Η τέχνη της πολιτικής είναι να προβλέπεις το αναπόφευκτο και να επισπεύδεις την εμφάνιση του. - Ταλεϋράνδος, 1754-1838, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών

«Bird: Exploring the Winged World», ένα βιβλίο- ύμνος στα πτερωτά όντα

25 Νοεμβρίου, 2021

Ένας τόμος που είναι ύμνος στα πτερωτά όντα του πλανήτη μας κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τον εκδοτικό οίκο Phaidon Books. Στις 352 σελίδες του συγκεντρώνονται έργα από εκατοντάδες καλλιτέχνες, εικονογράφους, φωτογράφους και σχεδιαστές· εξερευνάται ο κόσμος των πτηνών στο διάστημα χιλιετιών τέχνης, επιστήμης και λαϊκής κουλτούρας.

Πριν 13 χρόνια, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Αυστραλία μια σειρά από ζωγραφιές με ώχρα μέσα σε ένα στενό κοίλωμα σε βράχους. Το απεικονιζόμενο ζώο έχει εκλείψει και οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε αυτή την εικόνα ενός ζώου που μοιάζει με το έμου, απεικονίζεται το «Genyornis newtoni, ένα πτηνό που έχει εκλείψει πριν 40.000 χρόνια», όπως εξηγείται στον τόμο που κυκλοφόρησε. Πρόκειται για τις παλαιότερες ζωγραφιές σε σπήλαια των Αντιπόδων και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις παλαιότερες του κόσμου. Η απεικόνιση ενός γιγαντιαίου πτερωτού όντος που έχει εκλείψει αποδεικνύει αυτό που η έκδοση καθιστά σαφές, ξανά και ξανά: η ζωή των πτερωτών όντων και η τέχνη των ανθρώπων είναι αναπόσπαστα δεμένες.

Η ορνιθολόγος, συγγραφέας και καλλιτέχνης Katrina van Grouw, ως σύμβουλος της έκδοσης, εργάστηκε στενά με το επιτελείο του εκδοτικού οίκου και τα άλλα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας – συμπεριλαμβανομένων των David Limbo και Jen Lobo – για να συγκροτήσουν αυτή την ολική επισκόπηση ορνιθολογικής τέχνης. Ο τόμος μας ταξιδεύει από την παλαιολιθική εποχή έως τις μέρες μας – με έργα των James Marshall, Gregory Crewdson, Harland Miller και Martin Parr, καθώς και με εξαιρετικές φωτογραφίες ορνιθολόγων, φωτογράφων άγριας ζωής και βιολόγων.

 

Συμπεριέλαβαν γνωστά έργα, όπως το περιστέρι που ζωγράφισε ο Πάμπλο Πικάσο και το οποίο παρουσιάστηκε σε πανό στο World Peace Council Congress στο Βερολίνο το 1952. Τη μεταξοτυπία του 1983, του Άντι Γουόρχολ ενός φαλακρού αετού (αλιαετός ο λευκοκέφαλος). Αλλά και την απεικόνιση του 1654, του Carel Fabritius μιας καρδερίνας, η οποία συνάντησε καινούργιο κοινό μέσω του μυθιστορήματος του 2013 «The Goldfinch» της Donna Tartt. Περιλαμβάνονται τα πρώτα σχέδια του θαλάσσιου πτηνού που βρήκε θέση στη ράχη των βιβλίων του εκδοτικού οίκου Penguin Books. Επίσης το κομψό φλαμίνγκο από την παγκοσμίως διάσημη συλλογή «The Birds of America» του καλλιτέχνη και φυσιοδίφη John James Audubon.

Τα γνωστά αυτά έργα πλαισιώνουν άλλα λιγότερο γνωστά: στις σελίδες του τόμου αποθαυμάζει ο αναγνώστης έργα των Μαξ Ερνστ, Ρενέ Μαγκρίτ, Wolfgang Tillmans και Barbara Kruger. Ο Τουίτι της Warner Bros είναι αντικριστά με το λογότυπο του Twitter. Οι σπίνοι από τα ημερολόγια του Δαρβίνου είναι στην απέναντι σελίδα φωτογραφίας απολιθώματος ενός αρχαιοπτέρυγα που έχει εκλείψει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Ένα κολάζ της Lorna Simpson συνομιλεί με ένα καρέ από την κλασική ταινία του 1963 «Τα Πουλιά» του Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Στον σύνδεσμο https://www.phaidon.com/store/general-non-fiction/bird-exploring-the-winged-world-9781838661403/ ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να ξεφυλλίσει λίγες σελίδες του «Bird: Exploring the Winged World».