Η κυβέρνηση είχε να διαλέξει ανάμεσα στον πόλεμο και τη ντροπή. Διάλεξε τη ντροπή. Αλλά θα έχει και πόλεμο. Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953

Βουλγαρία – ΒΤΑ: Ένωση Ξενοδόχων: Η χειμερινή τουριστική περίοδος θα λήξει αν απαγορευτεί η είσοδος σε πολίτες χωρών εκτός της ΕΕ, που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της Covid-19

Η χειμερινή τουριστική περίοδος θα λήξει αμέσως εάν απαγορευτεί η είσοδος στις 19 Ιανουαρίου στη Βουλγαρία σε πολίτες εκτός της ΕΕ, χωρών που είναι στην κόκκινη ζώνη της Covid-19, ανακοίνωσε η Βουλγαρική Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (BHRA) σε δελτίο Τύπου σήμερα στη Σόφια.

Σχολιάζοντας ένα προσχέδιο εντολής του υπουργείου Υγείας, ο Μαλίν Μπίστριν, αντιπρόεδρος της BHRA και πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας στο Μπάνσκο, χιονοδρομικό κέντρο στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, εξέφρασε αμηχανία για τους λόγους που διχάζουν τους πολίτες της ΕΕ που διαθέτουν πράσινα πιστοποιητικά COVID και τους πολίτες που εμβολιάστηκαν ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ για κορονοϊό (PCR).

Το Μπάνσκο θα χάσει σχεδόν 35.000 διανυκτερεύσεις λόγω αυτών των περιορισμών, υποστήριξε ο Μπίστριν. Οι συνεχείς αλλαγές των μέτρων κατά της επιδημίας είναι περιττές και καθιστούν τη Βουλγαρία αμφισβητήσιμο τουριστικό προορισμό. Ξένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες ήδη αρνούνται να οργανώσουν πτήσεις τσάρτερ προς τη Βουλγαρία και διακοπές σε βουλγαρικά θέρετρα, σύμφωνα με τον Μπίστριν.

Το σχέδιο εντολής αφορά σημαντικές αγορές για τον χειμερινό τουρισμό της Βουλγαρίας όπως η Σερβία, η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και το Ισραήλ. Η BHRA έχει ήδη λάβει επιστολή διαμαρτυρίας από Τούρκους ταξιδιωτικούς πράκτορες καθώς οι διακοπές για τις οποίες έχουν κάνει κρατήσεις αρχίζουν την Παρασκευή. Υπήρχαν πολλές κρατήσεις για τις επόμενες 7 έως 10 ημέρες, τόνισε ο Μπίστριν.

“Εταίροι μας από το Ισραήλ ετοιμάζουν παρόμοια επιστολή διαμαρτυρίας. Έχουμε ήδη ακυρώσεις κρατήσεων και αυτό είναι παράλογο γιατί δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των τουριστών από χώρες της ΕΕ και τουριστών από χώρες εκτός της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι το σχέδιο εντολής θα επανεξεταστεί πριν εκδοθεί”, δήλωσε ο Μπίστριν.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Pamporovo AD Μαριάν Μπελιάκοφ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της BHRA, υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα κατά της επιδημίας σίγουρα θα επηρεάσουν τον χειμερινό τουρισμό σε πολλά επίπεδα. Τα μέτρα κατά της επιδημίας πρέπει να τηρούνται αυστηρά, αλλά οι άνθρωποι που απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία έχουν να πληρώσουν υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου και καυσίμων, οικογένειες να ταΐσουν, ενοίκια να πληρώσουν και κάθε περιορισμός στον κλάδο μπορεί να είναι καταστροφικός, σημείωσε ο Μπελιάκοφ.

Περίπου 15.000 διανυκτερεύσεις στο χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο στη νότια Βουλγαρία μπορεί να ακυρωθούν εάν τεθεί σε ισχύ μια τέτοια εντολή, είπε ο Μπελιάκοφ.

Ο πρόεδρος της BHRA Γκεόργκι Στέρεφ επέμεινε ότι όλες οι εντολές του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή των μέτρων κατά της επιδημίας θα πρέπει να συζητηθούν πρώτα με την τουριστική βιομηχανία.

Το Μπάνσκο αναδείχθηκε το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας για ένατη συνεχή χρονιά σε διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ακαδημία World Ski Awards, δήλωσε σήμερα ο ανάδοχος του θερέτρου.

Περισσότεροι από 200 προορισμοί από πέντε ηπείρους διαγωνίστηκαν στη φετινή διοργάνωση των βραβείων. Πεισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι από 140 και πλέον χώρες ψήφισαν στον διαδικτυακό διαγωνισμό.

Το Lucky Bansko Spa & Relax αναδείχθηκε το καλύτερο ξενοδοχείο για σκι της Βουλγαρίας, το Alpin Hotel στο Μπόροβετς το καλύτερο boutique ξενοδοχείο για σκι στη Βουλγαρία, ενώ το Villa Gela στο Σμόλιαν, στον νότο, αναδείχθηκε το καλύτερο σαλέ για σκι της Βουλγαρίας.

Τα βραβεία World Ski Awards καθιερώθηκαν το 2013 και έχουν στόχο την αναβάθμιση των προτύπων στη βιομηχανία του σκι επιβραβεύοντας τους οργανισμούς που ηγούνται στον τομέα τους. Οι ψήφοι δίνονται από επαγγελματίες που εργάζονται στη βιομηχανία του σκι — ανώτερα στελέχη, αγοραστές ταξιδιών, τουριστικοί πράκτορες και μέσα ενημέρωσης.