Ολόκληρη η ιστορία του κόσμου μπορεί να συνοψισθεί στο γεγονός ότι όταν ένα έθνος είναι δυνατό, δεν είναι δίκαιο και όταν θέλει να είναι δίκαιο δεν είναι πια δυνατό - Ουίνστον Τσώρτσιλ

ΒΤΑ: Ένα κέντρο διάσωσης στη θάλασσα εγκαινιάστηκε στη Βάρνα

22 Ιανουαρίου, 2024

Ένα Kέντρο Θαλάσσιας Επιβίωσης (βαθιά πισίνα) εγκαινιάστηκε σήμερα στη Ναυτική Ακαδημία “Νικόλα Βαπτσάροφ”. Οι κύριες λειτουργίες της εγκατάστασης είναι η διεξαγωγή ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και η διασφάλιση της εκπαίδευσης δυτών του Πολεμικού Ναυτικού και των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του βουλγαρικού στρατού. Το κέντρο διάσωσης στη θάλασσα είναι το πιο σύγχρονο του είδους του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το εμβαδόν της πισίνας είναι 12 επί 25 μέτρα και το βάθος κυμαίνεται από 3 έως 5 μέτρα. Η εγκατάσταση είναι εξοπλισμένη με σύστημα για την παραγωγή κυμάτων, τεχνητό καπνό και άλλα εξειδικευμένα συστήματα, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση για πρακτική εξάσκηση καθόλη τη διάρκεια του χρόνου των ειδικών των ομάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, την πραγματοποίηση μαθημάτων και την εκπαίδευση στις καταδύσεις.

Στα εγκαίνια σήμερα παρέστησαν ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ, ο υπουργός Άμυνας Τόντορ Ταγκάρεφ, ο αρχηγός Άμυνας ναύαρχος Εμίλ Εφτίμοφ, ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού υποναύαρχος Κίριλ Μιχαήλοφ, βουλευτές, αξιωματικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της ναυτιλιακής κοινότητας.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το εν λόγω Κέντρο είναι εντυπωσιακό. Θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι υποστήριξης άλλων στρατιωτικών σχολών στη χώρα, γιατί η οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων περιλαμβάνει επίσης τη βελτίωση της στρατιωτικής εκπαίδευσης, σημείωσε. “Δεν έχουμε αναπτύξει ειδικό πρόγραμμα για το θέμα αυτό. Εξαρτάται από το πόση προνοητικότητα έχουν”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο ναύαρχος Στόλου Μπόγιαν Μεντνικάροφ, επικεφαλής της Ναυτικής Ακαδημίας “Νικόλα Βαπτσάροφ”, δήλωσε ότι η Ακαδημία στοχεύει να μετατρέψει το Κέντρο θαλάσσιας επιβίωσης σε ένα μοναδικό κέντρο για την προετοιμασία του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και για τους εταίρους του ΝΑΤΟ για να εξασκούνται σε αποστολές στη θάλασσα. Για την ίδρυση του Κέντρου, η Ακαδημία αξιοποίησε την εμπειρία της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας, δήλωσε. Σημαντική χρηματοδότηση παρασχέθηκε από το υπουργείο Άμυνας για την υλοποίηση του έργου.