Η διαφορά ανάμεσα στο θάνατο και στους φόρους είναι ότι ο θάνατος δεν γίνεται χειρότερος κάθε φορά που συνεδριάζει το Κογκρέσο. Will Rogers, 1879-1935, Αμερικανός ηθοποιός

Αυστρία: Μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες

19 Μαρτίου, 2018

Παραμονές της συμπλήρωσης των πρώτων 100 ημερών της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, διαπιστώνει μία μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης.

Σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 31%, έναντι 31,5% στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017, το Σοσιαλδημοκρατικό 28% (26,9%) και 25% (26%) το Κόμμα των Ελευθέρων.

Ακολουθούν με ποσοστό 7% (5,3%) το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), οι Πράσινοι με 6% (3,8 %) και με 3% η “Λίστα Πιλτς”, η οποία είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές της 15ης Οκτωβρίου αποσπώντας τότε ποσοστό 4,4% και εξασφαλίζοντας την είσοδο της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους που είχαν βρεθεί κάτω από το όριο του 4% και που δεν βρίσκονται πλέον στη νέα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια εκεί παρουσία τους.

Στην ερώτηση της υποθετικής άμεσης εκλογής του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς συγκεντρώνει ποσοστό 37% έναντι του 43% πριν από έναν μήνα, ο απελθών πρώην καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν εμφανίζεται στη δημοσκόπηση με αυξημένο το ποσοστό του κατά οκτώ μονάδες, σε σχέση με εκείνο πριν από ένα μήνα, στο 29 %, ενώ μειωμένο κατά τρεις μονάδες, στο 11%, είναι το ποσοστό του αρχηγού του Κόμματος των Ελευθέρων και αντικαγκελάριου της κυβέρνησης, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Το Profil παρουσιάζει επίσης τα αποτελέσματα για τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην τωρινή δημοσκόπηση σε σύγκριση με εκείνα σε ανάλογη δική του δημοσκόπηση πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2016, όταν το ποσοστό του Λαϊκού Κόμματος ανερχόταν στο 23% και του Σοσιαλδημοκρατικού στο 22%.

Στο 30% ήταν τότε το ποσοστό του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο εμφανιζόταν σε όλες τις τότε δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, μέχρι την εκλογή του τότε 30χρονου Σεμπάστιαν Κουρτς σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος τον Μάιο του 2017, ενώ στο 14 % βρίσκονταν το ποσοστό των Πράσινων και στο 6 % του ΝΕΟΣ .

Εκείνη η εκλογή του Κουρτς έφερε ανατροπή στο αυστριακό πολιτικό σκηνικό και υπήρξε η αφορμή για την πρόωρη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, έναν χρόνο πριν από την κανονική διεξαγωγή τους, που θα ήταν τον Οκτώβριο του 2018.

Στην ίδια, τωρινή δημοσκόπηση του Profil, οι συμμετέχοντες, απαντώντας στο ερώτημα ως προς το εάν αισθάνονται ότι ωφελούνται από τα μέτρα της νέας αυστριακής κυβέρνησης αναφέρουν σε ποσοστό 26% ότι δεν ωφελούνται καθόλου, σε ποσοστό 43% πως μάλλον δεν ωφελούνται, ενώ σε ένα ποσοστό μόλις 5% δηλώνουν πως ωφελούνται πολύ και σε ποσοστό 22% ότι μάλλον δεν ωφελούνται.

Στο σύνολο των 183 εδρών της νέας αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει πλέον 62 έδρες (κατά 15 περισσότερες από ό, τι στην προηγούμενη Βουλή), ενώ αμετάβλητος, στις 52, παραμένει ο αριθμός των εδρών των Σοσιαλδημοκρατών, με τους Ελεύθερους να έχουν αυξήσει τις έδρες τους κατά 11 στις 51 έδρες, το ΝΕΟΣ να έχει βελτιώσει τη δύναμη του κατά μία έδρα στις 10, και η “Λίστα Πιλτς” που εκπροσωπείται για πρώτη φορά στη νέα Βουλή, να διαθέτει οκτώ έδρες.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Στο ΣτΕ προσέφυγαν η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι του Mega

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής και 120 εργαζόμενοι (τεχνικοί και...

Close