Ζαν-Υβ Κουστώ, 1910-1997, Γάλλος ωκεανογράφος 

Βουλγαρία: ‘Εκθεση που σκιαγραφεί την κοινή πρόοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, φιλοξενεί το ΒΤΑ

30 Νοεμβρίου, 2022

Τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, BTA και AGERPRES, εγκαινίασαν σήμερα μια κοινή έκθεση στα γραφεία του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον εορτασμό της 30ής επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και την 15η επέτειο από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κοινή πρόοδος των δύο γειτονικών χωρών στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας διακρίνεται μέσα από 30 φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο γενικός διευθυντής του BTA Κίριλ Βάλτσεφ, η γενική διευθύντρια του AGERPRES Κλαούντια-Βικτόρια Νικολάε, η Ρουμάνα πρέσβυς Μπραντόσα Ιοάνα Πρεντέσκου, εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, φοιτητές της Ρουμανικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, μαθητές από το Γυμνάσιο Μιχαήλ Εμινέσκου της Σόφιας, και άλλοι.

Ο Βάλτσεφ δήλωσε: “Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη. Τα κοινά μας σύνορα έχουν μήκος πάνω από 600 χιλιόμετρα, αν και υπάρχουν μόνο δύο γέφυρες πάνω από τον Δούναβη. Η έκθεση αυτή θα μπορούσε να δώσει τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι σχέσεις μας χρονολογούνται εδώ και 30 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στα εδάφη μας συνδέονται από την εποχή των Δακών και των Θρακών, που ήταν γείτονες. Στον Μεσαίωνα, είχαμε κοινά πολλά εντυπωσιακά πράγματα. Τον Μάιο του 2022, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποίησε μια Βουλγάρα βασίλισσα, τη σύζυγο του τσάρου της Βουλγαρίας Ιβάν Αλεξάντερ και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, ως αγία Θεοφανώ της Ρουμανίας”.

“Ένα άλλο όνομα που μας συνδέει είναι ο Γρηγόριος Τσαμπλάκ (περίπου 1365-1420), ένας από τους σημαντικότερους Βούλγαρους συγγραφείς του Μεσαίωνα, που έγινε επικεφαλής της Εκκλησίας της Μολδαβίας και της Βλαχίας και διέδωσε τη βουλγαρική γλώσσα σε αυτά τα εδάφη. Και τη διέδωσε σε τέτοιο βαθμό που η παλαιά βουλγαρική, στη μορφή της εκκλησιαστικής σλαβικής, χρησιμοποιήθηκε από τη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία έως τις αρχές του 20ου αιώνα”, είπε επίσης ο γενικός διευθυντής της BTA.

Και πρόσθεσε: “Θα ήθελα να αξιοποίησω τη συνάντηση αυτή και την έκθεση ως ευκαιρία για να στείλω ένα σαφές μήνυμα, το οποίο είμαι βέβαιος ότι συμμερίζονται όλοι οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι. Βλέποντας ότι η ΕΕ ενώνει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, λέω: καταργήστε τα σύνορα μεταξύ μας αμέσως (…) Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα πρέπει να ενταχθούν αμέσως στον χώρο Σένγκεν γιατί αυτή η κοινή ιστορία χιλιετίας αποδεικνύει ότι είμαστε ένα εδώ και πολύ καιρό”.

Η γενική διευθύντρια του AGERPRES Κλαούντια Νικολάε ευχαρίστησε τον Βάλτσεφ που φιλοξενεί την εκδήλωση μια ημέρα πριν από την εθνική εορτή της Ρουμανίας. Η επικεφαλής του ρουμανικού πρακτορείου ειδήσεων έφερε δύο συμβολικά δώρα, τα οποία είπε ότι είναι πολύ αντιπροσωπευτικά της χώρας της: ένα CD της Χορωδίας Δωματίου Μαδριγάλι και ένα άλλο της ποπ ροκ τραγουδίστριας, συνθέτριας και ηθοποιού Λάουρα Στόικα που δεν είναι πια στη ζωή.

Η Νικολάε δήλωσε: “Τα φυσικά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να μην υπάρχουν στο μέλλον. Και γνωρίζουμε από την ιστορία ότι αυτά τα σύνορα ουσιαστικά δεν υπάρχουν μεταξύ των δύο λαών”.

BTA Photo