Κάθε άνθρωπος είναι δημιούργημα της εποχής του. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τις ιδέες του καιρού τους. Voltaire, 1694-1778, φιλόσοφος & συγγραφέας

Botanical Athens: Η νέα έκθεση της Ρ. Καπελιάρη αφιερωμένη στην νέα γενιά και την οικολογική της συνείδηση

4 Απριλίου, 2023

Μια έκθεση αφιερωμένη στην νέα γενιά και την οικολογική της συνείδηση παρουσιάζει η Γκαλερί “ Genesis” με έργα της εικαστικού Ράνιας Καπελιάρη, κάτω από τον γενικό τίτλο «Botanical Athens”.

Πρόκειται για μια αναφορά στην περιβαλλοντική αποψίλωση της Αθήνας και τον κίνδυνο απόλυτης καταστροφής ενός βιώσιμου χώρου από το ανθρώπινο χέρι και την παραμέληση. Βασισμένη σε μια καταγραφή των «ζωντανών» τοπίων της Αττικής , στον Ιλισό, τον Φαληρικό όρμο, την Πάρνηθα και τον Υμηττό, αποτυπωμένα , όπως τα περιγράφουν οι γκραβούρες των περιηγητών του 19ου αιώνα.

Όπως λέει η ίδια η καλλιτέχνης, που έχει σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού: «Οι προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος από άποψη και θέση είναι οι νέοι, που σήμερα σαν έφηβοι ή νεαροί πολίτες καλούνται να ενεργοποιηθούν και να οραματιστούν ένα διαφορετικό κόσμο. Αυτοί, όπως οι Σαμάνοι του παρελθόντος αναζητούν την αρμονία  και το μονοπάτι της αυτό-ολοκλήρωσης, μέσα από εναλλακτικές προσεγγίσεις   απέναντι στην Δυτική κουλτούρα. Όπως τα «παιδιά των λουλουδιών» του ´70 με τα τραγούδια τους εναντιώνονται στην Δυτική σκέψη και στον ατομικισμό της εποχής».

Η Αθηνά Σχινά Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού , στο σημείωμα της στον κατάλογο της έκθεσης επισημαίνει: «Η Ράνια Καπελιάρη, χωρίς φυσικά να ηθικολογεί, δίνει μέσα από τα έργα της την άλλη διάσταση της μεταμόρφωσης. Κάθε φορά εμφανίζει κι ένα διαφορετικό, σκηνικό. Στην ζωγραφική της εκφράζει μια σιωπηλή δραματουργία, όπου τα ανέφικτα μπορούν να γίνουν εφικτά, μέσα τουλάχιστον από την λαχτάρα της αλλαγής και την αποφυγή της αλλοτρίωσης, στοιχεία και γνωρίσματα άλλωστε που αντανακλούν οι μορφές της».

Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες δύο διαστάσεων, βασισμένοι σε υπαρκτά τοπία και πρόσωπα. Διάρκεια έκθεσης : Από 4 έως και 22 Απριλίου. Γκαλερί Genesis Χάρητος 35 Αθήνα (Κολωνάκι).

Ώρες λειτουργίας Tρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 12:00 – 21:00, Σάββατο 12:00 – 15:00.