Η γοητεία της ιστορίας και το αινιγματικό της δίδαγμα είναι ότι από εποχή σε εποχή τίποτα δεν αλλάζει κι όμως τα πάντα είναι διαφορετικά. Aldous Huxley, 1894-1963, Άγγλος συγγραφέας

Βουλγαρία – ΒΤΑ: Προτεραιότητα της Σόφιας η ταχεία ένταξή της στην ευρωζώνη

17 Ιουνίου, 2024

Είναι προτεραιότητα η ταχεία ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη όταν θα πληρούνται τα κριτήρια, δήλωσε σήμερα η Γιορντάνκα Τσομπάνοβα, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για το ευρώ και το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη. Η Τσομπάνοβα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να ακολουθεί την πορεία προς την υλοποίηση αυτής της προτεραιότητας, χωρίς καθυστερήσεις για πολιτικούς ή άλλους λόγους.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Οικονομικής Συνεργασίας, στη Βουλγαρία υπό την αιγίδα της αντιπροέδρου Ιλιάνα Γιότοβα, η οποία μετείχε στην τελετή έναρξης των εργασιών νωρίτερα σήμερα.

Η Τσομπάνοβα επισήμανε ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στη λέσχη του ευρώ είναι προτεραιότητα για όλη την ευρωζώνη. Σημείωσε ότι η Επιτροπή, μαζί με τις βουλγαρικές αρχές, επεξεργάζονται τις πρακτικές προετοιμασίες για την ομαλή και επιτυχή υιοθέτηση του ευρώ.

Στις 12 Απριλίου η ΕΕ και η Βουλγαρία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και επικοινωνίας σχετικά με τη μετάβαση στο ευρώ. Η Τσομπάνοβα δήλωσε: “Τώρα η χώρα μας πρόκειται να καταρτίσει λεπτομερές σχέδιο δράσης και να υπογράψει μια συμφωνία επιχορήγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πραγματικής υλοποίησης αυτών των δραστηριοτήτων”. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Εθνοσυνέλευση θα εγκρίνει κατά προτεραιότητα το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι στα τέλη Απριλίου η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου. Πρόσθεσε ότι η επίμονη εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά του ευρώ στη Βουλγαρία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Η παραπληροφόρηση προκαλεί ανησυχία για το κοινό νόμισμα και απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες για την καταπολέμησή της, τόνισε.

BTA Photo/Hristo Kasabov