Ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογείς μια ηγεσία είναι α διερωτάσαι τι σφάλμα είναι ικανοί α κάνουν. Karl Popper, 1902-1994, Αγγλοαυστριακός φιλόσοφος

Β. Οικονόμου: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα κοινωνικά δικαιώματα διασφαλίζονται με το υπάρχον Σύνταγμα

19 Νοεμβρίου, 2019

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την αναθεώρηση του Συντάγματος στο επίπεδο των κοινωνικών δικαιωμάτων για συνταγματική ρητορική και μόνο», ανέφερε για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.

«Όλα όσα προτείνονται σε σχέση με τα κοινωνικά δικαιώματα διασφαλίζονται ήδη με το υπάρχον Σύνταγμα. Συνάγονται ερμηνευτικά από τις υπάρχουσες συνταγματικές διατυπώσεις και συμπληρώνονται ή εξειδικεύονται στο επίπεδο των διεθνών κειμένων, όπως ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, ή με πλήθος κανονισμών και οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Συνταγματικές ρητορείες, δημαγωγία και συνταγματικός λαϊκισμός κινδυνεύουν να μετατρέψουν το Σύνταγμα σε κείμενο διακηρυκτικό χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, υπονομεύοντας την ίδια τη νομική του υπεροχή. Η εφαρμογή κοινωνικών δικαιωμάτων που συνιστούν παροχές με δημοσιονομικό κόστος τελούν υπό την πραγματική προϋπόθεση της δημοσιονομικής δυνατότητας και κυρίως της δημοσιονομικής αντοχής και υπόστασης της χώρας».

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριληφθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο άρθρο 21, χωρίς να το ονοματίζει», είπε επίσης ο κ. Οικονόμου, «αδικεί και απαξιώνει την αξία του κοινωνικού δικαιώματος, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο και σήμερα την αρνητική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ -να θυμίσω- κατά την ψήφιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην ελληνική Βουλή το 2012, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, ως παγίδα φτώχειας».

“Η προσπάθεια της συνταγματικής επιβολής του τρόπου χάραξης της κοινωνικοασφαλιστικής πολιτικής, είναι μία κλασική ιδεοληπτική και αναχρονιστική αντίληψη ελέγχου των κοινωνικών, οικονομικών και αναπτυξιακών διεργασιών”, είπε επίσης ο Βασίλης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Η επίκληση κοινωνικής αλληλεγγύης και η συνταγματική επιβολή αναδιανεμητικού συστήματος τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, αφάνιζε εβδομήντα χιλιάδες συντάξεις χηρείας, αποτυπώνει τον υποκριτικό και δημαγωγικό λόγο, ο οποίος προσπαθεί να περιβληθεί συνταγματικό τύπο».

Read previous post:
Έ. Αχτσιόγλου: Αν οι προτάσεις μας για το Σύνταγμα γίνουν δεκτές, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να θίξει βασικά δικαιώματα των πολιτών

«Η στάση όλων μας στη συνταγματική αναθεώρηση, είναι αποκαλυπτική για το κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό μοντέλο που η κάθε πολιτική...

Close