Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι άνθρωποι και τα έθνη συμπεριφέρονται με σύνεση μόνο όταν έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη  εναλλακτική λύση - Abba Eban Ισραηλινός διπλωμάτης

Βόβορας: «Αντιδράσαμε ως οικογένεια»

27 Νοεμβρίου, 2020

Αν και αναφέρθηκε ειδικά στον Χάουαρντ Σαντ Ροος που έκανε εξαιρετική δουλειά κόντρα στην Μπάγερν, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Βόβορας, θέλησε να σταθεί στην ομαδική προσπάθεια απέναντι στους Βαυαρούς. «Αντιδράσαμε ως οικογένεια μετά την Ισπανία,» τόνισε ο τεχνικός των «πρασίνων» εξηγώντας πως «όταν έχεις τη δυνατότητα να μιλήσουν ο Φραγκίσκος (Αλβέρτης) και ο Δημήτρης (Διαμαντίδης) στους παίκτες, είναι σημαντικό εχέγγυο». Όσον αφορά στο «κλειδί» της νίκης ήταν σύμφωνα με τον Γιώργο Βόβορα πως «οδηγήσαμε μια ομάδα με εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας σε 12 ασίστ και 17 λάθη».

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Γιώργος Βόβορας δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου:

«Θεωρώ ότι για σαράντα λεπτά είχαμε τη διάρκεια που χρειάζεται για να κερδίσεις έναν αγώνα, ειδικά απέναντι σε μια τέτοια ομάδα. Η Μπάγερν έχει παίξει εξαιρετικά στα τελευταία παιχνίδια, δεν είχε τη δική μας πίεση. Όταν νιώθεις πίεση, η ένταση και η πίεση στην άμυνα δίνει τη λύση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε και να διατηρήσουμε για τη συνέχεια, κι από εκεί να διορθώσουμε κάποια πράγματα, που θα μας βελτιώσουν ως ομάδα».

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος από την ομαδική άμυνα των πρασίνων, πέραν της ατομικής: «Η μεγάλη επιτυχία είναι ότι υπήρχε ηρεμία στην ομάδα, τόσο σε άμυνα όσο και επίθεση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, σε μια ομάδα υψηλού επιπέδου, να μπορείς με ηρεμία να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουλέψεις και να εξελιχθείς. Γι αυτό είμαι πολύ χαρούμενος για την αποψινή αναμέτρηση. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο δεν πήγε σε βιαστικές επιθέσεις, υπήρχε μια ηρεμία, που είναι το πιο σημαντικό. Θα υπάρχουν καλές και κακές στιγμές στην EuroLeague, αλλά πρέπει να μπορούμε σε όλες τις περιπτώσεις να είμαστε ήρεμοι για να συνεχίσουμε τη δουλειά».

Αναφορικά με τα χαμένα ριμπάουντ της τρίτης περιόδου, ο Βόβορας ανέφερε: «Εκείνη την στιγμή μάς πήγε πιο κοντά στο καλάθι η Μπάγερν, χάσαμε κάποια ριμπάουντ συνολικά. Οι επιλογές της Μπάγερν οδήγησαν σε λιγότερα ριμπάουντ από την πλευρά μας».

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού σχολίασε για την εξαιρετική εμφάνιση του Χάουοαρντ Σαντ Ροος: «Τόσο στην ατομική όσο και στην ομαδική άμυνα ήταν εξαιρετικός. Οι ομάδες “χτίζονται” σιγά σιγά, για να καταλάβει ο καθένας τον ρόλο του, χρειάζεται χρόνος. Είδατε τι έγινε με τον Γιώργο Καλαϊτζάκη, μέσα από την άμυνα βρήκε έναν ρόλο. Μάρκαρε τον Oυέιντ Μπάλντγουιν, κερδίσαμε έναν παίκτη που μας έδωσε ποιοτικά λεπτά. Έτσι είναι και ο Χάουαρντ Σαντ Ρος, έχει επιρροή στο παιχνίδι μας τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση».  

Ο Γιώργος Βόβορας συνέχισε: «Το πιο σημαντικό για εμένα σήμερα είναι ότι οδηγήσαμε μια ομάδα με εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας σε 12 ασίστ και 17 λάθη. Είχαμε ένα από τα πιο χαμηλά “ratio” στη Euroleague, κάτι που δεν μας αντιπροσωπεύει ως ομάδα».

Για τη διαφορά εν συγκρίσει με τα παιχνίδια της Ισπανίας, ο προπονητής του Παναθηναϊκού είπε: «Μέσα σε μία πολύ μεγάλη σεζόν, όπως συνέβη κόντρα στη Βαλένθια και στη Βιτόρια, μπορεί ένα παιχνίδι να ξεφύγει και να μην μπορέσεις να ελέγξεις τα συναισθήματά σου. Σε μία τόσο μεγάλη διαδρομή, έρχονται τέτοιοι αγώνες. Το θέμα είναι πώς αντιδράς σε αυτές τις βραδιές. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ομάδα είναι οικογένεια, αντιδράσαμε ως τέτοια. Αν δείτε τον πάγκο μας, θα δείτε πως όλοι ήταν έτοιμοι και με ενέργεια. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος. Φυσικά μιλήσαμε και προσπαθήσαμε να αλλάξουμε πράγματα. Όταν έχεις τη δυνατότητα να μιλήσουν ο Φραγκίσκος (Αλβέρτης) και ο Δημήτρης (Διαμαντίδης) στους παίκτες, είναι σημαντικό εχέγγυο».

Τέλος, αναφορικά με τον Γιώργο Παπαγιάννη που παρουσιάζεται σταθερός στα τελευταία παιχνίδια, ο Γιώργος Βόβορας επισήμανε: «Προσπαθούμε να βάλουμε νέα πράγματα στο παιχνίδι, αυτό θέλει χρόνο. Αμυντικά όμως, όταν είναι μέσα στο γήπεδο, αλλάζει όλη την αμυντική μας εικόνα. Βελτιώνεται διαρκώς, στόχος μας είναι να εξελίξουμε τους παίκτες μας. Σε ό,τι αφορά στον Ντίνο Μήτογλου, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στην αρχή, μπορεί σε κάποια παιχνίδια να μην ήταν το ίδιο καλός, αλλά μιλάμε για μαραθώνιο. Δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να είναι όλοι στο κόκκινο όλη τη σεζόν».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΩΜΑΣ