Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνο το κομμάτι της οικονομίας που ελέγχει η κυβέρνηση και ο δημόσιος τομέας είναι εκείνο το κομμάτι της οικονομίας που δεν ελέγχει κανένας. Sir James Goldsmith, 1933-1997, Βρετανός επιχειρηματίας

Αργεντινή: Καθηγητής απολύθηκε από Καθολικό Λύκειο γιατί χρησιμοποιούσε λέξεις που εξαλείφουν τη διάκριση των φύλων

10 Οκτώβριος, 2018

Ένας καθηγητής μουσικής σε Καθολικό Λύκειο στη Αργεντινή απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, επειδή χρησιμοποιούσε, για να απευθυνθεί στους μαθητές του, νεοπαγείς γραμματικές εκφράσεις, που εξαλείφουν η διάκριση των γενών στις αναφορές στα φύλα (αρσενικό-θηλυκό), αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα El Publico, επικαλούμενη την ανάρτηση του ίδιου στο Facebook.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Ματίας Πέρες Ταχάν, μουσικός και συνθέτης που εργαζόταν από τον Μάρτιο του 2016 ως καθηγητής στο Λύκειο ‘Η Παναγία Μας Ευαγγελίστρια (Nuestra Seora de la Anunciacin) στην πόλη Τολόσα (επαρχία Λα Πλάτα), έλαβε στις 27 Σεπτεμβρίου ένα τηλεγράφημα που του ανακοίνωνε την απόλυσή του. Όπως τονίζει ο ίδιος, ακριβώς την ίδια εκείνη ημέρα εργαζόταν κανονικά στο Λύκειο και κανείς δεν του είχε κάνει την παραμικρή νύξη για τη λύση της συνεργασίας του.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο ίδιος στην ανάρτησή του, «ουδέποτε προηγήθηκε κάποιος διάλογος με τη διεύθυνση για την απόλυσή του, μολονότι αυτή γνώριζε πως είχε γίνει πατέρας μόλις προ ενάμιση μηνός».

Όπως αργότερα διαπίστωσε ο ίδιος ο Ταχάν, μία ομάδα γονέων και κηδεμόνων της τρίτης τάξης είχε εκφράσει παράπονα διότι ο καθηγητής στο πλαίσιο του διδακτικού του έργου για το επιπλέον μάθημα «Εκπαίδευση Σεξουαλικής Ισότητας», μιλούσε στους μαθητές του για ισότητα μεταξύ των φίλων , για «επιβεβλημένους κοινωνικά ρόλους στα κορίτσια και τα αγόρια ήδη από την παιδική και την εφηβική τους ηλικία» και χρησιμοποιούσε γλωσσικές καινοτομίες για να εκφράσει την ισότητα αυτή, όπως την λέξη todes (αντί για τις todos-todas που εκφράζουν τα γένη). Ο ίδιος βέβαια δεν επέβαλε στους μαθητές του να χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις, αλλά προσπάθησε να τους εξηγήσει «τη σημασία της (εξισωτικής) αλλαγής του αναφορικού φωνήεντος».

Η διεύθυνση του Λυκείου δεν έδωσε ποτέ καμμία εξήγηση στον απολυμένο καθηγητή για τους ακριβείς λόγους που επέβαλαν την απόλυσή του. Το «συντριπτικό» επιχείρημα που του προέβαλε η διευθύντρια Κλαούδια Καρδόσο στην τηλεφωνική επικοινωνία τους συνοψιζόταν απλώς στο εξής: «κάτι θα έχεις κάνει».

Όπως τονίζει η El Publico, το κείμενο της ανάρτησης του Ταχάν κλείνει με την επιφώνηση «Κάτω η πατριαρχική κοινωνία!»

Γιώργης-Βύρων Δάβος

(Πηγή φωτογραφίας: Facebook)

Read previous post:
10euro960
Πάνω από 36 δισ. το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα

Μεσίτες, δικηγόροι, λογιστές, και συμβολαιογράφοι, ο τραπεζικός κλάδος και οι πάροχοι τραπεζικών εμβασμάτων βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα...

Close