Άρθουρ Σοπενχάουερ, 1788-1860, Γερμανός φιλόσοφος

Β. Κεχαγιά: Ο πρωθυπουργός οφείλει σήμερα να αποπέμψει και να διαγράψει τον κ. Αυγενάκη

«Όπως και να έχει, ο πρωθυπουργός οφείλει σήμερα να αποπέμψει και να διαγράψει τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος γενικώς μας έχει συνηθίσει σε συμπεριφορές οι οποίες υπερβαίνουν τον κόσμιο χαρακτήρα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βούλα Κεχαγιά σε συνέντευξη της στο Open, προσθέτοντας ότι «βεβαίως και υπάρχει θέμα Αυγενάκη. Δεν μπορεί να μείνει στην ΚΟ της ΝΔ με τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτήθηκε και τοποθετήθηκε εκτενώς για την εσωκομματική κατάσταση στο κόμμα της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απολογηθεί επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα που εμφάνιζε τα στελέχη μας να γευματίζουν με τον κ. Δούκα. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού ή απολογίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ερωτηθείσα για το εν λόγω δημοσίευμα και τις αναρτήσεις των κ.κ. Θεοχαρόπουλου και Ραγκούση.

 

Για το αν υπάρχει πιθανότητα να τεθεί ξανά θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ επισήμανε ότι από την πλευρά του κ. Κασσελάκη «είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας, δηλαδή δεν θα πάμε σε νέες εσωκομματικές κάλπες» και πως έχουν διευκρινίσει και αρκετοί από τους βουλευτές που έχουν υπογράψει την επιστολή των 87, ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας. «Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ηγεσίας…», προσέθεσε.

 

Σε ερωτήσεις για τις σχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθαρίζει ότι «όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου μας, πρέπει να συνομολογήσουμε ότι ούτε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει, ούτε διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προσπάθειες συγκολλήσεων για τη δημιουργία του μεγάλου φορέα, οι οποίες να ξεκινούν με άλλες αφετηρίες και όχι μέσα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ αυτού κάλεσε τον πρώην πρόεδρο να πει ποιες είναι οι προθέσεις του». Ανέφερε πως ο κ. Κασσελάκης λέει ότι οι όποιες συζητήσεις πρέπει να έχουν ως αφετηρία τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην επιβάλλονται από έξω και πως ως προς αυτό δεν εννοεί τον κ. Τσίπρα, αλλά διάφορα συστήματα που ήδη πριν από τη μάχη των ευρωεκλογών μιλούσαν για την Κεντροαριστερά. «Οι συνεργασίες λοιπόν δεν επιβάλλονται. Πρέπει να έρθουν από τα κάτω. Αυτό λέει ο Στέφανος Κασσελάκης και σε αυτό πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι να είμαστε σύμφωνοι», τόνισε. Προσέθεσε πως ο κ. Κασσελάκης θέλει να συνομολογηθεί πως σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από την κοινωνία «όλοι πρέπει να έχουμε την ίδια στόχευση: ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η ηγέτιδα δύναμη αυτών των συνεννοήσεων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό».

 

Στο ερώτημα αν παίζει παιχνίδια ο κ. Τσίπρας, η κυρία Κεχαγιά απάντησε: «λέμε ότι είμαστε σε τέτοιο σημείο που όλοι λέμε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Πρέπει να υπάρχουν καθαρές κουβέντες. Ότι όλοι μαζί πάμε και προχωράμε, όλοι υπηρετούμε το ίδιο σχέδιο και όλοι συνομολογούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ρευστοποιηθεί, αλλά θα έχει έναν κοινό βηματισμό».

 

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ούτως ή άλλως αυτόνομος και δεν θα συγκολληθεί, ούτε θα γίνει κάποιας μορφής συνιστώσα, ούτε θα ρευστοποιηθεί. «Θα κάνουμε τις προσπάθειές μας γιατί έχουμε έναν στόχο, και αυτός είναι να αλλάξει η διακυβέρνηση της χώρας και να περάσει στις προοδευτικές δυνάμεις», σημείωσε.

 

Η εκπρόσωπος του κόμματος υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Στέφανο Κασσελάκη η διαρροή ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει βάλει λεφτά για την «Αυγή». «Μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν», τόνισε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

 

Ερωτηθείσα αν με χθεσινή αναφορά του ο κ. Κασσελάκης ήταν να σαν να δείχνει την πόρτα σε όσους δεν αποδεχτούν τις αλλαγές που θέλει να δρομολογήσει, είπε: «Όχι, δεν δείχνει την πόρτα, όπως δεν έδειξε μέχρι τώρα την έξοδο σε κανέναν ο Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα λέει ”μακάρι να υπάρχουν πολιτικές διαφορές και αυτές θέλω να τις συζητήσω, γιατί όταν υπάρχουν πολιτικές διαφορές, μέσα από διάλογο, διεργασίες και ζυμώσεις μπορεί να βρούμε και μια συνισταμένη ή να ακούσω την αντίθετη άποψη και ενδεχομένως να την ενσωματώσω, να τη σκεφτώ ή να αλλάξω τη δική μου στάση”».

 

Για το αν υπάρχει μια προσπάθεια σπίλωσης του κ. Τσίπρα μέσω τέτοιων ζητημάτων, τόνισε: «Σε καμία περίπτωση» και προσέθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνέχεια. Είχε αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, έμεινε στα χρόνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ηγέτιδα δύναμη στον προοδευτικό χώρο, ήταν και είναι η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, και τιμούμε το παρελθόν μας. Καμία προσπάθεια σπίλωσης».