεί ενωμένες προσπάθειες και την ανάδειξη θετικών παραδειγμάτων όπως το ευγενές έργο της Βουλγαρίας στα πιο σκοτεινά χρόνια για την Ευρώπη, σύμφωνα με την κοινή θέση των συμμετεχόντων στις συναντήσεις, μεταδίδει το ΒΤΑ.

Ορισμένοι από τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων μοιράστηκαν προσωπικές ή οικογενειακές ιστορίες που αποτελούν μέρος του μοναδικού επιτεύγματος της Βουλγαρίας να μην σταλεί ούτε ένας Βούλγαρος πολίτης εβραϊκής καταγωγής στα στρατόπεδα θανάτου ή να σκοτωθεί στη Βουλγαρία.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ υπογράμμισε το εθνικό πρόγραμμα με το οποίο, υπό την αιγίδα του, η Βουλγαρία τιμά την 80ή επέτειο της διάσωσης της εβραϊκής κοινότητας των 50.000 ανθρώπων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αρχηγός του κράτους κάλεσε τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων να επισκεφθούν τη Βουλγαρία για να τιμήσουν την 80ή επέτειο ή να συμμετάσχουν σε διάφορες πρωτοβουλίες και σε επιχειρηματικά συνέδρια που θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με τη χώρα του.