Η βία, είτε φυσική είτε ψυχική, είναι μια αναζήτηση της ταυτότητας και του νοήματος. Όσο λιγότερη ταυτότητα, τόσο μεγαλύτερη βία. Marshall McLuhan, 1911-1980, Καναδός επικοινωνιολόγος

Β. Κεχαγιά: Ο κ. Καραμανλής ας παρακινήσει το κόμμα του να συσταθεί η Προανακριτική που προτείνουμε

«Ο κ. Καραμανλής δεν είπε τίποτα επί της ουσίας, δεν ζήτησε συγγνώμη, είπε απλώς ότι νιώθει τον πόνο και την οργή των συγγενών των θυμάτων, όμως δεν έθεσε τον εαυτό του, ας το πω έτσι, στη διάθεση της δικαιοσύνης», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, σχετικά με τη χθεσινή ομιλία του πρώην υπουργού, σε συνέντευξη της στον ρ/σ «Αθήνα 98.4».

Είπε ότι, αντίθετα, ο κ. Καραμανλής «για μία ακόμη φορά προκάλεσε, λέγοντας “γιατί δεν προτείνετε προκαταρκτική εξέταση;”, ζητώντας, -τι άλλο;- την αμνήστευση», προσθέτοντας ότι αναφέρεται στην πιθανότητα συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής. Σημείωσε ότι η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως διατυπώθηκε εκείνη την ώρα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Διονύση Καλαματιανό, «ήταν η πρόταση – πρόσκληση προς την ΝΔ: δεσμεύεται η ΝΔ να οδηγηθούμε στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δηλαδή να την ψηφίσει, η οποία να έχει πολύ σύντομη διάρκεια ζωής, 1- 2 συνεδριάσεων ούτως ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 και ο κ. Καραμανλής, αλλά και όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση να οδηγηθούν στην τακτική Δικαιοσύνη και να δικαστούν με βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι συγγενείς των θυμάτων;». «Αυτό είναι το ερώτημα που απευθύνουμε στη ΝΔ. Τι το πιο καλό, το πιο ευθύ, τι πιο διάφανο, τι το πιο ηθικό για έναν πολιτικό που κατηγορείται ότι πήρε στο λαιμό του 57 ανθρώπινες ζωές», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «αν λοιπόν ο κ. Καραμανλής θέλει να απαλλαγεί από αυτές τις ευθύνες που του επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τουλάχιστον υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, ας το πράξει και ας παρακινήσει και το κόμμα του να συσταθεί προανακριτική επιτροπή» για τον προαναφερθέντα λόγο.

Για το αν υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την πρόταση δυσπιστίας, σχολίασε ότι «είναι ένα θέμα που άνοιξε η κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης, στη Βουλή και το αναπαράγουν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης για να αποπροσανατολίσουν από το γεγονός ότι η ΝΔ, η κυβέρνηση, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη, ομοίως και ο κ. Καραμανλής». Επιπλέον, «να ενοχοποιήσουν, ενδεχομένως, πολιτικές ζυμώσεις και διεργασίες που γίνονται σε επίπεδο πολιτικών δημοκρατικών και προοδευτικών κομμάτων» και «να μηn πουν κουβέντα για διάφορες ‘κοινωνικές’, όπως τις χαρακτηρίζουν, επισκέψεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, υπουργών Επικρατείας, υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ, σε οικίες επιχειρηματιών». Η κ. Κεχαγιά επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στην πρόταση δυσπιστίας υπάρχουν αναφορές σε θέματα που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα και την κοινή γνώμη, «όπως οι υποκλοπές, η ακρίβεια και η υποκλοπή των e-mails στο περίφημο σκάνδαλο με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είχε καταστεί παραμάγαζο της ΝΔ». Σχολίασε ότι θεωρεί φυσιολογικό, «καθώς με επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης αυτό έγινε την περίοδο που ήταν γραμματέας της ΝΔ, πως ο κ. Μαρινάκης θα κατηγορηθεί ότι μπορεί και να ήξερε αυτό το αλισβερίσι μεταξύ ΥΠΕΣ, ΝΔ και ευρωβουλευτών του κόμματός του».

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κατηγορεί την κυβέρνηση για τις πρακτικές της και καταγγέλλει κενά σε θέματα κράτους δικαίου, «άρα, το να ζητάει εκλογές, όπως ζήτησε ο πρόεδρός μας, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να φύγει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είναι η απόλυτη συνέπεια της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα». «Ζητάμε εκλογές για να απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ένα από τα μέσα για τη διενέργεια των εκλογών είναι και η πρώτη δυσπιστίας, στην οποία εμείς δεν μπορούμε να πούμε όχι και γιατί πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση και να την ξεμπροστιάσουμε, όπως ξεμπροστιάστηκε και χθες διά της ομιλίας του κ. Καραμανλή, και για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και όλοι οι άλλοι να κάθονται απλώς και να την παρατηρούν», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «η πρόταση δυσπιστίας είναι μία συνεπής πράξη για τα συγκεκριμένα ζητήματα και μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας», ενώ σχολίασε ότι «για τις προτάσεις δυσπιστίας υπάρχει η άποψη ότι συσπειρώνουν την κυβέρνηση, συσπειρώνουν όμως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης» και «αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε».

Σημείωσε ότι «ενωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συντεταγμένα, θα πορευτούμε προς τις ευρωεκλογές και θα πείσουμε και τους δυνάμει ψηφοφόρους μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η σοβαρή πειστική πρόταση απέναντι στη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».