Αυτά που κάνουν οι άνθρωποι, αυτά που λένε οι άνθρωποι και αυτά που λένε ότι κάνουν είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Margaret Mead, 1901-11979, Αμερικανίδα εθνολόγος

ΒΤΑ: Η Βουλγαρία μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της Ελλάδας στη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

20 Νοεμβρίου, 2023

Η ατζέντα της στρογγυλής τράπεζας για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) στη Βουλγαρία περιελάμβανε τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των ΣΔΙΤ και την επίσημα δηλωμένη επιθυμία των εκτελεστικών και νομοθετικών αρχών της Βουλγαρίας να αναπτύξουν τις ΣΔΙΤ ως εργαλείο για την τόνωση της οικονομίας της χώρας. Η τετράωρη εκδήλωση διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (DEF) την Παρασκευή στη Σόφια.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τη γενική ιδέα αυτών των συμπράξεων καθώς και τη βασική αρχή των ενεργειακών κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος του Φόρουμ των Δελφών Συμεών Τσομώκος δήλωσε ότι ο κύριος στόχος αυτής της στρογγυλής τράπεζας ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τη Βουλγαρία όσον αφορά το βασικό εργαλείο για τη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών και εταιριών με την κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, την από κοινού κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, συστημάτων μεταφοράς.

Η αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας Ροσίτσα Κίροβα δήλωσε ότι ενώ η Βουλγαρία δεν έχει εμπειρία στις ΣΔΙΤ, μπορεί να αντλήσει γνώσεις από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Κίροβα, αυτή η μορφή συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την υπέρβαση των περιφερειακών ανισοτήτων στη Βουλγαρία. Ιδιαίτερα το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το εργαλείο, καθώς υστερεί σημαντικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ δήλωσε ότι οι ΣΔΙΤ αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των επενδυτικών κεφαλαίων. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τις δημόσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι για να έχει νόημα αυτή η συνεργασία, πρέπει να υπάρχει συνολική αντιστοίχιση δημόσιων και ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με την Ελλάδα και ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ICGB αναφέρθηκαν ως καλό παράδειγμα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα κατά την παρουσίαση που έκανε η εκτελεστική διευθύντρια της ICGB Θεοντόρα Γκεοργκίεβα.

Ο Δημήτρης Τσιμπανούλης, διευθύνων εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας Τσιμπανούλης και Συνεργάτες, παρουσίασε στο ακροατήριο το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα.