Η πρώτη απαίτηση της πολιτικής δεν είναι η ευφυΐα ή η ενεργητικότητα, αλλά η υπομονή. Η πολιτική είναι δρόμος αντοχής στον οποίο συνήθως η χελώνα νικάει το λαγό. John Major, 1943-, Βρετανός Πρωθυπουργός [1990-1997]

Β. Πάλμας: «ανοιχτό σχολείο ιστορίας» η επέτειος της έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ

20 Απριλίου, 2018

«Ευκαιρία μνήμης και απόδοσης τιμής στους ηρωικούς νεκρούς μας», αλλά ταυτόχρονα και «μέσο παιδείας» και «ελεύθερο και ανοιχτό σχολείο ιστορίας για το σύνολο του λαού» χαρακτήρισε την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, ημέρας της έναρξης του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά της αγγλικής αποικιοκρατίας (1955-59), ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας, σε επετειακή εκδήλωση απόψε, στο δημοτικό Θέατρο Νεάπολης.

Ο κ. Πάλμας αναφέρθηκε επίσης, στον «αβάσταχτο σταυρό μαρτυρίου» που σηκώνει ο κυπριακός λαός «για σαράντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια», με το νησί «υπό το βάρος της τουρκικής κατοχής», αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, αποτελούν τεκμήρια της κατ’ εξακολούθηση διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου».

«Αφουγκραζόμαστε σήμερα τα μηνύματα της επετείου που τιμούμε και έχουμε χρέος να θέσουμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από προσωπικά οφέλη και να προχωρήσουμε μονιασμένοι για να πετύχουμε το στόχο μας για μια ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο» ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε : «Έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και των κινδύνων του απαράδεκτου status quo, καλούμαστε να χαλυβδώσουμε την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας».

«Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας» συνέχισε ο κ. Πάλμας και πρόσθεσε: «Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η αποδοχή από όλες τις πλευρές ότι η λύση πρέπει να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθώς και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία του νησιού μας, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν θετικά στην προσπάθεια μας να φτάσουμε σε μια σωστή λύση (…) Επιπλέον, πέρα από την προσπάθεια που γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση χτίζει συνεχώς στρατηγικές συμμαχίες σε διάφορους τομείς, αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευαίσθητη, αλλά και ταλαιπωρημένη από τις συνεχείς διαμάχες, ευρύτερη περιοχή» επεσήμανε ο κ. Πάλμας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον «περαιτέρω εκσυγχρονισμό» του κράτους και την «οριστική έξοδο από τις οικονομικές περιπέτειες» για να εξασφαλιστεί το μέλλον των επόμενων γενεών της Κύπρου σε συνθήκες «ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου».

 

Αναφέρθηκε, επίσης, στα αποτελέσματα του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-59) που σήμανε το τέλος της αποικιοκρατίας και έφερε την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας – και στις θυσίες του λαού και των ηρώων του, μεταξύ αυτών, μαθητών, φοιτητών και νεολαίων αγωνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, όπως, οι Τάκης Σοφοκλέους, Πετράκης Γιάλλουρος, Γρηγόρης Αυξεντίου, Κυριάκος Μάτσης, Ανδρέας Δημητρίου, Μιχαήλ Καραολής, Ιάκωβος Πατάτσος, Ανδρέας Ζάκος, Ευαγόρας Παληκαρίδης, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Ανδρέας Παναγίδης, κ.ά..#

«Ο Αγώνας του ’55 ήταν μια εποποιία, στην οποία η συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων ήταν καθολική και η ενότητα του λαού και η αλληλεγγύη προς τους αγωνιστές συγκινητική» είπε ο κ. Πάλμας και πρόσθεσε : «Υποκλινόμαστε σήμερα ευλαβικά και με δέος στη θυσία των ηρωικών νεκρών μας, που γενναία αντιστάθηκαν και δεν συμβιβάστηκαν με τον άγγλο κατακτητή. Υποκλινόμαστε στη θυσία όλων όσων πρόσφεραν διαχρονικά τη ζωή τους στους αγώνες του έθνους μας».

«Το πνεύμα το ήθος και η αρετή των αγωνιστών παραμένουν ζωντανά στην Ιστορία, εμπνέουν και καθοδηγούν. Παράλληλα, όμως, αυτές οι θυσίες των ηρώων, των προγόνων και του λαού μας, νοιώθουμε να μας βαραίνουν» τόνισε ο κ. Πάλμας και μεταξύ άλλων, πρόσθεσε:

«Έχουμε χρέος να δουλέψουμε σκληρά για να μην αφήσουμε τις ηρωικές θυσίες τους να πάνε χαμένες. Έχουμε χρέος να διαπαιδαγωγήσουμε ορθά τις νέες γενιές, ώστε να συνεχίσουν με σθένος τον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια».

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Β. Ελλάδας και το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Μιλτιάδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν, ο αντιδήμαρχος του δήμου Νεάπολης-Συκεών Αντώνης Σαουλίδης, η πρόεδρος Ένωσης Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας Βάσω Ιωσηφίδου και η διευθύντρια Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ελένη Μούζουρα και ακολούθησε το δρώμενο «Λόγια μανάδων ηρώων απαγχονισθέντων» από μαθήτριες του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Φ.Γ.

Διαβάστε απίσης:

Β. Πάλμας: Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και για την ενεργειακή μας πολιτική
 

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
Ο καιρός στη Μακεδονία και στη Θράκη

Για σήμερα, στην Θράκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Close