Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε μια περίοδο αναταραχής δεν είναι η αναταραχή. Είναι να ενεργείς με βάση τη λογική του χθες - Peter Drucker, 1909-2005, Αυστριακός γκουρού του management

Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες συναντήθηκαν με μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλλιθέας

17 Ιουνίου, 2024

Εγκάρδια και συγκινητική συνάντηση είχαν οι μαθητές  του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  Καλλιθέας (ΕΕΕΕΚ) και μια ομάδα από ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες που διαμένουν στις δομές που εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Έγιναν φίλοι καρδιάς με την πρώτη ματιά και την πρώτη αγκαλιά.

Έμειναν αχώριστοι για μια ολόκληρη μέρα, χόρεψαν, τραγούδησαν, μαγείρεψαν, ζωγράφισαν και έγιναν επίμονοι κηπουροί, ποτίζοντας το λουλούδι της φιλίας τους και ανταλλάσσοντας δώρα φτιαγμένα από τα χέρια τους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από την ιδέα που είχαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Νίκη Χατζηχαλεπλή, στο πλαίσιο του συμπεριληπτικού προγράμματος του σχολείου, με την συνδιοργάνωση της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Η δράση συντονίστηκε από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό του ΕΕΕΕΚ (εικαστικούς, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνιολόγους, μουσικούς, ανθοκόμους, μάγειρες, ειδικό βοηθητικό προσωπικό) και ξεκίνησε με βιωματική άσκηση γνωριμίας μέσω παιδαγωγικών δραστηριοτήτων ανάμεσα στις ομάδες των παιδιών. 

Τα παιδιά πήραν μέρος σε εργαστήρια κηπουρικής/ανθοκομίας, φυτεύοντας σε γλάστρες φυτά από τις χώρες καταγωγής των ασυνόδευτων ανηλίκων και παρακολούθησαν μαθήματα μαγειρικής με γεύσεις ελληνικής και διεθνούς κουζίνας. Πήραν επίσης μέρος σε μαθήματα κεραμικής και σε δραστηριότητες ζωγραφικής, κολλάζ, γλυπτικής με θέματα εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα.

Η δράση ολοκληρώθηκε με τραγούδι και χορό ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και ένα μεγάλο φιλόξενο τραπέζι γεμάτο ασιατικές, αφρικανικές και ελληνικές γεύσεις.