Οι Έλληνες πιστεύουν ακράδαντα ότι όλα τα δυσάρεστα που τους έχουν συμβεί οφείλονται στην Δύση και γι’ αυτό προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να της μοιάσουν. Νίκος Δήμου, 1935-, Έλληνας συγγραφέας & αρθρογράφος

Ας είναι παρηγοριά για τον 21ο αιώνα» ευχήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για τον Άγιο Νεκτάριο

9 Νοεμβρίου, 2019

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα, στους χώρους όπου έζησε ο Άγιος Νεκτάριος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος χοροστάτησε της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Καΐρου, στο Χαμζάουι, κοντά στο σημερινό «Χαν Χαλίλι»

Εκεί, εδώ και δεκαετίες, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το χώρο όπου επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο, φυλάσσεται ένας από τους ιστορικότερους χώρους τόσο για το Παλαίφατο πατριαρχείο όσο και την παροικία, με το σπίτι που έζησε ο Άγιος Νεκτάριος όταν υπηρετούσε την Αλεξανδρινή Εκκλησία ως Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου.

«Είναι μεγάλη ευλογία για Κάιρο και Αλεξάνδρεια που έζησε κοντά μας. Και παρά τις πικρίες που του δημιούργησε ο τόπος που αγάπησε, ήρθε δύο φορές. Είναι ο Άγιος που γνωρίζουμε στις θλίψεις και τις χαρές, αλλά ήταν μεγάλος θεολόγος, καθώς γνώριζε από στήθους την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, το ψαλτήριο. Σαράντα δικά του έργα κοσμούν τη Βιβλιοθήκη της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου. Και το μεγάλο του έργο είναι οι στίχοι προς την Παναγία Αγνή Παρθένε», τόνισε ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος, εκφράζοντας «ευγνωμοσύνη μεγάλη γιατί διέσωσε την παλαιά αποστολική θεία Λειτουργία του Αποστόλου Αγίου Μάρκου, που διατήρησε ο Άγιος Μελέτιος ο Πηγάς και τελούσε ο Κύριλλος Αλεξανδρείας στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου».

Μάλιστα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος μνημόνευσε σήμερα τον μακαριστό Πατριάρχη κυρό Πέτρο Ζ’. «Οι κληρικοί της Αφρικής, είμαστε παιδιά του Αγίου Νεκταρίου, καθώς κάθε Ιεράρχης του Αλεξανδρινού θρόνου, κάθε κληρικός ιεραπόστολος της Αφρικής, είμαστε παιδιά του Αγίου Νεκταρίου», σημείωσε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Και ο Πατριάρχης Θεόδωρος, ακολουθώντας το έθιμο που θέλει μόνον ο Άγιος Νεκτάριος να βρίσκεται σήμερα στον πατριαρχικό θρόνο, εναποθέτισε εκεί την εικόνα του και κατέληξε:

«Ας είναι παρηγοριά για τον 21ο αιώνα και όσο υπάρχει ο κόσμος αυτός, για να υμνούν οι γενεές των γενεών, θα γεραίρουν, θα υμνούν τον Άγιο της ελπίδας, της παρηγοριάς και της αγάπης, τον δικό μας Άγιο. Και η χάρη του από το Κάιρο, την Αίγινα, να περιίπταται σε όλες τις καρδιές των πονεμένων ανθρώπων, εφόσον στις μέρες μας υπερεπερίσσευσε ο πόνος και η θλίψη».

Την ακολουθία παρακολούθησαν ο γέροντας μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα κ. Γεώργιος, καθώς επίσης η Σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας Ελίνα Κυριακοπούλου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο συντονιστής εκπαίδευσης Δημήτρης Γιαννικόπουλος, η δ/ντρια της Αμπετείου Σχολής Σωτηρία Μπέτα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου Αντώνης Διαμαντίδης, ο πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Λάμπρος Μπενοβίας, η αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Βάσω Γαζή και άλλοι επίσημοι.

Read previous post:
Νίκησε και έπιασε τη Γρανάδα η Βαλένθια

Χάρη σε γκολ του Ντάνιελ Βας στο 74΄ και του Φεράν Τόρες στις καθυστερήσεις, η Βαλένθια νίκησε 2-0 στο «Μεστάγια»...

Close