Όταν θέλεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους, τους λες την αλήθεια. Όταν θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου, τους λες αυτό που θέλουν να ακούσουν. Thomas Sowell, Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής

Βουλγαρία-BTA: Αντιπροσωπεία του IMRO-BNM στο ΕΚ ζητεί συνάντηση με την πρεσβευτή των ΗΠΑ Χέρο Μουσταφά

18 Ιανουαρίου, 2022

Το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA μεταδίδει πως αντιπροσωπεία του ΙMRO-BNM στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει συνάντηση με την πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Χέρο Μουσταφά, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Όπως αναφέρει το BTA, ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του IMRO-BNM στο ΕΚ ‘Ανγκελ Ντζαμπάζκι σε επιστολή προς την πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Χέρο Μουσταφά έγραψε ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρωτοφανούς ανάμιξης στις σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. Έχουμε επανειλημμένα δει στα μέσα ενημέρωσης θέσεις που βασίζονται στην εσφαλμένη άποψη ότι η χώρα μας πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη της μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία και δηλώσεις που απειλούν ανοιχτά τη χώρα μας με κυρώσεις».

Στην επιστολή, όπως επισημαίνεται στο ίδιο τηλεγράφημα, ζητείται επίσημη συνάντηση με την πρεσβευτή των ΗΠΑ για να ξεκαθαριστούν «υποδείξεις» και «οποιεσδήποτε αμφιβολίες σε σχέση με την ιστορική αλήθεια».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ΒΤΑ, ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και μέλος του κόμματος Vazrazhdane (Αναγέννηση) Τσόντσο Γκάνεφ επέμεινε ότι το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να έχει μια συνάντηση με την πρεσβευτή των ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει το BTA, ο Γκάνεφ διευκρίνισε ότι η πρεσβευτής θα πρέπει να δώσει μια εξήγηση ως προς το γιατί «Αμερικανοί πολιτικοί τολμούν να απειλούν με κυρώσεις τη Βουλγαρία» λόγω της θέσης της για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόσθεσε ότι το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας μπορεί να καλέσει την πρεσβευτή των ΗΠΑ, εάν η κυβέρνηση δεν το κάνει. Ο ηγέτης του κόμματος Αναγέννηση, Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, εξέφρασε παρόμοια άποψη, προσθέτοντας ότι ακόμη και το να θίγεται το θέμα των κυρώσεων είναι σκανδαλώδες.

Οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν κυρώσεις κατά της Βουλγαρίας για τη Βόρεια Μακεδονία

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν εξετάζει κυρώσεις κατά της βουλγαρικής κυβέρνησης για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι σε απάντηση ερωτήσεων δημοσιογράφων, η πρεσβεία των ΗΠΑ θα ήθελε να ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτό θα ωφελήσει όλες τις χώρες της περιοχής.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν εξετάζει κυρώσεις κατά της βουλγαρικής κυβέρνησης και είναι πεπεισμένη ότι οι κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας θα ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών τους εγκαίρως.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από συνέντευξη της ρεπουμπλικανής γερουσιαστή Κλόντια Τένι στην έκδοση της Voice of America στη Βόρεια Μακεδονία, στην οποία δήλωσε, όπως αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο, ότι η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στη Βουλγαρία για το βέτο που άσκησε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι μια πιθανή επιλογή, ειδικά εάν η Σόφια δεν αλλάξει τη θέση της.

 

Πηγή φωτογραφίας: https://bg.usembassy.gov/our-relationship/our-ambassador/