Στη Μέση ανατολή, δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο χωρίς την Αίγυπτο και δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη χωρίς τη Συρία- Henry Kissinger

Αθ. Κυριαζής: Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πρέπει να μένουν χωρίς εφαρμογή

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πρέπει να μένουν χωρίς εφαρμογή, αλλά θα πρέπει να διαχυθούν στην κοινωνία και να γίνουν πράξη, τόνισε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) Αθανάσιος Κυριαζής, μιλώντας στη σημερινή, πρώτη ημέρα του διεθνούς Φόρουμ του Λευκού Πύργου (The White Tower Forum), που διοργανώνουν το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής – EnvE Lab και η ερευνητική ομάδα HERACLES, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

«Τα έργα που θα προκηρύξουμε είναι αυτής της φιλοσοφίας, να μην έχουμε την έρευνα για την έρευνα, αλλά τα αποτελέσματά της έρευνας να είναι εφαρμόσιμα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζής, ο οποίος εξήρε το έργο του ερευνητικού προσωπικού της χώρας.

Ο ΓΓΕΚ αναφέρθηκε στις διαδοχικές κρίσεις που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια, όπως τη δεκαετή οικονομική κρίση, την κρίση του κορονοϊού, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο πλέον είναι «πώς θα ζήσουμε από εδώ και πέρα» και «ποια είναι η προοπτική για το μέλλον», προβληματική που, όπως είπε, θέλει να αναδείξει το συνέδριο.

«Το πρώτο θέμα είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο κ. Κυριαζής και αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες για την αντιμετώπιση της, καθώς και στην αντιμετώπιση κρίσεων που αυτή προκαλεί. «Η εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, όσο και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στο οποίο δραστηριοποιούμαστε καθημερινά», είπε και πρόσθεσε πως ο στόχος είναι κλιματικά ουδέτερες, βιώσιμες και υγιείς πόλεις.

Χαιρετισμοί διοργανωτών και συμμετεχόντων

«Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι για έναν θεσμό ευρωπαϊκό, όχι μόνο ελληνικό, και ευελπιστούμε ότι του χρόνου θα έχουμε κοντά μας και Ευρωπαίους πολιτικούς, αλλά και την κοινωνία των πολιτών σε όλη την Ευρώπη», τόνισε στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του συνεδρίου ο διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, στο συνέδριο απέστειλε επιστολή ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (στον οποίο είχε σταλεί πρόσκληση), στην οποία αναφέρει ότι «το συνέδριο είναι στην καρδιά των ενδιαφερόντων του» και ότι «το παρακολουθεί με πάρα πολύ ενδιαφέρον».
«Είμαστε σε επαφή με το γραφείο του  προέδρου (της Γαλλίας) για τη συνέχεια, για την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάνης.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε την πανδημία ως ένα γεγονός που χρήζει αυτόνομης αντιμετώπισης αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνδυαστικά με τη βελτίωση της καθημερινότητας και των συνθηκών ζωής, τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Αναφέρθηκε δε στα έργα που «τρέχει» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, έργα πρασίνου, σταθμούς μέτρησης αερίων ρύπων, αξιοποίηση των ΑΠΕ, κ.ά.

Ειδικότερα για το σύστημα υγείας, είπε πως «εξασφαλίσαμε περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξή του» και παρέπεμψε σε επιμέρους έργα και στην παροχή εξοπλισμού σε δημόσια νοσοκομεία και σε άλλες δομές υγείας.

Στη μεγάλη αλλαγή που επήλθε μέσα στο διάστημα της πανδημίας για τους δημότες, αλλά και την προσαρμογή των υπηρεσιών του δήμου για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, κάνοντας μνεία σε μια σειρά από πρωτοβουλίες (π.χ. πάγωμα τελών, ελάφρυνση επιβαρύνσεων κ.ά), αλλά και στις «σαράντα και πλέον ψηφιακές διαδικασίες» που δόθηκαν στους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και στους  εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίστηκαν, είτε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είτε από την ΕΤΕΠ, είτε από άλλες πηγές, οι οποίοι «αθροιστικά κάνουν ένα πακέτο ύψους εκατόν εξήντα εκατομμυρίων ευρώ» για να διατεθούν για έργα βιωσιμότητας και «έξυπνης» ανάπτυξης της πόλης.

Για τη μετατροπή της ΔΕΘ από  ένα οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο μετατράπηκε σε «κοινωνικό κέντρο», με τη φιλοξενία του μεγαλύτερου εμβολιαστικού κέντρου και του υπνωτηρίου αστέγων στις εγκαταστάσεις της, μίλησε στον χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo -ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης, τονίζοντας πως αυτός είναι ένας λόγος που η ΔΕΘ πρέπει να αναπλαστεί στο κέντρο της πόλης, όπως σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, ώστε να λειτουργεί και ως κοινωνικό κέντρο.

Σημείωσε ότι με την ανάπλαση της ΔΕΘ θα δημιουργηθούν και υποδομές που υποστηρίζουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αντικατάσταση υποδομών παλαιότερων εποχών, όπως ο κεντρικός αγωγός ομβρίων υδάτων, επισημαίνοντας ότι το νέο εκθεσιακό κέντρο, όταν δημιουργηθεί, θα χρησιμοποιεί κατά 90% γεωθερμίες, αντί πετρελαίου, με 50% μειωμένη κατανάλωση νερού.

Το Εργαστήριο EnvELab του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής – EnvE Lab δημιουργήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και γρήγορα εξελίχθηκε σε διεθνές κέντρο αναφοράς περιβαλλοντικής μηχανικής με έμφαση στην περιβαλλοντική υγεία. Η Έρευνα του Εργαστηρίου αφορά -μεταξύ άλλων- την καταγραφή και αντιμετώπιση των αλληλεπιδράσεων του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας, αλλά και τον σχεδιασμό νέων μεθοδολογιών και προϊόντων που δημιουργούνται σύμφωνα με τους στόχους της ασφάλειας, της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. 

Το Εργαστήριο εστιάζει στους τομείς: Περιβάλλον και Υγεία, Ανάπτυξη μεθοδολογιών για την αξιολόγηση του αντίκτυπου της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία, Ανάπτυξη Προηγμένων Τεχνολογιών για την παρακολούθηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και τη διαχείριση αποβλήτων, Βιομηχανική Οικολογία και σχεδιασμός βιομηχανικών προϊόντων και αστικών συστημάτων με σκοπό τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Το Εργαστήριο έχει αναπτύξει πολυάριθμες συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και συμμετέχει ή ηγείται σε πάνω από σαράντα διεθνή ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα κυρίως από την ΕΕ.

Φάνης Γρηγοριάδης