Η λύση της κυβέρνησης σ΄ ένα πρόβλημα είναι συνήθως εξίσου κακή με το  πρόβλημα. Milton Friedman, 1912-2006, Αμερικανός οικονομολόγος

Αργεντινή: Πέθανε μία από τις ιδρύτριες της ΜΚΟ «Γιαγιάδες της πλατείας του Μάη»

21 Αύγουστος, 2018

Σε ηλικία 95 χρόνων έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα η Μαρία ντε Μαριάνι, μία από τις ιδρύτριες του μη κυβερνητικού οργανισμού Γιαγιάδες της πλατείας του Μάη, ο οποίος προσπαθεί να βρει τα παιδιά που απήγαγαν οι στρατιωτικοί στη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή την περίοδο 1976-1983.

Η «γιαγιά» Μαριάνι έσβησε σε ηλικία 95 χρόνων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς να μπορέσει ποτέ να βρει την εγγονή της Κλάρα Ανάχι την οποία «άρπαξαν» οι στρατιωτικοί όταν ήταν τριών μόλις μηνών, αφού πρώτα δολοφόνησαν τους αντικαθεστωτικούς γονείς της.

Το 1977 η Μαριάνι ήταν ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης της οποίας ήταν πρόεδρος έως το 1989. Στη συνέχεια δημιούργησε τη δική της οργάνωση με την επωνυμία -Estela de Carlotto- με σκοπό να βρει την εγγονή της.

Η περίπτωση της έγινε εμβληματική με τις ανοιχτές επιστολές που έστελνε προς την εγγονή της και τις φωτογραφίες που έδειχνε από την εποχή της απαγωγής της, το 1976. Δύο φορές νόμιζε ότι την είχε βρει αλλά οι γενετικές αναλύσεις διέψευσαν τις ελπίδες της.

Οι Γιαγιάδες της πλατείας του Μάη εκτιμούν οτι περίπου 500 παιδιά έπεσαν θύματα απαγωγής κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και δόθηκαν προς υιοθεσία σε άτεκνα ζευγάρια, κυρίως προσκείμενα στο καθεστώς. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί τουλάχιστον 100 παιδιά.

Read previous post:
Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε «εξαγωγική υπερδύναμη» μετά το Brexit

Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, παρουσίασε σήμερα τη στρατηγική του με την οποία σκοπεύει να μετατρέψει τη...

Close